Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έρχεται να βάλει, λίγες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές στην Τουρκία, δήλωση από το στρατόπεδο των Γκρίζων Λύκων.

Ως γνωστόν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), θεωρείται ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων εδώ και πολλά χρόνια.

Όμως μια δήλωση από τον επικεφαλής της οργάνωσης έρχεται να αλλάξει τα πάντα.

Ο Αζμί Καραμαχμούτογλου, επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων και διορισθείς από τον ίδιο τον Αλπαρσλάν Τουρκές, τον ιδρυτή τους, δήλωσε με ένα σύντομο μήνυμα του ότι θα στηρίξει τον ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της Κυριακής.

‘Τώρα έχουμε την ευκαιρία για δημοκρατική αλλαγή στις 14 Μαΐου, χωρίς να σκεφτόμαστε την 28η Μαΐου, χωρίς να χάσουμε άλλες δύο εβδομάδες από τη χώρα. Ούτε περιπέτεια ούτε παζάρια…”, συμπλήρωσε σε ανάρτησή του.

Χαρακτηριστικό της κίνησης του Καραμαχμούτογλου είναι και η δήλωση της Αγιουτζέ Τουρκές, κόρης του Αλπαρσλάν Τουρκές, η οποία πέραν του ότι κατεβαίνει υποψήφια βουλευτής στα Άδανα με το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, δήλωσε προ μερικών εβδομάδων ότι “το MHP δεν εκπροσωπεί τον πατέρα μου με την τρέχουσα κατάστασή του”, αφήνοντας σαφή αιχμή για τον γηρασμένο Μπαχτσελί και θέτοντας σε κίνηση τα γρανάζια της αλλαγής, ώστε να περάσουν οι Γκρίζoι Λύκοι υπό τον έλεγχο της ηγέτη του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ κάποια στιγμή.

Οι Γκρίζοι Λύκοι, ο Τουρκές και το ΜΗΡ

Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι επισήμως γνωστοί με τη σύντομη ονομασία “Ιδεαλιστικές Εστίες” (τουρκιστί Ülkü Ocaklar?). Ιδρύθηκαν από τον συνταγματάρχη Αλπαρσλάν Τουρκές και άλλους, μεταξύ των οποίων ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στα τέλη της δεκαετίας του 1960, και αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιτικής βίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην Τουρκία, όταν τα μέλη τους συμμετείχαν σε ανταρτοπόλεμο με αριστερούς και ακτιβιστές. Πρόκειται περί καθαρής παραστρατιωτικής death squad, υπεύθυνη για τις περισσότερες ταραχές και δολοφονίες αυτής της περιόδου. Η πιο διαβόητη επίθεση τους, η οποία σκότωσε περισσότερους από 100 Αλεβίτες , έλαβε χώρα στο Καχραμανμαράς τον Δεκέμβριο του 1978. Γκρίζοι Λύκοι συμμετείχαν στη σφαγή της Σεβάστειας όταν κάηκαν ζωντανοί δεκάδες Αλεβίτες μέσα σε ένα ξενοδοχείο το 1993.

Ο λύκος σαν σύμβολο της οργάνωσης προέρχεται από τη λύκαινα της τουρκικής μυθολογίας. Αυτή ήταν που κατά τη μυθολογία οδήγησε τους Γκιοκτούρκους (Ουράνιοι Τούρκοι) από την κοιλάδα του Εργκενεκόν που είχαν συγκεντρωθεί περί τον 8ο αιώνα στον απόηχο της ήττας τους από τους Κινέζους. Η βασική ιδεολογία της οργάνωσης είναι ο παντουρκισμός, η ιδέα δηλαδή για την ένωση και κοινή δράση όλων των τουρκικών φυλών και τη συμβίωσή τους σε μια νέα τουρκογενή-τουρκόφωνη αυτοκρατορία. Η οργάνωση έχει οργανώσει συλλαλητήρια κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και επιθέσεις εναντίον Κούρδων στην Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. Μέλη των Γκρίζων Λύκων συμμετείχαν στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996. Μέλη των Γκρίζων Λύκων πολέμησαν επίσημα στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ επισήμως πάλι πολέμησαν στους πολέμους Τσετσενίας – Ρωσίας. Τον Νοέμβριο του 2020 η οργάνωση τέθηκε εκτός νόμου στη Γαλλία.

Ο Τουρκές ίδρυσε επίσης το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) το 1969, εξερχόμενος από το κεμαλιστικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατηγορώντας το ότι είχε απομακρυνθεί πολύ από τις εθνικιστικές αξίες του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξελέγη πρόεδρος του MHP στο πρώτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατο του Τουρκές το 1997, αναλαμβάνοντας και τους Γκρίζους Λύκους.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr