ΦΩΤΗΣ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙΝ Η μορφή των πραγμάτων στην τέχνη και τον βίο, ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική

21/12/20 | 0 | 0 | 227 εμφανίσεις

Το πράγμα αν και συνιστά την απαραίτητη βάση επί της οποίας αναδύεται η μορφή ως δυνατότητα της ζωής και της τέχνης, αν και είναι υ προϋπόθεση της ίδιας της υλικότητας της πραγματικότητας και της γέννησης του λόγου, διαφεύγει του ορισμού του. Ωστόσο, ο μη ορισμός ως κενό σημαίνον είναι αυτός που παράγει ορισμό, τον ιστό του νοήματος, τον κόσμο εντός του οποίου κινούμαστε χρονικά.

Παράγει το σημαίνον ως μορφή.

Η μορφή αποτελεί την οριοθέτηση της ώσης του πράγματος μέσα από την ατέρμονη διαπάλη του τίποτα με το κάτι, της διάλυσης με τον ορισμό, του άρρητου με τον λόγο. Όταν ο ιστός του νοήματος είναι ανεπαρκής, η τέχνη και η τρέλα αναδύονται ως διαφορετικές μορφές εκβολής της ρευστότητας του πράγματος. Η αρχιτεκτονική ως τέχνη εκφράζει κατ’ εξοχήν την αγωνία για την υπέρβαση του πράγματος καθότι η ίδια της η φύση συγχέεται με τη δική του.

Σχήμα 17x24, Σελίδες 466, Έκδοση Αθήνα 2020

Ο Φώτης Καγγελάρης είναι Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας Université de Paris, Συγγραφέας.

Category: Ειδησεις, Πολιτισμός, Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας