Φως στα μυστήρια της Λέρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Ο μάρτυρας-κλειδί ισχυρίστηκε ότι τον Οκτώβριο του 2018 ο απελθών διαχειριστής της αποθήκης, συνοδευόμενος από δύο «ΟΥΚάδες», πλησίασε τον αξιωματικό υπηρεσίας και του ζήτησε τα κλειδιά και τον μυστικό κωδικό της αποθήκης. Η κίνηση αυτή έχει θεωρηθεί ένδειξη εμπλοκής στην υπόθεση και έκτοτε, οι τρεις άνδρες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών (στη φωτ. η ναυτική βάση στη Λέρο). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΛΟΥ

Προς εξιχνίαση οδεύει η απώλεια στρατιωτικού υλικού από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο. Πρόσωπα κλειδιά στην υπόθεση είναι ένας πρώην διαχειριστής της αποθήκης με το στρατιωτικό υλικό και δύο στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (πρώην ΟΥΚ), που υπηρετούσαν ως αποσπασμένοι σε νευραλγική, κεντρική υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και, περιέργως, παραιτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, της Αντιτρομοκρατικής και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ενα από τα σενάρια που εξετάστηκαν αρχικά ήταν η αφαίρεση του οπλισμού να έγινε από δρώντες στο εξωτερικό και σε αυτή την κατεύθυνση κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι τις έρευνες συνέδραμαν υπηρεσίες ξένων χωρών. Την Τετάρτη ωστόσο, λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου, που έχει τυπικά την ευθύνη της έρευνας, και οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας εστίασαν την προσοχή τους στο εσωτερικό της μονάδας και στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που είτε υπηρετούσαν είτε είχαν δώσει το «παρών» στην ΥΝΤΕΛ. «Η πρόσβαση στην αποθήκη με τον βαρύ οπλισμό γίνεται μόνο με τη χρήση μυστικού κωδικού, ενώ στην εγκατάσταση λειτουργούν κάμερες ασφαλείας και σύστημα συναγερμού που ουδέποτε ενεργοποιήθηκε», έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Εκείνο που στην πραγματικότητα μοιάζει να έλυσε τον γρίφο ήταν η μαρτυρία ενός υπαξιωματικού της μονάδας, ο οποίος κατέθεσε ότι προ περίπου ενός έτους, τον Οκτώβριο του 2018, τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς εξουσιοδότηση, είχαν, κατά παράβαση των κανονισμών ασφαλείας, μπει στην αποθήκη με πρόσχημα ότι ήθελαν να ελέγξουν το «αξιόμαχο» των πυρομαχικών, πιθανόν δε επικαλούμενοι και ότι ενεργούσαν με άνωθεν εντολή. Μολονότι η αξιοπιστία της συγκεκριμένης μαρτυρίας ελέγχεται, χτύπησε καμπανάκι στους ερευνητές και κατέστησε τα τρία αυτά πρόσωπα βασικούς υπόπτους για την απώλεια του οπλισμού. Πρόκειται για έναν πρώην διαχειριστή της αποθήκης με το στρατιωτικό υλικό και δύο στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (πρώην ΟΥΚ), που υπηρετούσαν ως αποσπασμένοι σε νευραλγική, κεντρική υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και, περιέργως, παραιτήθηκαν και αποχώρησαν από τη μονάδα τον Οκτώβριο του 2018. Την περασμένη Πέμπτη, στην έδρα της ΔΥΚ στον Σκαραμαγκά μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για έρευνα και ανακρίσεις ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου.

Η «λεία»

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η απώλεια του οπλισμού διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία απογραφής που γίνεται όταν αλλάζει ο διαχειριστής της αποθήκης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, από την αποθήκη έλειπαν δύο αντιαρματικά όπλα, χειροβομβίδες, νάρκες, οπλοβομβίδες και φιτίλια, εν ολίγοις εκρηκτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τις Ειδικές Δυνάμεις του Π.Ν. Αντίθετα, τα ατομικά τυφέκια ήταν στη θέση τους. Σύμφωνα με τα βιβλία που τηρούνται στη μονάδα, απογραφές είχαν γίνει ακόμα την 31η Δεκεμβρίου 2018 (σ.σ.: θεωρήθηκε εικονική) και τον Σεπτέμβριο του 2018, πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Τότε, όπως και τώρα, άλλαξε ο διαχειριστής της αποθήκης και εκτιμάται ότι έγινε πράγματι λεπτομερής καταγραφή των όπλων και των πυρομαχικών, δίχως να διαπιστωθεί απώλεια στρατιωτικού υλικού.

Ο μάρτυρας-κλειδί ισχυρίστηκε ότι τον Οκτώβριο του 2018 ο απελθών διαχειριστής της αποθήκης, συνοδευόμενος από δύο «ΟΥΚάδες», πλησίασε τον αξιωματικό υπηρεσίας και του ζήτησε τα κλειδιά και τον μυστικό κωδικό της αποθήκης προφασιζόμενος ότι ήθελαν να ελέγξουν την κατάσταση των όπλων και πυρομαχικών, όπως και έγινε. Η κίνηση αυτή έχει θεωρηθεί ένδειξη εμπλοκής στην υπόθεση και, έκτοτε, οι τρεις άνδρες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών. Ο απελθών διαχειριστής υπηρετούσε στην ΥΝΤΕΛ, έχει μετατεθεί σε μονάδα της Βορείου Ελλάδας και, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στα τέλη της εβδομάδας κλήθηκε να μεταβεί στη Λέρο προκειμένου να εξεταστεί. Τα δύο στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, αντίστοιχα, παραιτήθηκαν και αποχώρησαν από το σώμα τον Οκτώβριο του 2018, όταν πιθανολογείται ότι αφαιρέθηκε το στρατιωτικό υλικό. Αν και υπάρχουν ενδείξεις για την ταυτότητά τους, στη διάρκεια της εβδομάδας δεν βρέθηκαν για να εξεταστούν…

Το κίνητρο

Αδιευκρίνιστο παραμένει το κίνητρο εκείνων που αφαίρεσαν τα όπλα και τα πυρομαχικά από τις αποθήκες της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, σκοπός τους ήταν να τα πουλήσουν στη «μαύρη» αγορά ή να τα διαθέσουν σε συμμορίες της νύχτας, μολονότι είναι πολλοί εκείνοι που κρατούν σαφείς αποστάσεις από τη συγκεκριμένη εκδοχή. Στην ίδια μονάδα στη Λέρο έχει καταγραφεί το 2016 κλοπή 280.000 λίτρων πετρελαίου από τις δεξαμενές. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποίησαν τα όπλα και τα πυρομαχικά σε κάποια από τις ασκήσεις τους, χωρίς ωστόσο να το δηλώσουν. Αλλες πηγές πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η λύση του μυστηρίου να αγγίζει πρόσωπα που, προς το παρόν, βρίσκονται έξω από το κάδρο των ερευνών. «Βρισκόμαστε κοντά στην εξιχνίαση της κλοπής του στρατιωτικού υλικού στη Λέρο», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μερικές ώρες νωρίτερα, το ΓΕΝ είχε επισημάνει ότι «η προανακριτική διαδικασία συνεχίζεται υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας».

“Καθημερινή”

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πως αληθεια ο μικροβαθμος αποθηκαριος να αρνηθει στον προισταμενο Διοικητη του -που τις περισσοτερες φορες ειναι και ”κερβερος” και τις αλλες ”κολλητος” του -την χορηγηση σαυτον ”προσωρινως”πολεμικου υλικου , χωρις αμεση χρεωση και ελεγχο της ταχυτερης επιστροφης του στην αποθηκη;;;.
    Αυτες οι στολες παραλλαγης κλπ , που φορουσαν πολλοι πολιτικοι -κυριως ο Υπουργος Εθνικης Αμυνης της συγκυβερνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απο το 2015-2019 κ. Καμμενος- νομιζουμε οτι δεν ηταν χρεωμενες σε αποθηκαριο και εμειναν δανεικες και αγυριστες , χωρις να διαγραφονται με Πρακτικα απωλειας ,η, καταστροφης;;;.
    Γιατι νομιζουμε οτι τωρα ”τρεχουν και δεν φθανουν” ολοι οι αποθηκαριοι των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας για μικρες ,η, μεγαλες απωλειες ,η, αλλες ατασθαλιες στις αποθηκες τους και θα την πληρωσουν ολοι , γιατι αυτοι εβαλαν υπογραφες στα Πρακτικα Παραδοσεως και Παραλαβης, εν γνωσει των αρμοδιων προισταμενων τους , που τωρα ”ουτε τους ξερουν ουτε τους ειδαν”,γιατι δογματικως ισχυει το ”υπογραφων και υπευθυνος” και γιαυτο -για να μη χασουμε και την επικαιροτητα-υπευθυνος αποκλειστικως για την Συμφωνια των Πρεσπων ειναι ο υπογραψας την κ. Νικος Κοτζιας , που επαυσε πια να την υπερσπιζεται , μετα την επιστολη του στον κ. Τσιπρα προ της παραιτησεως του.
    Το” μπαχαλο” αυτο στις στρατιωτικες αποθηκες -που δημοσιοποιηθηκε και διατηρειται στην επικαιροτητα-δεν δειχνει ελλειμμα διοικησεως και αδιαφορια για την διατηρηση και συντηρηση του υλικου;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,747ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα