Φως και σκότος στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

“Πρόβα” προεδρίας για τον Τζο Μπάιντεν στο ψηφιακό συνέδριο των Δημοκρατικών ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ. Η κατά μέτωπον επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ είναι το κύριο χαρακτηριστικό του προεκλογικού αγώνα του.

Για τον Τζο Μπάιντεν οι διαχωριστικές γραμμές απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν βασικό στοιχείο του προεκλογικού αγώνα. Τριάντα ολόκληρα χρόνια περίμενε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος γι αυτή τη στιγμή, με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν πλέον κοντά στον Λευκό Οίκο. Η πρώτη απόπειρα χρονολογείται από το 1988, χωρίς επιτυχία. Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 2008, όταν τελικά ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, με πρόεδρο τον Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα, στα 77 του χρόνια, ο Μπάιντεν παίρνει για πρώτη φορά το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει προεδρικών εκλογών και θεωρείται πλέον ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για να εκθρονίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Ασφαλώς η πανδημία έχει επηρεάσει τον προεκλογικό αγώνα. Στην ομιλία του στο συνέδριο των Δημοκρατικών ο Τζο Μπάιντεν δεν βλέπει απέναντί του ενθουσιώδη πλήθη ψηφοφόρων, αλλά μόνο ικριώματα και προβολείς. Το συνέδριο γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά αυτό δεν μειώνει τον αγωνιστικό παλμό. “Ο σημερινός πρόεδρος έχει τυλίξει την Αμερική στο σκοτάδι, μπορούμε να διαλέξουμε αυτόν τον δρόμο που μας κάνει πιο οργισμένους, πιο διχασμένους, με λιγότερη ελπίδα”, τονίζει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, για να προσθέσει όμως: “Μπορούμε να διαλέξουμε και τον άλλο δρόμο, να αξιοποιήσουμε όλοι μαζί την ευκαιρία για μία νέα αρχή, να πάρουμε τον δρόμο της ελπίδας και του φωτός”.

Το φως απέναντι στο έρεβος

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την ομιλία Μπάιντεν στο ψηφιακό συνέδριο των ΔημοκρατικώνΧαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την ομιλία Μπάιντεν στο ψηφιακό συνέδριο των Δημοκρατικών

Η αντίθεση ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Τραμπ είναι η κεντρική ιδέα του προεκλογικού αγώνα, η οποία αναπαράγεται με συνέπεια στο ψηφιακό προεκλογικό συνέδριο του κόμματος. Πρώην πρόεδροι όπως ο Μπιλ Κλίντον ή ο Μπαράκ Ομπάμα και επιφανείς προσωπικότητες όπως ο αγαπητός στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος Μπέρνι Σάντερς δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν διαθέτει ηθική πυξίδα, ευπρέπεια, ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση και ανιδιοτέλεια. Αντιθέτως, επισημαίνουν τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών, ο Τραμπ ψεύδεται, ενδιαφέρεται μόνο για το προσωπικό του συμφέρον και αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Ο Μπάιντεν παρουσιάζεται ως ένας πολιτικός που γεφυρώνει αντιθέσεις, αλλά και ως αξιαγάπητος οικογενειάρχης και σύζυγος, με κατανόηση για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράδειγμα ο 13χρονος νεαρός που εμφανίζεται στο συνέδριο των Δημοκρατικών για να πάρει τον λόγο τραυλίζοντας, όπως έκανε και ο ίδιος ο Μπάιντεν στο μακρινό παρελθόν.

Πολλοί τον είχαν ξεγράψει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Δεν έλειψαν άλλωστε οι παλαιότερες δημόσιες εμφανίσεις, στις οποίες ο Μπάιντεν έδινε την εντύπωση ενός ανθρώπου γηραιού, αφηρημένου, με έλλειψη αυτοκυριαρχίας, με τραχύ ύφος απέναντι στους ψηφοφόρους. Ο Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλευόταν τις περιστάσεις και κατηγορούσε από την πλευρά του τον Μπάιντεν ως “κοιμήση” και ελαφρώς αργόστροφο. Τιποτα από όλα αυτά δεν φάνηκε στην κρίσιμη ομιλία της Πέμπτης στο ψηφιακό συνέδριο των Δημοκρατικών. Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε απολύτως συγκεντρωμένος, μιλώντας με σύνεση και αποφασιστικότητα. Έκανε ηγετική εμφάνιση, ακόμη και όταν εξαπέλυε επίθεση προς τον αντίπαλό του στον Λευκο Οίκο, τον οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε. “Ο σημερινός πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε στο καθήκον του απέναντι στο έθνος, δεν προστάτευσε την Αμερική. Και αυτό είναι ασυγχώρητο”, λέει ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην εξάπλωση της πανδημίας που έχει προκαλέσει πάνω από 170.000 θύματα στις ΗΠΑ. Κι όμως, τονίζει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, ενώ οι ΗΠΑ καταγράφουν ήδη τα περισσότερα θύματα σε όλον τον κόσμο, ο Τραμπ “απλώς ελπίζει να γίνει κάποιο θαύμα…”

Αναφορές στον ρατσισμό

Μπάιντεν και Χάρις: Διαφορετικές γενιές σε μία ενιαία υποψηφιότητα για τον Λευκό ΟίκοΜπάιντεν και Χάρις: Διαφορετικές γενιές σε μία ενιαία υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο

Αναγνωρίζοντας τα σημεία των καιρών μετά τον βίαιο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόιντ, ο Μπάιντεν αναφέρεται κάθε τόσο στο πρόβλημα του ρατσισμού. “Θα γίνουμε η γενιά εκείνη, που θα παραμερίσει επιτέλους το όνειδος του ρατσισμού; Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε αυτό. Η αμερικανική ιστορία διδάσκει πως η μεγαλύτερη πρόοδος επιτυγχάνεται στις πιο ζοφερές στιγμές μας”, επισημαίνει. Μετά τον θάνατο του Φλόιντ ο Τζο Μπάιντεν είχε δεχθεί πιέσεις να ορίσει μία μαύρη ως υποψήφια αντιπρόεδρο και τελικά επέλεξε την Καμάλα Χάρις. “Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ρατσισμού, πρέπει απλώς να κάνουμε τη δουλειά μας”, δήλωσε την Τετάρτη η υποψήφια αντιπρόεδρος. Αν τελικά τα καταφέρει, η Καμάλα Χάρις θα γίνει η πρώτη μαύρη, αλλά και η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό.

Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να ευνοούν τον Μπάιντεν, αν και καλό είναι να ερμηνεύονται με επιφυλάξεις λόγω του ιδιαίτερα περίπλοκου εκλογικού συστήματος στις ΗΠΑ. Για τους περισσότερους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους η ψήφος τους θα είναι και μία ηχηρή άρνηση του Τραμπ. Διαφορετικά είναι τα κριτήρια για τον Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να κινητοποιήσει όχι μόνο τους ψηφοφόρους που είναι ούτως ή άλλως πιστοί οπαδοί του, αλλά και τη μετριοπαθή “σιωπηλή πλειοψηφία” που δεν εκδηλώνεται εύκολα. Αλλά και οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών θα υπάρχουν κάποιοι, που θα προτιμήσουν τελικά την υποψηφιότητα Μπάιντεν. “Μακάρι να αποφανθεί η ιστορία, ότι εδώ, απόψε, είναι η αρχή του τέλους σε ένα ζοφερό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας”, λέει ο Τζο Μπάιντεν, κλείνοντας την ομιλία του στο ψηφιακό συνέδριο των Δημοκρατικών.

Λένα Κλίμκαιτ, Καν Μέρεϊ, Γιούργκεν Μπετς (dpa)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα