Φυσικό αέριο: O ISIS απειλεί ζωτικής σημασίας αποθέματα για όλο τον πλανήτη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Επιθέσεις μαχητών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος σε περιοχές της Μοζαμβίκης, πλούσιες σε φυσικό αέριο – «Πάγωσαν» τα σχέδια εξόρυξηςAP / Φωτ. Αρχείου

Η Μοζαμβίκη είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, αλλά ο υπεράκτιος πλούτος της θα μπορούσε να την καταστήσει μια από τις πλουσιότερες της περιοχής. Στις αρχές του 2010, ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε στη λεκάνη Rovuma, κοντά στα σύνορα με την Τανζανία.

Η Μοζαμβίκη διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, πόρους που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Ευρώπη προκειμένου να θερμάνει τα νοικοκυριά της και να μην κατεβάσει τον διακόπτη στις βιομηχανίες της.

Ωστόσο, στην αφρικανική χώρα καθημερινά καταγράφονται επιθέσεις από αντάρτες που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία μέχρι στιγμής σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι τζιχαντιστές δρουν κυρίως στα βόρεια της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησαν οι βίαιες συγκρούσεις, το 2017, διακόπτοντας την ανάπτυξη σχεδίων εξόρυξης φυσικού αερίου, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην περιοχή.

Όπως επισημαίνει η Γιασμίν Όπερμαν, αναλύτρια του Ινστιτούτου ACLED, το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 35 από τις συνολικά 400 επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη βόρεια επαρχία του Κάμπο Ντελγκάντο, η οποία είναι φτωχή, αλλά πλούσια σε φυσικό αέριο.

Τους μαχητές πολεμούν στρατιώτες από δέκα χώρες. Μεταξύ αυτών και δυνάμεις από τη Ρουάντα, οι οποίες έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει τον έλεγχο ενός τμήματος της βορειότερης επαρχίας Cabo Delgado της Μοζαμβίκης, η οποία φιλοξενεί την Palma και το Mocímboa da Praia.

«Γίγαντας του φυσικού αερίου»

Με αποθέματα φυσικού αερίου που ξεπερνούν τα 100 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, η Μοζαμβίκη είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ένας «γίγαντας του φυσικού αερίου».

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την επίθεση στην Ουκρανία, η ανάγκη για ενεργειακές προμήθειες από χώρες όπως η Μοζαμβίκη είναι τεράστια, σημειώνει ο αναλυτής Paul Eardley-Taylor.

«Η Μοζαμβίκη είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο λόγω των αποθεμάτων της, αλλά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, χάρη στην οποία μπορεί να εξυπηρετήσει και την Ευρώπη και την Ανατολική Ασία», προσθέτει.

Πολλοί είναι οι ειδικοί που «βλέπουν» το LNG ως το ιδανικό μεταβατικό καύσιμο καθώς οι χώρες μετακινούνται από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ορισμένοι ακτιβιστές για το κλίμα, ωστόσο, πιστεύουν ότι σε αυτή τη μετάβαση θα πρέπει να παραλειφθεί εντελώς το LNG, καθώς αν και πρόκειται για καθαρό καύσιμο, συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ευρώπη ερευνούν τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας από τις σουηδικές αρχές «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ με εκρήξεις» που προκάλεσαν «σοβαρές ζημίες», ανακοίνωσε η εισαγγελία.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με τη σουηδική έρευνα.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι τεράστια η ανάγκη της αγοράς για περισσότερο διαθέσιμο φυσικό αέριο, ειδικά LNG», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που παρακολουθεί στενά τη Μοζαμβίκη.

Το εάν η Μοζαμβίκη και οι σύμμαχοί της μπορούν να αντιμετωπίσουν τους μαχητές του ISIS είναι ένα ερώτημα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, καθώς ο πλανήτης αναζητά νέες πηγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Με πληροφορίες από CNN, Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα