Φραστικό επεισόδιο Τσίπρα με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας για το ναυάγιο στην Πύλο [βίντεο]

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φραστικό επεισόδιο είχε ο Τσίπρας με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας για το ναυάγιο στην Πύλο [βίντεο]
15/06/2023  15:27
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Αλέξη Τσίπρα και του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη του Λιμενικού Σώματος για το ναυάγιο στην Πύλο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα φραστικό επεισόδιο με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά.

 Ο έντονος διάλογος Τσίπρα-Τουρνά
Ευάγγελος Τουρνάς: Θέλω να πω πράγματι το να επέμβεις σε ένα τέτοιο πλοίο που έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει 2-3 ημέρες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα, 4 ημέρες και είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει υψηλά το κέντρο βάρους, νομίζω με την κοινή λογική ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης.

Αλέξης Τσίπρας: Δηλαδή θέλετε να μας πείτε, κύριε υπουργέ, ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει στη θάλασσα υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επέμβασης;

Ευάγγελος Τουρνάς: Δεν θέλω να προδικάσω τίποτα.

Αλέξης Τσίπρας: Τι είναι αυτό τώρα; Κάντε ερωτήσεις για να βγάλουμε κάποιες απαντήσεις. Τι ρωτάτε ακριβώς; Μισό λεπτάκι, γιατί δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Ήρθα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Αλλά να κάνετε μια ερώτηση προδικάζοντας ότι όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει εγώ δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι σαν κοινή λογική.

Νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε ποιοι αρνήθηκαν να δεχθούν βοήθεια ανέφερε «ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί».
Τότε οι αξιωματικοί του Λιμενικού του απάντησαν ότι σε διεθνή ύδατα, την βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας. αυτό προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση, ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο.

Αλέξης Τσίπρας: Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των Αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών– εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη– το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;

Αξιωματικός Λιμενικού: Υπάρχει, γι’ αυτό τον λόγο ήμασταν κοντά»
Αλέξης Τσίπρας: «Αυτό είναι άλλο που μου λέτε τώρα. Είναι άλλο σε σχέση με το πρώτο επιχείρημα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ‘αν ο κυβερνήτης λέει μην έρθετε, εμείς δεν ερχόμαστε’. Ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας. Άρα τι θα σου πει; Μην έρθεις, γιατί αν έρθεις, θα μπω φυλακή έτσι και με συλλάβετε.

Ευάγγελος Τουρνάς: Δεν θα ήθελα να κάνουμε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν την νομιμοποίηση να κάνουν τέτοιο στην παρούσα φάση, αν μου επιτρέπετε

Αλέξης Τσίπρας: Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητά κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητά ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η Frontex, το ελληνικό Λιμενικό το οποίο λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της Frontex και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Αλλά όμως οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί, αν δεν δώσουμε κάποιες απαντήσεις.

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μα ,κύριε υπουργέ και πτέραρχε ε.α Ευάγγελε Τουρνά , οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί όλων των κρατών πρώτα ενημερώνονται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και στη συνέχεια ενημερώνουν -και μάλιστα χωρίς δημοσιότητα (όπως σήμερα)-τους ενδιαφερομένους πολιτικούς για όλα τα συμβάντα , εκτός αν -κατ΄’εξαίρεση -σήμερα ”κάνατε χατήρι” στον κ.Τσίπρα να τον ενημερώσετε παρουσία και των αρμοδίων Λιμενικών, που σίγουρα αισθάνθηκαν άβολα .
  ΚΑΙ σιγά που θα σας άφηνε χωρίς ”να σας τεντώσει” το δάκτυλο για υπαρκτές ή ανύπαρκτες ευθύνες ο ”άχαστος” κ. Τσίπρας και μάλιστα προεκλογικώς .
  Οι υπουργοί πολιτικών κυβερνήσεων ,αγαπητέ κ. Τουρνά σκέπτονται και ενεργούν και πολιτικά ,κάτι που δεν έγινε σήμερα.
  ΑΣ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ.

  • Ο Τσίπρας είχε δίκιο. Όταν το πλοίο κάνει διακίνηση ναρκωτικών επεμβαίνουν οι αρχές, όταν κάνει διακίνηση ανθρώπων δεν επεμβαίνουν και περιμένουν τον διακινητή πλοίαρχο να τους καλέσει!
   Τραγικός ο υπηρεσιακός υπουργός και οι λιμενικοί. Δεν επεμβαίνουν στα φορτωμένα πλοία λέει για να μην μετατοπιστεί το φορτίο και προκληθεί βύθιση. Δηλ. παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει επιχείρηση για φορτωμένα πλοία, απλά τα περιμένουν να βουλιάξουν.

   • Αν πιστεύει στο δίκιο του ο κ. Τσίπρας -και εσείς- (γράμματα γνωρίζετε αμφότεροι ) ας συντάξετε μια μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τις παραβάσεις των αρμοδίων . Οι καταγγελίες με συναισθηματισμούς είναι και περιττές και μοιάζουν και υποκριτικές .Δικαιολογούνται μόνο επειδή είναι ενόψει εκλογών ,στις οποίες πάντως αυτές δεν θα ληφθούν υπόψη ,αλλά θα ληφθεί σίγουρα υπόψη ο διάλογος των οργισμένων εφήβων του Σύριζα με την κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Καλαμάτα.
    Λογικεύθηκε ο λαός δεν το καταλάβατε;;;.

    • @Σ.Α.Ν.,

     στην θέση σου θα ήμουν ευγνώμων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο Σύριζα και ειδικά ο Τσίπρας το συμβάν. Αυτός ο τρόπος χειρισμού μαζί με τις αντίστοιχες εμφανίσεις του κάθε “Τάσου”, “Τάκη”, “Παύλου”, “Κίτσου” κ.ο.κ. για να τις υποστηρίξουν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος η ΝΔ να πάει στην αυτοδυναμία και αυτοί όλοι, μαζί με τους διακινητές και τις ΜΚΟ, εκεί που ανήκουν: στα αζήτητα.

     • Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται η νοοτροπία των Ελλήνων πολιτών έπρεπε να μείνει σταθερή για θέματα που μας αφορούν όλους, κάτι που συνέβαινε μέχρι την εμφάνισή αυτών των κομμάτων στην Μεταπολίτευση κατά την οποίαν έγινε η Πατρίδα μας ”Ελλάς Ελλήνων διαμαρτυρομένων” με ”μπροστάρηδες” πρώτα το ΠΑΣΟΚ και μετά την οικονομική κρίση του υπολείμματός του Σύριζα , με τις πολλές συνιστώσες του ,μια των οποίων ”χτύπησε” στην Καλαμάτα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση ευγνώμων δεν πρέπει να είναι κανένας Έλλην για τον ευτελισμό ,την αναίδεια και την ασέβεια οποιωνδήποτε Ελλήνων , με τους οποίους θα συμβιώσουμε και θα δημιουργήσουμε την Ελλάδα που μας πρέπει .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα