Φρανσουά Ολάντ: Τι θα κάνω όταν φύγω από πρόεδρος

29/3/17 | 0 | 0 | 568 εμφανίσεις
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

 

 

 

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη νοτιο-ανατολική Ασία, ο Φρανσουά Ολάντ έκανε εξομολογήσεις σε ορισμένους δημοσιογράφους, κατά την στάση του στην Κουάλα Λουμπούρ.

Ο Ολάντ πραγματοποίησε την τελευταία του περιοδεία ως πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας.


«Δεν φοβάμαι το κενό» ήταν η απάντησή του, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τι θα κάνει μετά την έξοδό του από την γαλλική προεδρία, σε ένα μήνα.
«Και τι θα κάνετε μετά;» τον ρώτησαν.
«Δεν θα βγω στη σύνταξη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά κάτι άλλο, και αυτό το άλλο εξαρτάται κατά πολύ από την ίδια τη χώρα, τι θα έχω δυνατότητα να κάνω για τη χώρα, για την πολιτική ζωή και για μένα», απάντησε.
«Δεν ξέρω τι θα κάνω, αλλά ξέρω τι δεν θα κάνω», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, και πρόσθεσε ότι δεν θα ασχοληθεί με επιχειρηματικά, αφήνοντας έτσι αιχμές εναντίον του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης του Ομίλου Accor, αμέσως μόλις κατάλαβε ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2017.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Φρανσουά Ολάντ;
«Θα διαβάζω πολύ όσα δεν μπόρεσα να διαβάσω, θα ταξιδεύω πιο ελεύθερα, στη Γαλλία κυρίως αλλά και στο εξωτερικό, θα ακούω τους συμπατριώτες μου και θα είμαι εντελώς ο εαυτός μου, απελευθερωμένος από τις υποχρεώσεις που συνδέονται με την προεδρική θέση, όπου κάθε λέξη, κάθε κίνηση, κάθε σχόλιο εξετάζεται ως την παραμικρή λεπτομέρεια», είπε.
Και θα μιλάει όταν θα φύγει από πρόεδρος;
Ο Ολάντ απάντησε ότι δεν θα βιάζεται να μιλήσει εκτός κι αν «μια πολύ σοβαρή απειλή» πλανάται πάνω από τη Γαλλία. «Υπάρχουν αιτίες που απαιτούν την παρέμβαση» είπε.
Οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι ο Φρανσουά Ολάντ μιλάει για την θητεία του στην γαλλική προεδρία σε παρελθόντα χρόνο: «Πραγματικά είμαι πολύ ευτυχής που υπήρξα πρόεδρος, παρότι ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος», είπε.
«Περήφανος υπήρξα, ορισμένες φορές ευτυχισμένος, όταν τα αποτελέσματα της πολιτικής ήταν επιτυχημένα και δυστυχισμένος όταν ήμουν αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα, όπως η κρίση της ευρωζώνης, η ανεργία, οι πόλεμοι και οι τρομοκρατικές επιθέσεις».
«Τίποτα δεν ήταν εύκολο, από την αρχή», δήλωσε.
Ο Ολάντ ανέφερε και τους προκατόχους του προέδρους της Γαλλίας, τον Στρατηγό ντε Γκολ «ο οποίος γνώρισε τον πόλεμο της Αλγερίας και τον Μάη του ’68», καθώς και τον Ζορζ Πομπιντού, ο οποίος αντιμετώπισε «μια προσωπική τραγωδία», την ασθένεια που τον πήρε από τη ζωή.

Σκέφτηκε επίσης τον διάδοχό του στην προεδρία της Γαλλίας: «Αν είναι ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης, είναι διαφορετικό, είναι μια άλλη φάση, αλλά δεν θα είναι το ίδιο να έχεις πρόεδρο ένας πρώην αντίπαλο». Οι δημοσιογράφοι δεν κατάλαβαν αν εννοούσε τον Εμμανουέλ Μακρόν ή τον Μπενουά Αμόν, για τους οποίους ο Ολάντ δεν πήρε θέση.
Πάντως, στις τρεις εβδομάδες που απομένουν ως τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Φρανσουά Ολάντ δίνει στον εαυτό του μια τελευταία αποστολή: να εμποδίσει την νίκη του «λαϊκισμού», του «εθνικισμού» και του «εξτρεμισμού», δηλαδή να εμποδίσει την νίκη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα εκφράσει δημόσια την θέση του για το ποιόν προτιμά για πρόεδρο της Γαλλίας, αν η Μαρίν Λεπέν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    26/1/21 | (6 σχόλια)
    του Παντελή Σαββίδη Μετανεωτερική είναι η εποχή της απόλυτης σχετικοποίησης. Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια, μόνο αφηγήματα, τα οποία όποιος θέλει αποδέχεται. Ακόμη και τα έθνη είναι κατασκευές που δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μιας εποχής. Μέσα στον κυκεώνα των ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας