Φουντώνει την κόντρα με την Ευρώπη το Ιράν

9/6/19 | 0 | 0 | 192 εμφανίσεις
«Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επικρίνει την Τεχεράνη για τις στρατιωτικές της δυνατότητες» διαμήνυσε το Ιράν και προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξομαλύνουν τις οικονομικές σχέσεις με την ισλαμική δημοκρατία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.
«Οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να επικρίνουν το Ιράν για ζητήματα εκτός του ΚΟΣΔ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο της χώρας, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/JCPOA), όπως είναι γνωστή η πυρηνική συμφωνία.
«Οι Ευρωπαίοι και άλλες χώρες που έχουν υπογράψει το ΚΟΣΔ θα πρέπει να εξομαλύνουν τις οικονομικές σχέσεις με το Ιράν… Θα παύσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας ή θα ενεργήσουμε ανάλογα με τα μέτρα τους» τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί επέκρινε σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι έχουν τους ίδιους στόχους για το Ιράν.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θέλει να διασφαλίσει πως η Τεχεράνη δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα: «Είχαμε μια συμφωνία έως το 2025 και θέλουμε να πάμε παραπέρα και να έχουμε απόλυτη βεβαιότητα μακροπρόθεσμα…(Κατόπιν) να μειωθεί η βαλλιστική δραστηριότητα και να περιοριστεί (η δραστηριότητα) του Ιράν στην περιοχή».
«Τα πρόσφατα σχόλια από τον Γάλλο πρόεδρο σε συνάντηση με τον Τραμπ ήταν επαίσχυντα και απρεπή», δήλωσε ο Λαριτζανί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars. «Τα σχόλια του Μακρόν δεν αντιστοιχούν με όσα δήλωνε στον πρόεδρο μας, τον κ. (Χασάν) Ροχανί, στις συναντήσεις τους και τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες» συμπλήρωσε.
Το Σάββατο η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση περί νέων διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμώντας ότι μια επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2015, θα σφραγίσει την αποτυχία της.
Ο Μακρόν έχει εδώ και καιρό διατυπώσει την ιδέα μιας νέας συμφωνίας που θα διευρύνει τη βάση της υφιστάμενης συμφωνίας, περιλαμβάνοντας στοιχεία που περιορίζουν τις βαλλιστικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, ενώ και η Ουάσιγκτον επιθυμεί να τεθεί υπό έλεγχο η συγκεκριμένη δραστηριότητα.
«Το να τεθούν ζητήματα έξω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/JCPOA) δεν συμβάλει στη διασφάλιση του ΚΟΣΔ αλλά αντίθετα θα αυξήσει τη δυσπιστία (των ΗΠΑ) που είναι ήδη εκτός» της συμφωνίας, δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων

    Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος Η σημερινή φιέστα της κυβέρνησης με την εγκαινίαση των έργων του Ελληνικού, παρουσία μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και μελών της τοπικής αυτοδιοικησης όπως ο δήμαρχος Γλυφάδας κ.Παπανικολάου,  μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «απάτη» αφού το έργο όχι μόνο δεν ...

     Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, 16:30 Τρεις γυναίκες, μάνα και δύο κόρες, πιστές στο θρήσκευμα των μαρτύρων του Ιεχωβά, αποφάσισαν να θυσιαστούν για την «ανάσταση», για την αιώνια ζωή, που κηρύσσει η θρησκευτική αυτή αίρεση. Ως αποτέλεσμα αυτού, βρέθηκαν σήμερα νεκρές ...

    Λίγο πριν το μεσημέρι σήμερα, το Μέγαρο των Ηλυσίων (ο Μακρόν) ανακοίνωσε το όνομα του νέου Γάλλου πρωθυπουργού: Ζαν Καστέξ (Jean Castex). Ο νυν δήμαρχος της κωμόπολης των 6.000 κατοίκων Prades (Pyrénées-Orientales), που ανήκει στο δεξιό κόμμα των ...

    «Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Handelsblatt για την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής για την υποχρεωτική «φόρμα επιβάτη» - Έκθεση της Oxfam ασκεί κριτική στην ελληνική μεταναστευτική νομοθεσία. Στο μέτρο που το επιτρέπει και η υπόλοιπη ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας