Φον ντερ Λάιεν: Ώρα για Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός ΕΕ περιελάμβανε η φετινή ομιλία της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, για την κατάσταση της Ένωσης

Nικολέττα Κουρούσιη   

 Με σαφείς αναφορές στην ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών και δράσεων σε μια πληθώρα ζητημάτων – από την κλιματική αλλαγή μέχρι την πανδημία – και τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης πολιτικής βούλησης, για περαιτέρω συνεργασία των κρατών, προς αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε φανερή την πρόθεση για ανάληψη ισχυρότερου ρόλου της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέλυσε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν, απασχολούν και θα απασχολήσουν την ΕΕ: Πανδημία και εμβολιασμοί, Αφγανιστάν και προσφυγικό, άμυνα και κυβερνοεπιθέσεις, εξωτερική πολιτική και συνεργασία με ξένες δυνάμεις (ειδικά τις ΗΠΑ), κλιματική αλλαγή, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφυλη βία και ελευθερία του Τύπου.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές της Προέδρου της Κομισιόν στον τομέα της Άμυνας και ειδικότερα στην ανάγκη για Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση. «Είναι καιρός να περάσει η Ευρώπη στο επόμενο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε τη «σύγκληση Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας».

Παράλληλα  αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για το Αφγανιστάν κατά 100 εκατ. ευρώ», καθώς και στην πρόταση για ένα επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027.

Προανήγγειλε εξελίξεις και στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, κάνοντας λόγο «μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροτσίπ», ενώ έκανε έκκληση για μια νέα συμφωνία στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η εργαλειοποίηση ανθρώπων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χειροκροτήθηκε πολλές φορές από τους ευρωβουλευτές, ενώ για το τέλος τη ομιλίας της επεφύλαξε και μία συμβολική κίνηση, αναφερόμενη στην επίτιμη προσκεκλημένη Μπεμπέ Βίο, την Ιταλίδα παραολυμπιονίκη, η οποία παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην ξιφασκία και απεικονίζει, όπως η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, την «ψυχή της Ευρώπης».

– Υγεία: «Η πανδημία είναι μαραθώνιος, όχι κούρσα ταχύτητας»

Αναφερόμενη αρχικά στην πρωτόγνωρη κατάσταση, που προκάλεσε η πανδημία, η φον ντερ Λάιεν υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόστηκε τους προηγούμενους μήνες, τόσο σε επίπεδο υγειονομικής κρίσης όσο και στην οικονομία.

«Η πανδημία είναι μαραθώνιος, όχι κούρσα ταχύτητας», «πιστεύω πως τα καταφέραμε», όμως «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό». Αυτά ήταν τα λόγια της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης, σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι μια δοκιμασία με τον κορωνοϊό, αλλά η Ευρώπη θα την περάσει.

Ταυτόχρονα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες στην Ευρώπη με την εκστρατεία εμβολιασμού. «Ας κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην έχουμε μια πανδημία των μη εμβολιασμένων», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει εξασφαλισμένες 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ετοιμότητα της ΕΕ απέναντι σε νέες πανδημίες και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις για να οικοδομηθεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία και ειδικότερα για την οικοδόμηση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων στην Υγεία (ΗERA).

Όσον αφορά λοιπόν τον τομέα της Υγείας στάθηκε ιδιαιτέρως σε τρία σημεία:

Πρώτον τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην κορυφή παγκοσμίως όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, το οποίο πλησιάζει το 70% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αυτό, τη στιγμή που έχει διαθέσει σχεδόν τη μισή παραγωγή εμβολίων – περίπου 700 εκατ. δόσεις – σε χώρες εκτός ΕΕ, ενώ προτίθεται να δωρίσει άλλα 200 εκατ. μέχρι τα μέσα του 2022 στις πιο φτωχές χώρες.

Δεύτερον, έκανε αναφορά στην  επιτυχία που συνιστά η υιοθέτηση και εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπου η Ευρώπη αποδείχθηκε πρωτοπόρος, επιτρέποντας τα ασφαλή ταξίδια στην ΕΕ.

Και τρίτον, δεσμεύτηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μελλον, με την ταχεία προώθηση της Ευρωπαϊκής Υγειονομικής Ένωσης. «Προτείνω μια νέα αποστολή ετοιμότητας και ανθεκτικότητας στον τομέα της υγείας για ολόκληρη την ΕΕ. Η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί από την επένδυση του μηχανισμού «Ομάδα Ευρώπη» ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2027», ανέφερε η Πρόεδρος.

–  Οικονομία:  «Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης»

Σε σχέση με την οικονομία, η πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε σε μια σύγκριση με την χρηματοπιστωτική κρίση. Όπως ανέφερε, ενώ τότε χρειάστηκαν 8 χρόνια προκειμένου η οικονομία να επιστρέψει στα προ κρίση επίπεδα, αυτή τη φορά 19 από τα 27 κράτη-μέλη θα το καταφέρουν φέτος και τα υπόλοιπα εντός του 2022. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε πως η Ευρώπη έχει διδαχθεί από την εμπειρία του παρελθόντος και δεν πρόκειται να σπεύσει πρόωρα να ανακηρύξει τη νίκη της. Γι’ αυτό και, όπως είπε, επενδύει μακροπρόθεσμα στο μέλλον, με το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα που προκάλεσε ύφεση», υποσχέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής. «Τα διδάγματα από την προηγούμενη οικονομική κρίση μπορούν να μας βοηθήσουν», ανέφεερ χαρακτηριστικά.

Η ίδια τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, μια συζήτηση που θα διαρκέσει όλο το 2022, προτού δηλαδή επανενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

-Τεχνολογία: «Θα παρουσιάσουμε μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροτσίπ»

Η πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι καθοριστικής σημασίας. Και τα κράτη μέλη συμμερίζονται την άποψη αυτή. Οι ψηφιακές δαπάνες στο NextGenerationEU θα υπερβούν ακόμη και τον στόχο του 20 %. Αυτό αντικατοπτρίζει τη σημασία της επένδυσης στην ευρωπαϊκή τεχνολογική κυριαρχία μας».

Τόνισε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να διαμορφώσουμε τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες και αξίες. Και ανακοίνωσε ότι «θα παρουσιάσουμε μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροτσίπ. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε συνδυαστικά τις παγκόσμιας κλάσης ικανότητες έρευνας, σχεδιασμού και δοκιμών τις οποίες διαθέτουμε», σημείωσε, τονίζοντας ότι «πρέπει να συντονίσουμε τις ενωσιακές και εθνικές επενδύσεις σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα».

«Στόχος», όπως ανέφερε, είναι να δημιουργήσουμε από κοινού ένα οικοσύστημα υπερσύγχρονων ευρωπαϊκών μικροτσίπ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η παραγωγή. Έτσι, θα κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού μας και θα αναπτυχθούν νέες αγορές για τη ρηξικέλευθη ευρωπαϊκή τεχνολογία».

– «Αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για το Αφγανιστάν κατά 100 εκατ. ευρώ»

Παράλληλα ανακοίνωσε την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για το Αφγανιστάν κατά 100 εκατ.

«Είμαστε στο πλευρό των Αφγανών, είμαστε στο πλευρό των γυναικών, των παιδιών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων, των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να τους στηρίζει και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ένας λιμός και μία ανθρωπιστική καταστροφή. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να απομακρυνθούν από το Αφγανιστούν όσοι έχουν μείνει εκεί και κινδυνεύουν.

Επισημαίνεται ότι η ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για το Αφγανιστάν η Πρόεδρος της Κομισιόν έρχεται να προστεθεί στα 200 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Αυτή η βοήθεια θα είναι μέρος των νέων ευρύτερων μέτρων στήριξης για το Αφγανιστάν, αλλά και για τις γειτονικές χώρες, σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

– Επιτάχυνση προσπαθειών για ένα νέο κοινό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Ακολούθως η Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί επισπευθούν οι προσπάθειες μεταξύ των κρατών-μελών, προκειμένου να επιτευχθεί ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι, αν δεν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να διαχειριστούμε τη μετανάστευση, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν, ενώ οι έμποροι και οι διακινητές ανθρώπων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους.

«Το νέο Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος συνεννόησης», πρόσθεσε, αναφέροντας ωστόσο ότι εδώ και χρόνια η πρόοδος είναι πραγματικά επώδυνα βραδεία.

Κάλεσε ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου. «Είναι θέμα εμπιστοσύνης», τόνισε. «Το θέμα της μετανάστευσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να μας διχάζει», ανέφερε εμφαντικά.

– «Η εργαλειοποίηση ανθρώπων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»

Αναφερόμενη στην κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, είπε ότι παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλες χώρες και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις.

«Οι άνθρωποι δεν αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί», υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «το καθεστώς στο Μινσκ εργαλειοποίησε ανθρώπους. Έβαλαν ανθρώπους στα αεροπλάνα και τους μετέφεραν στα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτό».

Υπογράμμισε ότι «αυτό καθίσταται σαφές από την άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας».

Η πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά. Παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλα σύνορα. Και θα ξαναδούμε στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο των εργασιών μας για το Σένγκεν, θα καθορίσουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων επιθέσεων και θα διασφαλίσουμε την ενότητα όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων».

«Όσο εμείς δεν καταφέρνουμε να καταλήξουμε σε κοινό έδαφος σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να το εκμεταλλεύονται» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «οι διακινητές ανθρώπων εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται ανθρώπους σε επικίνδυνες διαδρομές σε όλη τη Μεσόγειο».

Επιπρόσθετα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «τα περιστατικά αυτά μάς δείχνουν ότι κάθε χώρα έχει συμφέρον να οικοδομηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης». «Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο μάς δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τα διάφορα είδη καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε. Εμπεριέχει όλα τα συστατικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο και ανθρώπινο σύστημα, το οποίο θα είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό για όλα τα κράτη μέλη —σε όλες τις περιστάσεις. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος», σημείωσε.

Κατέληξε ότι «είναι η ώρα για μια ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της μετανάστευσης».

-«Σύγκληση Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας»

Η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι υπό την γαλλική προεδρία (η Γαλλία θα διαδεχτεί την Σλοβενία στην προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο), αναμένεται να συγκαλέσουν με τον Εμμανουέλ Μακρόν Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα των δυνάμεων εκστρατείας. Για το ποιες και πόσες χρειαζόμαστε: ομάδες μάχης ή ενωσιακές ‘δυνάμεις εισόδου’. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μέρος της συζήτησης —και πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μέρος της λύσης. Ωστόσο, το πιο θεμελιώδες ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν λειτούργησε αυτό στο παρελθόν», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 Επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία: πρώτον, την οικοδόμηση των θεμελίων για συλλογική λήψη αποφάσεων, δεύτερον, την βελτίωση της διαλειτουργικότητας εξηγώντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που ήδη επενδύουμε σε κοινές ευρωπαϊκές πλατφόρμες, με αντικείμενο από μαχητικά αεροσκάφη έως drones και τον κυβερνοχώρο», και, τρίτον, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την άμυνα χωρίς να μιλήσουμε για τον κυβερνοχώρο».

Όσον αφορά στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση στα θέματα άμυνας και ασφάλειας η λιγότερη συνεργασία είναι η απάντηση. «Θα πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα και να έχουμε μία κοινή αποστολή με το ΝΑΤΟ. Θα συζητήσουμε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ. Η Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να κάνει περισσότερα και μόνη της. Αν θέλουμε να κάνουμε περισσότερο πρέπει πρώτα να το αιτιολογήσουμε», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Και τόνισε ότι «η Ευρώπη μπορεί —και, οπωσδήποτε, θα πρέπει— να είναι σε θέση και να επιθυμεί να κάνει περισσότερα από μόνη της. Όμως, εάν πρόκειται να κάνουμε περισσότερα, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε γιατί, διακρίνοντας τρεις ευρύτερες κατηγορίες.

Πρώτον, πρέπει να εξασφαλίσουμε σταθερότητα στη γειτονιά μας και σε διάφορες περιφέρειες.

Συνδεόμαστε με τον κόσμο μεστενά, φουρτουνιασμένες θάλασσες και αχανή χερσαία σύνορα. Λόγω αυτής της γεωγραφίας, η Ευρώπη γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι αν δεν αντιμετωπίσεις έγκαιρα την κρίση στο εξωτερικό, η κρίση έρχεται σε σένα.

Δεύτερον, η φύση των απειλών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξελίσσεται γοργά: από υβριδικές επιθέσεις ή κυβερνοεπιθέσεις έως την αυξανόμενη κούρσα εξοπλισμών για το διάστημα.

Η ανατρεπτική τεχνολογία υπήρξε σημαντικός εξισωτικός παράγοντας, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ασκηθεί σήμερα η ισχύς από κράτη-ταραξίες ή μη κρατικές ομάδες. Δεν χρειάζονται πλέον στρατοί και πύραυλοι για να προκληθούν μαζικές ζημίες. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δήμοι και νοσοκομεία μπορούν να παραλύσουν —και το μόνο που χρειάζεται για να γίνει αυτό είναι ένας φορητός υπολογιστής.  Μπορεί κανείς να διαταράξει ολόκληρες εκλογές με ένα έξυπνο τηλέφωνο και μια σύνδεση με το διαδίκτυο.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας μοναδικός πάροχος ασφάλειας. Θα υπάρχουν αποστολές στις οποίες δεν θα είναι παρόντες το ΝΑΤΟ ή ο ΟΗΕ, αλλά θα πρέπει να είναι παρούσα η ΕΕ».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «σε τοπικό επίπεδο, το στρατιωτικό μας προσωπικό εργάζεται πλάι πλάι με την αστυνομία, με δικηγόρους και με γιατρούς, με εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα και με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εκπαιδευτικούς και με μηχανικούς. Μπορούμε να συνδυάσουμε τη στρατιωτική με την πολιτική δράση, καθώς και με τη διπλωματία και την αναπτυξιακή δραστηριότητα —και έχουμε μακρά ιστορία στην οικοδόμηση και την προστασία της ειρήνης.

Και κατέληξε, αναφέροντας ότι «τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό οικοσύστημα».

-Εμβάθυνση συνεργασίας με ΗΠΑ και δυτικά Βαλκάνια

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «σε έναν πιο διχασμένο κόσμο, η προστασία των συμφερόντων μας δεν περιορίζεται μόνο στην άμυνα. Εστιάζεται στη χάραξη ισχυρών και αξιόπιστων εταιρικών σχέσεων. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια —είναι κάτι απαραίτητο για τη μελλοντική μας σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία».

Τόνισε ότι το έργο αυτό ξεκινά με την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μας με τους στενότερους συμμάχους μας. «Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ θα αναπτύξουμε το νέο μας θεματολόγιο για την παγκόσμια αλλαγή —από το νέο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας έως την υγειονομική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.  Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ισχυρότερες —μαζί» ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Πριν από το τέλος του μήνα, θα ταξιδέψω στην περιφέρεια αυτή για να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσής μας στη διαδικασία προσχώρησης. Το χρωστάμε σε όλους τους νέους που πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εντείνουμε τη στήριξή μας μέσω του νέου επενδυτικού και οικονομικού σχεδίου μας, η αξία του οποίου ισοδυναμεί περίπου με το ένα τρίτο του ΑΕΠ της περιοχής. Επειδή η επένδυση στο μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι επένδυση στο μέλλον της ΕΕ», επεσήμανε η Πρόεδρος.

Και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε επίσης να επενδύουμε στις εταιρικές σχέσεις μας σε ολόκληρη τη γειτονία μας —από την ενίσχυση της δέσμευσής μας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση έως την υλοποίηση του νέου θεματολογίου για τη Μεσόγειο και τη συνέχιση των εργασιών μας σχετικά με τις διάφορες πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία».

-Κλίμα: «Θα προτείνουμε ένα επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027»

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ενίσχυση της χρηματοδότησης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Θα προτείνουμε τώρα ένα επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027. Αναμένουμε όμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας να ενισχύσουν και αυτοί τις προσπάθειές τους», υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ίδια επεσήμανε ότι «εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ γεφυρώσουν από κοινού το χάσμα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι αναλαμβάνουν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στον τομέα του κλίματος. Είναι ώρα να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

– «Θα πολεμήσουμε την έμφυλη βία»

Καταληκτικά η Πρόεδρος της Ένωσης ανακοίνωσε ότι «θα υποβάλουμε νόμο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας». «Με την πανδημία πολλές γυναίκες έχασαν αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να ήταν απαίσιο για κάποιες που δεν μπορούσαν καν να κρυφτούν. Θα πρέπει αυτό να το καταδείξουμε. Να τους δώσουμε δικαίωμα έκφρασης και οι διώκτες τους να δικαστούν», ανέφερε η Φον Ντερ Λάιεν .

Πηγή: philenews

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα