Αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος φαίνεται να έχει ανασύρει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πιστεύοντας ότι θα καταφέρει να αναλάβει ο ίδιος πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες. Η εμμονή του το τελευταίο διάστημα σε ανάγκη αλλαγή μεθοδολογίας κινείται πάνω σε λογικές του 2004, δηλαδή ο ίδιος να αναλάβει ρόλο επιδιαιτητή. Μια λογική που κάθε άλλο παρά υποβοηθητική θα είναι στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου και επίτευξη προόδου. Ακόμα και ο Μουσταφά Ακιντζί που υποστηρίζει έναν πιο ενεργό ρόλο από τα Ηνωμένα Έθνη, εμφανίστηκε χθες να κρατά αποστάσεις από το να δοθεί ρόλος επιδιαιτητή στον κ. Άιντα.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε νέες του δηλώσεις χθες επανέλαβε τη θέση ότι «χρειάζεται αλλαγή στη μεθοδολογία για να υπάρξει αποτέλεσμα». Η προσέγγιση του κ. Άιντα δεν φαίνεται να κινείται στην ίδια γραμμή με την εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη για αλλαγή της μεθοδολογίας προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες. Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εισηγηθεί την ετοιμασία τριπτύχου με τις θέσεις των δύο πλευρών (συγκλίσεις και μικρές και μεγάλες αποκλίσεις) επί των οποίων θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο κ. Άιντα αντί να προωθήσει την εισήγηση Αναστασιάδη προς την τουρκική πλευρά άρχισε να λανσάρει κάποιες δικές του ιδέες.

Στον δημόσιο λόγο του μπορεί να αφήνει να διαφανεί ότι η πρωτοβουλία παραμένει στα χέρια των δύο ηγετών. Όμως, οι σκέψεις του κινούνται προς άλλη κατεύθυνση, κάτι που άφησε να διαφανεί ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο κατοχικός ηγέτης με τον τρόπο που τοποθετήθηκε έδειξε και το που προσπαθεί να οδηγήσει τη διαδικασία ο κ. Άιντα. Ο κ. Ακιντζί είπε πως συμμερίζεται την άποψη πως με την υφιστάμενη μεθοδολογία δεν μπορεί να παραχθεί αποτέλεσμα. «Κουραστήκαμε πλέον να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας στο τραπέζι», είπε ο κ. Ακιντζί και συνέχισε υποδεικνύοντας ότι «θα μπορούσε να είναι παραγωγικός ένας πιο ενεργός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών».

Διευκρινίζοντας ευθύς μετά ότι αυτός ο πιο ενεργός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών «δεν θα σημαίνει επιδιαιτησία». Στη συνέχεια είπε: «Αναμφίβολα εάν (τα ΗΕ) θα μπορούσαν να είναι ουδέτερα. Εάν ενεργήσουν με το σκεπτικό ‘να μην πικράνουν την ε/κ πλευρά’, ας μην κάνουν καλύτερα τίποτε».

Στις δηλώσεις του ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα σημείωσε πως είναι σημαντικό να γυρίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε δε ότι όσο επιμηκύνεται η κρίση, μειώνεται ο αξιοποιήσιμος χρόνος που απομένει και πως ενώ αυξάνεται η ανησυχία όλων όσοι είναι υπέρ του «ναι» με την παρούσα κατάσταση, τόσο ενισχύεται κάθε μέρα το στρατόπεδο του «όχι».

Πρώτη συνάντηση Κοτζιά με Τίλερσον

Στον ρόλο της Ελλάδας στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται στην περιοχή μας εστιάστηκε η συζήτηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, στην Ουάσιγκτον. Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Τίλερσον «ήθελε την ανάλυσή μας για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιο τρόπο». Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι αναφέρθηκε στην τουρκική νευρικότητα, καθώς επίσης και ότι εξήγησε την ελληνική θέση «ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για εμάς η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Επισήμανε ότι περιέγραψε επίσης στον Αμερικανό ομόλογό του όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια για τις τριμερείς συνεργασίες, όπως το πνεύμα της Ρόδου κ.λπ. Σχετικά με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ανέφερε «τις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους, κάτι το οποίο άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον ο κ. Τίλερσον». Οι δύο υπουργοί δεν μίλησαν για το Κυπριακό, θέμα το οποίο, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, θα το συζητήσει με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης