Υψηλό το επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Πεκίνου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας σε στρατηγικές, με τη σύναψη της ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας το 2006. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σι Τζινπίνγκ έκαναν ανασκόπηση της πολύπλευρης συνεργασίας των δύο χωρών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, στο διμερές εμπόριο, στον τουρισμό και στην πολιτιστική συνεργασία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμα πως το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας, το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα επεκταθεί στο 2022, αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σι συζήτησαν ακόμη διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας, ενώ υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδας στην πάγια θέση αρχής της Κίνας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας ειρήνης στην περιοχή, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν και τα ελληνοτουρκικά και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να διατηρηθεί η σχετική αποκλιμάκωση της τελευταίας περιόδου, προκειμένου να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον Κινέζο πρόεδρο ότι στόχος του διαλόγου είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, για το οποίο είναι απαραίτητος ο πλήρης και έμπρακτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποφυγή προκλήσεων, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κύπρου. Τέλος, ο κ. Σι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο, πρόσκληση που ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα