Υπό κρατική διαχείριση και η Rosneft Γερμανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετά την είδηση για σχεδιαζόμενη κρατικοποίηση έως και κατά 90% της Uniper, και η Rosneft Γερμανίας που εισάγει ρωσικό πετρέλαιο τίθεται σε καθεστώς κρατικής, καταπιστευτικής διαχείρισης.

    Και η ρωσικών συμφερόντων Rosneft σε καθεστώς κρατικής διαχειρίσης

Οι εξελίξεις στον γερμανικό κλάδο παραγωγής και παροχής ενέργειας συνεχίζουν να είναι καταιγιστικές. Η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τον αναθεωρημένο νόμο περί Ενεργειακής Ασφάλειας, συνεχίζει στον δρόμο της κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση κρίσιμων εταιρειών με στόχο την διασφάλιση της ενεργειακής σταθερότητας.

Έτσι λοιπόν, μετά τις ειδήσεις περί κρατικοποίησης της Uniper, βασικού προμηθευτή της Γερμανίας με ρωσικό φυσικό αέριο, πλέον και η ρωσικών συμφερόντων Rosneft περνά σε καθεστώς κρατικής διαχείρισης με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις δύο γερμανικές θυγατρικές του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft Deutschland και RN Refining & Marketing.

Τη διοίκησή τους, λοιπόν, υπό τη νομική μορφή καταπιστευτικής διαχείρισης, αναλαμβάνει ειδικότερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Δικτύων με έδρα τη Βόννη, η οποία ελέγχει και καταγράφει μεταξύ άλλων τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.

Κρατική διαχείριση για έξι μήνες 

Το διυλιστήριο του ΣβεντΤο διυλιστήριο του Σβεντ, πυλώνας της οικονομίας στην ανατολική Γερμανία

Υπό τον έλεγχο της συγκεκριμένης ομοσπονδιακής αρχής τίθενται έτσι και τα τρία κομβικής σημασίας διυλιστήρια ρωσικού ως επί το πλείστον πετρελαίου στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου (PCK) στην Καρλσρούη της Βάδης Βυρτεμβέργης (MiRo) και στο Φόμπουργκ της Βαυαρίας (Bayernoil).

Το ειδικό καθεστώς κρατικής διαχείρισης αναμένεται να διαρκέσει για έξι μήνες, ενώ η απόφαση ελήφθη με φόντο το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023. Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Οικονομίας οι δύο γερμανικές θυγατρικές της Rosneft εισήγαγαν αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση. Aκόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνέχισαν να εμμένουν στις αποκλειστικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με γερμανικά μέσα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει πάντως η γερμανική κυβέρνηση στο διυλιστήριο του Σβεντ, δεδομένου ότι απασχολεί περίπου 1.200 εργαζόμενους και αποτελεί πυλώνα της οικονομίας στο Βρανδεμβούργο και γενικότερα την ανατολική Γερμανία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο 

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα