Υπό κατάρρευση τα ποσοστά του Ερντογάν – Άνοδο για το κόμμα των Κούρδων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

“Βυθίζεται” η αποδοχή Ερντογάν από τους “δικούς του” – Αυξάνεται η αποδοχή των φιλοκούρδων

Το ποσοστό των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) που δεν εγκρίνουν την απόδοση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως πρόεδρο της Τουρκίας σχεδόν διπλασιάστηκε τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Twitter από την MetroPOLL.

"Βυθίζεται" η αποδοχή Ερντογάν από τους "δικούς του" - Αυξάνεται η αποδοχή των φιλοκούρδων

Τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της MetroPOLL “The Pulse of Turkey” για τον Ιούλιο αποκαλύπτουν ότι το 48,1 % των Τούρκων αποδοκιμάζει την απόδοση του Ερντογάν ως προέδρου, ενώ το ποσοστό αποδοχής του παρέμεινε στο 47,0 %. Πλήρως το 4,9 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν ιδέα ή δεν απάντησαν όταν ρωτήθηκαν εάν εγκρίνουν την απόδοση του Ερντογάν ως προέδρου.

Το εντυπωσιακό κομμάτι της έρευνας, ωστόσο, είναι ότι η αντιπάθεια προς την προεδρική απόδοση του Ερντογάν έχει σχεδόν διπλασιαστεί μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΡ, πηδώντας από 8,9% τον Ιούνιο σε 16,8% τον Ιούλιο. Ομοίως, το ποσοστό των ψηφοφόρων του AKP που εγκρίνουν τα πεπραγμένα Ερντογάν μειώθηκε από 89,0% τον Ιούνιο σε 81,3% τον Ιούλιο.

Η αποδοκιμασία του Ερντογάν αυξήθηκε επίσης μεταξύ των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), από 86,6% σε 91,7% σε ένα μήνα.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) που αποδοκιμάζουν τον Ερντογάν μειώθηκαν από 87,6% σε 63,8% την ίδια περίοδο, ενώ οι ψηφοφόροι του HDP που εγκρίνουν την πολιτική Ερντογάν αυξήθηκαν από 12,4% σε 32,9%.

Η μη αποδοχή του Ερντογάν ως προέδρου μειώθηκε επίσης μεταξύ των ψηφοφόρων του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, από 45,7% σε 23,2%, αλλά μεταξύ των υποστηρικτών του αντιπολιτευτικού κόμματος İYİ (Καλό), μειώθηκε μόνο από 80,8% σε 77% καθώς και μεταξύ των ψηφοφόρων του Κόμματος Ευεξίας (SP), από 68,4 % σε 31,6 %.

Turkey

Σύμφωνα με μια γραφική παράσταση που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό της MetroPOLL στο Twitter, το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν ως προέδρου μειώνεται συνεχώς αφού έφτασε στο δεύτερο υψηλότερο σημείο 67,6% μετά από το υποτιθέμενο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών AKP είναι στην εξουσία από το 2002, εξελέγη πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγη το 2018. Η εκλογή του το 2018 έγινε με προεδρικό σύστημα καθώς η Τουρκία μεταπήδησε από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης με δημοψήφισμα το 2017, κατά το οποίο συνέβησαν τα μύρια όσα, για τα οποία φωνάζει εις μάτην η αντιπολίτευση. Τότε είχε ακουστεί η φήμη ότι είχαν μοιραστεί όπλα σε διάφορες ομάδες πολιτών από παρακρατικούς, σε μία προσπάθεια να εκφοβιστεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο ίδιος Ερντογάν (το κρατικό Anadolu που ανακοίνωνε τα επίσημα αποτελέσματα είχε σταματίσει να μεταδίδει για πάνω από 5 ώρες). Τη φήμη αυτή σχεδόν επιβεβαίωσε ο αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ με δηλώσεις του πρόσφατα.

Η κυβέρνηση του AKP ξεκίνησε μαζική καταστολή εναντίον πολιτών μη πιστών προς το ΑΚΡ, μετά το υποτιθέμενο αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν για ψευδείς τρομοκρατικές ενέργειες ή κατηγορίες ότι είναι πραξικοπηματίες.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα