Υπουργός Πολιτισμού: Όχι μαγκιές σε εμένα…. !!! – Και καλεί σε απολογία υπάλληλο

25/6/20 | 0 | 0 | 969 εμφανίσεις

 

Πολλαπλώς θλιβερό επεισόδιο σημειώθηκε για ένα ευγενές θέμα και -θεωρητικά- μεταξύ ευγενών ατόμων, σχετικά με την αναστήλωση του Μνημείου της Βασιλικής Β στο χώρο των Φιλίππων, στην Καβάλα.

Ο προϊστάμενος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της τοπικής Εφορίας, Μιχάλης Λυχούνας, έφερε αντιρρήσεις και επιχειρηματολόγησε κατά της μελέτης αναστήλωσης, με την οποία άλλοι παρευρισκόμενοι και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συμφωνούσε Έφτασε δε η υπουργός στο σημείο να πει στον προϊστάμενο της εκεί υπηρεσίας τη φράση:

“Οχι μαγκιές σε εμένα”.

Εκείνος αποχώρησε αλλά έκανε ανάρτηση στο Facebook όπου ανεφερε το επεισόδιο. Και τότε η υπουργός τον κάλεσε σε έγγραφη απολογία εντός πέντε ημερών. Υποστηρίζει δε το υπουργείο ότι με αυτή του την ανάρτηση υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, τη χρήση γλώσσας έμφυλης διάκρισης κατά την άσκηση των καθηκόντων και της κακόβουλης άσκησης κριτικής των πράξεων αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και της προϊσταμένης αρχής (Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και Υπουργού), δημοσίως, γραπτώς και προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις

Το επίμαχο κείμενο

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

“ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΝΑ ……….CAVUSOGLU/ KARA BOYA
Στους Φιλίππους εκτελούνται δύο έργα. Ένα διαμόρφωσης με την απομάκρυνση του παλαιού δρόμου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ένα στη Βασιλική Β΄από τη διεύθυνση αναστήλωσης από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με εργολάβο (μπρρρ). Και στις δύο το πορτοφόλι είναι Ευρωπαϊκό μέσω περιφέρειας ΑΜΘ.
Για το έργο στη Βασιλική Β΄υπάρχει περιορισμένη ενημέρωση. Από σπόντες πληροφορήθηκα πως επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μάρμαρο από ένα νησί στη μέση της θάλασσας του Μαρμαρά (Προκόνησος), ενώ στην εκκλησία υπάρχει τοπικό μάρμαρο. Βιβλιογραφική ασχετοσύνη. Έκανα αναφορά και περίμενα. ….”

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, σύννεφο, ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

“Το Σαββάτο το πρωί ξεκινήσαμε την περιήγηση και η συζήτηση έρεε για τα προβλήματα ενός χώρου σε αναδιαμόρφωση, ώσπου φτάσαμε στην Βασιλική Β΄. Εκεί περιδεής μια μηχανικός της αναστήλωσης βγάζει σχέδια που στο βόρειο κλίτος του ναού έδειχναν κίονα με κιονόκρανο σήμερα εκτεθειμένο στο μουσείο”

“Τη ρωτάω: και που ξέρετε πως αυτά ήταν εδώ; Με προβληματική αφέλεια μου απαντά: Αυτό είναι ένα πρόβλημα! Τι εννοείτε της λέω, αυτό είναι εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη και δεν το ξέρετε ακόμη; Με κοιτάζει απορημένη. Τι λέτε με ρωτά ο Γ.Γ. του υπουργείου, αυτή είναι μελέτη του ΥΠΠΟΑ. Εγώ πρώτη φορά το βλέπω, συμπληρώνω. Με γνώση περισσή (από την ΚΕΔΕ φερτή) και ύφος υψηλό, λέει ο Γ.Γ. πως είναι και της Εφορείας, αυτές είναι διαδικασίες του ΥΠΠΟΑ! Εγώ επιμένω δεν έχω δει και διαβάσει τη μελέτη!”

“Και τότε η υπουργός με ένα ιδιόρρυθμο μείγμα γαλατικής ευγένειας και υπερχειλίζουσας τεστοστερόνης ξεσπά, ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ! Μετά από αυτή τη νέα πίστα οικειότητας είχα δύο επιλογές. Ή να την πιάσω από το μαλλί με σοβαρό κίνδυνο να λερωθούν τα χέρια μου από τη μέτριας ποιότητας χρωμοβαφή/βερνίκι επίπλων ή να αποχωρήσω. Προτίμησα το δεύτερο. Έτσι και τα χέρια μου δε λέρωσα, και εκείνη έκανε δηλώσεις για την επιτάχυνση καταστροφής της Βασιλικής Β΄και δε γίναμε επιθεώρηση, αλλά συνεχίστηκε το μνημειακό …. δράμα!
ΥΓ . Η τοπική κοινωνία πρέπει να δει τη μελέτη. Το Παρίσι υποχρεωτικά.”

Επιμένει στη μαγκιά η υπουργός Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε πως « ο κ. Λυχούνας με πολύ επιθετικό τρόπο μίλησε στις αρμόδιες υπαλλήλους και σε ανωτέρους του στο Υπουργείο λέγοντας ότι η μελέτη τους είναι λάθος και ότι καταστρέφουν το μνημείο». Επέμεινε  δε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος να ανακαλέσει τη φράση «Όχι μαγκιές σε μένα».

https://slpress.gr/snews/ypoyrgos-politismoy-ochi-magkies-se-emena-kai-kalei-se-apologia-ypallilo/

Category: Ειδησεις, Πολιτισμός

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Του Παντελή Σαββίδη Την ώρα που δημοσιευόταν η ανακοίνωση που εξέδωσαν διακεκριμένοι βυζαντινολόγοι, οθωμανολόγοι  και ακαδημαϊκοί της Τέχνης από όλον τον κόσμο με την οποία ζητούσαν να μην καταλήξει, η Αγία Σοφία, εργαλείο σε παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής, ήρθε και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας