Σε καθεστώς παραίτησης φαίνεται να βρίσκεται ο -επί σειρά αρκετών ετών- εκπρόσωπος στο υπουργείο Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς. 

Σήμερα, τις σχετικές δηλώσεις σχετικά με την πτήση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και τις “περιπλοκές” που σημειώθηκαν, όταν επρόκειτο το αεροσκάφος που τον μετέφερε να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο, έκανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου, Βασίλης Κοΐνης.

Εντονότατη, πάντως, είναι η φημολογία στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία ο Αλέξανδρος Γεννηματάς εμφανίζεται διατεθειμένος να παραιτηθεί, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Ωστόσο, κατά την ίδια εντονότατη φημολογία, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οφείλονται στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Αξιον υπενθύμισης είναι ότι, πριν από εβδομάδες, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ γινόταν αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον χαρακτηρισμό της ως “ιστορικής”.

Αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας και έγινε αιτία σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε, το υπουργείο Εξωτερικών είχε δημοσιοποιήσει το αρχικό ελληνο-αμερικανικό κείμενο, το οποίο περιελάμβανε τη λέξη “ιστορική”.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και μετά από τις αντιδράσεις που είχαν στο μεταξύ ξεσπάσει, το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε άλλο, νέο κείμενο χωρίς τη λέξη “ιστορική”.

Είναι προφανές ότι για το αλαλούμ αυτό, οι μόνοι που δεν έχουν καμία ευθύνη είναι η Υπηρεσία Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών και ο επικεφαλής της.

Αντίθετα, την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως φέρει η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ο γενικός γραμματέας του ή ο πολιτικός διευθυντής του, οι οποίοι, μάλιστα, φέρονται να είναι κυβερνητικές επιλογές.

Στην περίπτωση, πάντως, που επιβεβαιωθούν οι -διαδρομιστικές, έως τώρα- φήμες περί “καρατομήσεων” στην Υπηρεσία Ενημέρωσης του υπουργείου για το πρόβλημα που προέκυψε με τη λέξη “ιστορική”, γεννάται μείζον πολιτικό ζήτημα.

Πολύ περισσότερο, αφού, κομματικοί “κύκλοι” και μικροπολιτικά συμφέροντα προσπαθούν να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους, σε πρόσωπα, μάλιστα, στελεχών ευαίσθητων τομέων του κρατικού μηχανισμού.

armyvoice.gr