Υπουργείο εθνικής Άμυνας ή «εθνικής ρόμπας»;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Άνω κάτω έχει γίνει το υπουργείο Άμυνας, με το σύνολο των αξιωματικών, ανεξαρτήτως Σώματος, να είναι έξαλλοι με τις επιθέσεις που δέχεται μέρες τώρα ο αρχηγός Στόλου και κυρίως με το γεγονός ότι οι ηγεσίες τόσο της κυβέρνησης όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων τον έχουν αφήσει ακάλυπτο

Σε… ρόμπα ξεκούμπωτη, κινδυνεύει να μετατραπεί το υπουργείο Άμυνας. Μια απαράδεκτη εικόνα εν μέσω δύσκολων συγκυριών τόσο για τα εθνικά θέματα, όσο και εξαιτίας των τεκτονικών γεωπολιτικών κραδασμών.

Οι αξιωματικοί, ανεξαρτήτως Σώματος, νιώθουν προσβεβλημένοι με την εικόνα των πισώπλατων μαχαιρωμάτων που αναδίδει το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ. Πολύ περισσότερο είναι έξαλλοι διότι ουδεμία παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα γίνεται ούτε από την ηγεσία της κυβέρνησης, ούτε και από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας.

Το πλέον συγκλονιστικό είναι ότι αυτή η εικόνα μπάχαλου αναπαράγεται στα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα σε εκείνα που ασχολούνται με θέματα άμυνας, καθώς και στα social media. Το γεγονός, βέβαια, ότι τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε εξειδικευμένα Μέσα Ενημέρωσης και όχι στα μεγάλα ΜΜΕ, και κατά συνέπεια δε φτάνουν στο ευρύ κοινό, δε μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητά τους. Έτσι, ναι μεν δίδεται η ευχέρεια στο μέγαρο Μαξίμου για μια ακόμη φορά να κρύψει τα προβλήματα που υπάρχουν κάτω από το χαλί, αλλά η ζημιά στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) είναι μεγάλη.

Στο κόσμο του το μέγαρο Μαξίμου

Ακόμα χειρότερα. Η μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί στο υπουργείο Άμυνας και η παντελής έλλειψη αντανακλαστικών και παρέμβασης, δείχνουν ότι το μέγαρο Μαξίμου περί άλλα τυρβάζει.

Ευρισκόμενη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, και δεχόμενη πλήγματα λόγω της ακρίβειας και του σκανδάλου των υποκλοπών, η ηγεσία της κυβέρνησης έχει αφήσει πλέον τη χώρα να κινείται στον αυτόματο πιλότο και τα μεγάλα, ξένα και εγχώρια συμφέροντα, να κάνουν πάρτι. Κοντολογίς, η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα απώλειας του ελέγχου και αδιαφορίας για κρίσιμους τομείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και η ακραιφνώς φιλοκυβερνητική «Καθημερινή της Κυριακής», βλέποντας ότι τα μαχαιρώματα είναι εκτός παντός ελέγχου, σε παραπολιτικό σχόλιό της, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει. «Όποιες διαφωνίες και αν υπάρχουν στα ανώτατα στρώματα των Ενόπλων Δυνάμεων -γράφει- είναι πολύ λάθος να βγαίνουν προς τα έξω. Ή μάλλον δεν είναι απλά λάθος, είναι εγκληματικό γιατί στέλνονται λανθασμένα μηνύματα εκεί που δεν πρέπει. Απαιτείται αυτοσυγκράτηση και, αν αυτή δεν είναι εφικτή, τότε η συγκράτηση πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό»

Η αντιπολίτευση, άραγε, έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί αυτές τις ημέρες στα… σύνορα Χολαργού – Παπάγου; Ότι τα αίματα από τα πισώπλατα μαχαιρώματα κοντεύουν να βγουν στη λεωφόρο Μεσογείων και ότι οι πιέσεις που ασκούν τα κάθε λογής συμφέροντα για να προωθήσουν στην Ελλάδα τα οπλικά συστήματά τους έχουν ξεπεράσει κάθε «κόκκινη γραμμή»;

Επίθεση λάσπης

Σε μια περίοδο, λοιπόν, κατά την οποία μεγαλώνει η ανησυχία τόσο στα «εθνικά μέτωπα» όσο και στο διεθνές περιβάλλον, προ ημερών στο στόχαστρο βρέθηκε ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος, Παναγιώτης Λυμπέρης.

Στην πραγματικότητα, στοχοποιήθηκε συνολικά η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με αρχηγό του τον αντιναύαρχο, Στυλιανό Πετράκη, με διαρροές μάλιστα ότι στις ερχόμενες κρίσεις άπαντες θα «κοπούν».

Αιτία; Τι άλλο από τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία το Antinews επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι γίνονται σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας. Στην προκειμένη, το ΓΕΝ βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή φέρεται να διαφωνεί με την εκδοχή της απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό «αμερικανικού πλοίου».

Ως γνωστόν, το ΓΕΝ φέρεται να έχει χαρακτηρίσει την παλαιότερη «αμερικανική πρόταση» ως «μηχανότρατα» και όχι κορβέτα, ούτε πολύ περισσότερο φρεγάτα. Γι’ αυτό, άλλωστε, λέγεται ότι ήταν υπέρ της «γαλλικής πρότασης» (Belhara).

Τώρα, η ηγεσία του ΓΕΝ και πρωτίστως ο αρχηγός Στόλου, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορήθηκαν για… προδοσία, επειδή φέρονται να είναι κατά της «νέας» αμερικανικής πρότασης! Δεν είναι της παρούσης να εξεταστούν οι γαλλικές, αμερικανικές ή άλλες προτάσεις για το ΠΝ. Προέχει το γεγονός ότι τα κάθε λογής συμφέροντα, εντός και εκτός της Ελλάδας, και οι ίντριγκες στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Άμυνας ρίχνουν λάσπη επί δικαίων και αδίκων.

Και ένα από τα αποτελέσματα, είναι η εικόνα αναταραχής στις ΕΔ. Άραγε, έτσι, εν μέσω αυτού του αρρωστημένου κλίματος, το ελληνικό ΠΝ θα κληθεί να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα; Τελικά, το μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχουν κάποιον παρεμβατικό ρόλο ή είναι απλοί παρατηρητές των εξελίξεων; ‘Η, ακόμα χειρότερα, συμβάλλουν σε αυτό το αρρωστημένο κλίμα;

Η στοχοποίηση

Όλα ξεκίνησαν προ ημερών, όταν ο πρωθυπουργός συναντούσε τον Έλληνα ταξιτζή στην Αστόρια και, αλά Τζον Λένον, … περπατούσε στη Ν.Υόρκη. Τότε, μια παρακατιανή εφημερίδα, με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο της «ανακοίνωνε» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει από τις ΗΠΑ νέο ντιλ για «αμερικανική κορβέτα».

Στην πραγματικότητα ανέφερε ότι το ταμείον είναι μείον, εξαιτίας των επιδομάτων που μοιράζει προεκλογικά η κυβέρνηση, και ότι το πρόγραμμα της κορβέτας για το ελληνικό ΠΝ πάει περίπατο. Ωστόσο, ούτε λίγο ούτε πολύ, σημείωνε ότι αφού δε θα γίνει τώρα η αγορά, μέσα στα επόμενα χρόνια (!) η αμερικανική πλευρά θα επεξεργαστεί νέα πρόταση για την Ελλάδα.

Άραγε, το μέγαρο Μαξίμου συμμερίζεται τη φημολογία ότι, «αφού έχουμε δώσει στους Γάλλους, κάτι πρέπει να δώσουμε και στους Αμερικανούς»; Διότι, έως τώρα, ούτε μια διαρροή διάψευσης δεν υπήρχε.

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Άξιον σημασίας είναι ότι, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση εφέρετο να προκρίνει την «ιταλο-αμερικανική πρόταση» για την κορβέτα του ΠΝ. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που έδωσε, παρά τις διαμαρτυρίες για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στον Πάνο Ξενοκώστα της ONEX, ήταν να προωθήσει τις κορβέτες μαζί με την ιταλική, Fincantieri.

Μόλις πρόσφατα, επίσης, ο Κ.Μητσοτάκης έκανε πανηγυρικό περίπατο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, προκειμένου να «τιμήσει» το «έργο» του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και να δείξει ότι έλυσε ένα χρονίζον πρόβλημα και πλέον δρομολογείται η λειτουργία τους. Από τη μεριά της, η ΟΝΕΧ εξακολουθεί να διαφημίζει τη συνεργασία της με την Fincantieri.

Νέες επιθέσεις

Τα παρατράγουδα, όμως, δε σταμάτησαν εδώ. Εκδηλώθηκαν και νέες επιθέσεις κατά του ΓΕΝ. Αυτή τη φορά ο αρχηγός Στόλου, γιος του άλλοτε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, κατηγορείτο για «αριστερές ιδεοληψίες» που τον κάνουν να είναι αντιαμερικανός και άλλες τέτοιες … χαριτωμενιές.

Μόνο τις φωτογραφίες του με τους Συριζαίους, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και τον Μανώλη Γλέζο στο σκοπευτήριο της Καισαριανής δεν του έβγαλαν. Κάτι «λογικό», βέβαια, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι εκεί βρισκόταν μαζί με τον σημερινό αρχηγό ΓΕΕΘΑ, και τότε υπαρχηγό, Κώστα Φλώρο.

Φωτιά στις ΕΔ

Στο μεταξύ, πήρε φωτιά το διαδίκτυο και τα social media. Από τη μια ο νυν αρχηγός Στόλου δεχόταν επιθέσεις και επικρίσεις, και από την άλλη κάποιοι απόστρατοι του ΠΝ έσπευδαν να τον στηρίξουν. Πολλοί ήταν εκείνοι που επεσήμαιναν το απαράδεκτο, στις σημερινές συνθήκες στα ελληνο-τουρκικά, να διαβάλλεται η ηγεσία του ΓΕΝ.

Ακόμα χειρότερα. Εκδηλώθηκε βροχή διαρροών, ενώ έντονη φημολογία έφερε ως προέλευσή της άλλοτε κύκλους του υπουργείου Άμυνας, άλλοτε ανώτατους στρατιωτικούς, άλλοτε επιχειρηματικά συμφέροντα, τους ασχολούμενους με τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ, κ.ο.κ.

Μπροστά σε αυτή την απογοητευτική εικόνα για το υπουργείο και τις ΕΔ, η κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή, ενισχύοντας έτσι τη φημολογία ότι κάποιο βρώμικο παιχνίδι περί τα εξοπλιστικά παίζεται.

Όλα αυτά, όμως, αντανακλούν λίαν αρνητικά στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους αξιωματικούς τους να νιώθουν προσβεβλημένοι, αλλά και έξαλλοι με την κυβερνητική σιωπή.

Να σημειωθεί ότι, παρά τα καθημερινά ταρατατζούμ του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού, Νίκου Χαρδαλιά, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κ.Φλώρου, σε κάθε λογής εκδηλώσεις, ορκωμοσίες, κ.λ.π., των ΕΔ, ούτε ένας δε βγήκε, έστω και έμμεσα να στηρίξει το ΓΕΝ. Έτσι, άφησαν να πλανώνται και να αναπαράγονται τα κάθε λογής σενάρια, ακόμα και για «καρατόμηση» της ηγεσίας του κατά τις «κρίσεις».

Βέβαια, όλοι αυτοί έχουν άλλες… σκοτούρες. Πολιτικές, ενόψει των εκλογών. Άσε που κάποιοι, όπως ο Ν.Χαρδαλιάς, φέρονται να παίζουν πρωτοκλασάτο ρόλο και τον εμφανίζουν να γίνεται ακόμα και εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης ενόψει εκλογών (!). Που να ασχοληθεί, λοιπόν, ο ίδιος με τέτοιες «μικρολεπτομέρειες», όπως το μπάχαλο στο υπουργείο;

Άπαντες, πάντως, που ανησυχούν μόνον για τα κυβερνητικά και κρατικά οφίτσια, καλό είναι να γνωρίζουν ότι η εθνική Άμυνα δεν είναι… παιδικός σταθμός.

antinews.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι να αηδιάζει και συνάμα ν’ ανατριχιάζει κανείς, αναλογιζόμενος τι ανεύθυνα ανθρωπάκια μάς κυβερνούν, καθ’ ην στιγμή H Τουρκία στο Αιγαίο: Χθες, με αεροπλάνα και βαπόρια, σήμερα με UAV και USV.

    Εννοείται ότι τα εδώ τεκταινόμενα, δεν περνούν απαρατήρητα στην άλλη πλευρά τού Αιγαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα