Υπονομεύοντας τις διερευνητικές.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Κακλίκη*

Περιβαλλόμενος από ομάδα εθνικιστών που θεωρούν ότι βρήκαν το άλογο που θα τους οδηγήσει στην υλοποίηση των οραματισμών τους, ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τα μεγαλοϊδεατικά κατασκευάσματά τους ως πολιτικό σωσίβιό του. Η επικείμενη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών και οι διαφαινόμενες προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ τον οδήγησαν σε εκστρατεία γοητείας στην οποία συμπεριέλαβε χωρίς αισχύνη τη θέσπιση νέων κανόνων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν η, εργαλειοποιημένη από τον ίδιο, τουρκική δικαιοσύνη σύρει στις φυλακές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες του. Παράλληλα με την πρακτική του παζαριού βρίσκει προσχήματα, διασπείρει στρεβλές ει­δήσεις για τη στάση της Ελλάδας και βάζει πόδι δοκιμαστικά στην πόρτα του Αιγαίου με το ερευνητικό «Τσεσμέ» συνεχίζοντας με τη θαλάσσια παράτα των 80 και πλέον πολεμικών πλοίων στο κέντρο του πελάγους. Μια ακόμα έκφανση της γνώριμης τακτικής που χρησιμοποιεί μέχρι τα όρια της ανοχής της Δύσης. Ξέρει πως η τελευταία δεν θα θελήσει να τον δει να συνεταιρίζε­ται στενότερα με τη Ρωσία.

Τον τούρκο πρόεδρο οι διερευνητι­κές απασχολούν μόνο για την προβο­λή της εικόνας του διαλλακτικού ηγέτη, ο οποίος από τη μια καλεί την «άτακτη» Ελλάδα σε συνομιλίες και από την άλλη επιδιώκει την απομόνωσή της από την Ουάσιγκτον αλλά και από την ΕΕ στην οποία οργανι­κά ανήκει. Και λέγοντας «συνομιλίες» εννοεί διαπραγ­ματεύσεις υπό την απειλή πολέμου αν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί τη νέα κατάσταση που η Αγκυρα θέλει να επιβάλει. Ολα αυτά δεν έχουν σχέση με την εφαρμο­γή του διεθνούς δικαίου αλλά με την αναθεώρηση των πάντων. Η Τουρκία του Ερντογάν απειλεί με γεωπο­λιτική αναδιάταξη της περιοχής. Του λόγου το ασφα­λές επιβεβαιώνουν οι πυκνές δηλώσεις του ίδιου και των προβεβλημένων υπουργών του.

Μπροστά στην κυοφορούμενη απειλή, οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών στέκονται αμήχανα ή διχα­σμένες. Θεωρούν ότι οι μέρες αυτές είναι σαν τις άλ­λες και πως οι συναλλαγές παραμένουν συναλλαγές. Ομως ο πρόεδρος Ερντογάν βιάζεται να προωθήσει τα σχέδιά του προκαλώντας την Ελλάδα να «πατήσει το λυμένο του ζωνάρι». Οσο και αν ο «μυωπικός» γε­νικός γραμματέας του ΝΑΤΟ βλέπει αποσυμπίεση της έντασης, ο τούρκος πρόεδρος κραδαίνει γιατα­γάνι. Το κλίμα που προσπαθεί να διαμορφώσει ο ταραξίας Ασίας, Μεσογείου και Ευρώπης θυμίζει όσα το Τρίτο Ράιχ προετοίμαζε ενώ πολλοί Ευρωπαίοι έδει­χναν να μην αντιλαμβάνονται τις προθέσεις του. Ετσι και τώρα, μέσα στην αγωνία της πολιτικής του επιβί­ωσης και την οικονομική ανασφάλεια της χώρας του και κυρίως των πενομένων συμπολιτών του, ο πρόε­δρος της Τουρκίας επιδιώκει ένα μεγάλο «εθνικό επί­τευγμα» μήπως και εξασφαλίσει τόσο μια περίοπτη θέση στην Ιστορία όσο και την επιβίωσή του. Οποια και αν εννοεί ο ίδιος.

Η σοβαρότητα της Ελλάδας έχει λόγο να δια­φυλαχθεί και να μην επηρεασθεί από τις δια­κυμάνσεις των διαθέσεων του τούρκου ηγέ­τη. Οι διερευνητικές δεν πρέπει να αποτελέσουν το θερμόμετρο των διαθέσεών του αλλά να περάσουν τοις πάσι το μήνυμα ότι η Αθήνα στοχεύει σταθερά στην ομαλότητα και την ειρήνη, εφόσον όμως η άλλη πλευρά αντιληφθεί ότι ο μη σεβασμός του διεθνούς δικαίου κάθε άλλο παρά θα την οδηγήσει στην επί­τευξη των επεκτατικών επιδιώξεών της.

Ο Γιώργος Κακλίκης είναι Πρέσβης ε.τ. και Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

“Τα Νέα”

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεκατέσσαρα χρόνια διερευνητικών επαφών Κύριε Πρέσβυ και πολιτικών διαβουλεύσεων με τέσσερις Διακυβερνητικές συναντήσεις και πάνω από πενήντα διμερείς συμφωνίες δεν τον νουθέτησαν και δεν τον οδήγησαν στον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και αφού παραδέχεστε ότι “Τον τούρκο πρόεδρο οι διερευνητι­κές απασχολούν μόνο για την προβο­λή της εικόνας του διαλλακτικού ηγέτη,” καταλήγετε ” Οι διερευνητικές δεν πρέπει να αποτελέσουν το θερμόμετρο των διαθέσεών του αλλά να περάσουν τοις πάσι το μήνυμα ότι η Αθήνα στοχεύει σταθερά στην ομαλότητα και την ειρήνη” .
    Κάπου “σκοντάφτει” η ανάλυση

    • “Ο Γιώργος Κακλίκης είναι Πρέσβης ε.τ. και Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ”

      Τι δεν καταλαβαίνετε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα