Υπογεννητικότητα και οικογένεια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Κωνσταντίνου Κεραμιδά.

Όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι η υπογεννητικότητα αποτελεί από τα πιο καταστροφικά προβληματά της σύγχρονης κοινωνίας, περισσότερο στην Ευρώπη και στην Βόρειο Αμερική, ιδίως στην Ελλάδα.

Αναμφιβόλως δεν είναι τυχαίο ότι η υπογεννητικότητα επικρατεί στα πλήθη των ανθρώπων, των οποίων οι παραδόσεις και τα ήθη αλλοιώνονται και καταργούνται από την συστηματική προπαγάνδα και προαγωγή του ατομισμού και της μαζοποιήσεως, με κάθε τάση και έκφραση. Εκφράσεις και τάσεις όπως ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση, καριερισμός, στερεότυπα, σεξισμός, φεμινισμός, ρατσισμός και άλλα, τα όποια χρησιμοποιούνται, προάγονται και επιβάλλονται, αλλοιώνοντας και καταργώντας τα ήθη και τις παραδοσιακές κοινωνίες, δήθεν στοχεύοντας στην απελευθέρωση, στην εξέλιξη και στην πρόοδο, ενώ παραλλήλως, η μαζοποίηση και ο ατομισμός,  γιγαντώνονται, αγριεύοντας τα πάθη και την ακοινωνησία.

Τα ήθη και οι παραδόσεις των ανθρώπων δεν ήτανε πάντοτε καλά και αγαθά, ούτε πρέπει να μένουν παντοτινά αν δεν είναι ουσιώδη, ωστόσο, παρά τα κακά και φαύλα διατηρούσαν κάποια υπόσταση και συνοχή στα έθνη και δή στην ελληνική κοινωνία της οποίας τα ήθη και η παράδοση είναι αρχαία και πολυδοκιμασμένα. Σάφως και κάποια ήθη και παραδόσεις επιδέχονται αλλαγές ή ακόμη και διακοπή αν είναι επιβλαβείς, ωστόσο γενικώς κρατούν και συγκρατούν τα πλήθη των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι γενικώς και η νεολαία ειδικώς, δέχονται και δέχεται σχεδόν πανταχόθεν ερεθίσματα τα οποία είναι αποτρεπτικά και αντίθετα ως πρός την ενθάρυνση και την εκκίνηση για έρωτα, για γάμο, για οικογένεια. Ακόμα και όσοι γάμοι ή σχέσεις γίνονται, ως επί το πλείστον, βασίζονται στο βόλεμα, έτσι είτε αποτυγχάνουν και υφίστανται ρήξη, είτε συντηρούνται με βολεματική συμβατικότητα. Και παλαιά γινόντουσαν συμβατικές σχέσεις, ωστόσο οι περιστάσεις επέτρεπαν την εμφάνιση και την καλλιέργεια αληθινού έρωτος και ουσιώδους γάμου, έστω και σπανίως, σήμερα τούτο είναι σπάνιο έως ανύπαρκτο.

Τα ερεθίσματα είναι δυνατόν να μεταδίδονται ακόμα και από τους γονείς και τους κηδεμόνες, από την εκπαίδευση, από το πανεπιστήμιο, από τα κράτη, από διεθνείς και από ιδιωτικούς φορείς, από παρέες, από τα μέσα ενημερώσεως (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπο, διαδίκτυο) και από τα μέσα μαζικής δικτυώσεως, από σχεδόν οτιδήποτε.

Πιο συχνό φαινόμενο είναι είτε μοναχικοί άνθρωποι, είτε παρέες που βασίζονται στο βόλεμα. Ακόμη και τα ζεύγη ανθρώπων προτιμούν αντί να τεκνοποιήσουν παιδιά, να πάρουν κάποιο κατοικίδιο. Ευλογημένα και αγαπητά τα κατοικίδια, ως όντα και πλάσματα του Θεού, ας δέχονται αγάπη, αλλά δεν αντικαθιστούν, ούτε υποκαθιστούν τον γάμο, την οικογένεια, τα παιδιά. Ερώτημα αποτελεί αν όντως και τα κατοικίδια δέχονται ουσιώδη αγάπη και σωστή φροντίδα.

Δεν δίνονται κίνητρα επαρκώς, ούτε παιδαγωγικά, ούτε οικονομικά, ούτε χρηματικά. Η κατάσταση της οικονομίας, η ανεργία, τα ωράρια, η κατάργηση αργιών και δή της Κυριακής, η έλλειψη επιδομάτων ή τα ανεπαρκή επιδόματα, καθώς και η εκπαίδευση με στόχο τον ατομισμό και όχι την κοινότητα και την οικογένεια, συμβάλλουν στην υπογεννητικότητα. Ωστόσο δεν αποτελούν δικαιολογία για την τόσο σφοδρή απροθυμία για έρωτα, για γάμο, για οικογένεια. Άλλοτε με πολύ πενιχρά μέσα και λίγους πόρους οι άνθρωποι πλήθαιναν και αυξάνονταν.

Η πραγματικότητα είναι ότι χάνεται η οικογένεια, εκλείπει η κοινότητα, η κοινωνία μετατρέπεται σε μάζα και το πρόσωπο μετατρέπεται σε άτομο. Αντίσταση από κάποιον φορέα ουσιώδης και δυνατή δεν υφίσταται, δημοσίως δεν προτείνεται και δεν γίνεται κάτι. Ίσως αν εξακολουθήσει η πορεία έτσι να πάψουν να υπάρχουν Έλληνες, δηλαδή να χαθούν εντελώς οι Έλληνες, αποτελώντας παρελθόν για την ιστορία.

Επείγει και είναι ανάγκη, η ενεργοποίηση και η δραστηριοποίηση της Εκκλησίας και όσων ακόμη αντιστέκονται, όσων επιζητούν την έκπληξη, καλλιεργώντας τα πρόσωπα, όλη την κοινωνία πρός την σωστή κατεύθυνση, ταπεινώς εξυψώνοντας και όχι βολεύοντας, για την διάσωση των εν Ελλάδι Χριστιανών και των απανταχού Ελλήνων.

*Ο Κωνσταντίνος Κεραμιδάς είναι δημοσιογράφος.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα