«Υπερατλαντική» διαγραφή Σαλμά από τη Νέα Υόρκη – Το παρασκήνιο με Μητσοτάκη

- Advertisement -

Μόλις προσγειώθηκε στις ΗΠΑ ο Κ.Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή διαγραφής του Μάριου Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ.

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, μόλις προσγειώθηκε στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα πυγμής στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που το τελευταίο διάστημα μοιάζει με «καζάνι που βράζει», παραπέμποντας τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μ. Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής! Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι και πως θα διαβαστεί το μήνυμα Μητσοτάκη από τη γαλάζια Κ.Ο και κυρίως αν αρκεί για να αναστείλει νέες πρωτοβουλίες όπως την πρόσφατη 11 βουλευτών – μεταξύ των οποίων και του κ. Σαλμά – προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για τα «κόκκινα δάνεια».

«Η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας» σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού. Κατά τις ίδιες πηγές, «όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».

Από τις ευρωεκλογές και μετά, ο κ. Σαλμάς, με κάθε ευκαιρία στηλιτεύει κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές, ενώ ήταν ο βουλευτής που αντιπαρατέθηκε μετωπικά με τον πρωθυπουργό, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. μετά την ευρωκάλπη. Τότε, απευθυνόμενος προς τον Κ. Μητσοτάκη είχε διερωτηθεί αν η κυβέρνηση έκανε κάτι για τους πολλούς, για να προσθέσει : «Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, «γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια». Η παρέμβαση του βουλευτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος αντέτεινε ότι δεν δέχεται υπόνοιες πως «αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Είχε διαμηνύσει, δε, μέσω συνεργατών του ότι, στο επόμενο «φάλτσο», ο κ. Σαλμάς θα δει την πόρτα της εξόδου.

Πριν από λίγες μέρες, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συνυπέγραψε την ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια, ενώ στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών εκπομπών προέβη σε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων. Μάλιστα, το θέμα είχε θέσει εγγράφως ο κ. Σαλμάς, με ερώτηση στην κυρία Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου. Ο γαλάζιος βουλευτής, όμως, επανήλθε.
Μετά από αυτά, εκρίθη ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υπερέβη τα εσκαμμένα. Γι αυτό και με απόφαση του πρωθυπουργού παραπέμπεται τη Δευτέραστις 12:00 στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (όχι από το κόμμα). Από τις ΗΠΑ, όπου έφτασε για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να ανακοινώσουν την αποφασή του.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συνδέουν την απόφαση του πρωθυπουργού με το κλίμα έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές και το οδυνηρό ποσοστό του 29,1% και την κινητικότητα αρκετών βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να …σηκώνουν το ανάστημά τους σε αποφάσεις και πρωτοβουλίες με τις οποίες διαφωνούν.

Ένα κλίμα που προκαλεί εύλογο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στον ίδιον τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, στον πρόσφατο ανασχηματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, επέλεξε τον στενό του συνεργάτη Γ. Μυλωνάκη, ως το πρόσωπο που θα μπορούσε, από τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, να φέρει σε πέρας τις δύσκολες αποστολές της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Κ.Ο. Εκ του αποτελέσματος, όπως λένε πολλοί, επιβεβαιώνεται ότι η επιλογή του κ. Μυλωνάκη, υπήρξε μάλλον ατυχής. Τόσο ατυχής, που αρκετοί γαλάζιοι αναπολούν τις μέρες του Γρηγ. Δημητριάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε, όπως λένε, που οι «φωτιές έσβηναν» πριν ακόμα υπάρξει «σπίθα»…

https://www.ieidiseis.gr/politiki/262686/yperatlantiki-diagrafi-salma-apo-ti-nea-yorki-to-paraskinio-me-mitsotaki

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα πρότεινα να εμβαθύνουμε σε αυτό που λέει Ο Μ. Σαλμάς για το “επιτελικό κράτος”, ότι είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας.
    Έχουμε πια μυριστεί με την κασελακειάδα την αμερικανοποίηση της πολιτικής. Δεν το είχαμε πιάσει από την εποχή του σημητικού “εκυσγχρονισμού” ότι το ευρωπαϊκό “Κέντρο” έπρεπε να γίνει εκτελεστικός φορέας του στεγνά-συγνού (νεο) φιλελευθερισμού -όπως συμβαίνει με τους “δημοκρατικούς” της Αμερικής. Ούτε την επίθεση κατά του δήθεν λαϊκισμού” και της υποτιθέμενης ακροδεξιάς (που την εκφράζει τόσο παθιασμένα η Α. Διαμαντοπούλου) τη συνδυάσαμε με τη βαθιά αυτή ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
    Η Δημοκρατία δεν πάσχει (τυχαία;) από έλλειψη αντιπολίτευσης αλλά από ακύρωση. ‘Οπως στην Αμερική (που το κυβερνάν της ολιγαρχίας έχει ένα εκτελεστικό “κυβερνητικό” όργανο, την Adminstration) η “διακυβέρνηση” έπρεπε να εγκατασταθεί και στην Ελλάδα και να μεταμορφωθείο κοινοβουλευτισμός σε αμερικανική (ρωμαϊκού τύπου) Προεδρευομένη Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, να παίζει ρόλο Προέδρου της Administration, με “επιτελικό”κράτος να σημαίνει ακριβώς μια μικρή ελεγχόμενη “κάμαρα” ως “εκτελεστική” αρμοδιότητα (για υλοποίηση άνωθεν εντολών), όπως ακριβώς συμβαίνει στην Αμερική.
    Πόσες φορές μας έχει κάνει ο Κ. Μητσοτάκης να αντατριχιάζουμε με το “Εγώ …έκανα/πέτυχα/αποφάσισα”; Μέχρι τώρα δεν το είχε τολμήσει κανείς. Δεν είχε καν διανοηθεί κανείς πρωθυπουργός να χαριεντίζεται με τους ολιγάρχες (με “αγαπητέ Βαγγέλη” σε προσφωνήσεις επίσημων λόγων).
    Το ελληνικό Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο με ακύρωσή του από το τέλος ως την αρχή!
    Μένει απαρατήρητο το Πολιτειακό πραξικόμημα που έγινε με τον Κ. Μητσοτάκη επειδή η αμερικανοποίηση σημαίνει πάνω από όλα αυτό είχε πει ο Τζέφερσον: Τη δουλειά του κυβερνάν την κάνουν καλύτερα τα ΜΜΕ…
    Μήπως είναι ευκαιρία να συνταχθούν όσοι Έλληνες έμειναν να πιστεύουν σε πατρίδα και αξίες με την αναμπουμπούλα που έρχεται από τα “δεξιά”;

    • Το ελληνικό Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο με ακύρωσή του από το τέλος ως την αρχή
      ΣΧΟΛΙΟ:
      Το ελληνικό Σύνταγμα ήταν σύνταγμα προεδρευομένης κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας με προβλέψεις
      διάλυσης του υπάρχοντος κράτους που στηρίχθηκε σε εθνικά χαρακτηριστικά σε υπερεθνικούς οργανισμού (π.χ. ΕΕ) και με πρόβλεψη ακρωτηριασμού και κατάκτησής του από ξένα στρατεύματα μέσω ψήφου 151 βουλευτών.
      (Δείτε: https://feronymos.wordpress.com/2012/11/29/)
      Επομένως δέν έγινε «κουρελόχαρτο» όπως λανθασμένα αλλά ήταν ευθύς εξ’ αρχής ένα ολιγαρχικό
      αμερικανικής εμπνεύσεως κατασκεύασμα.

      • ΔΙΟΡΘΩΣΗ:
        Επομένως δέν έγινε «κουρελόχαρτο» όπως λανθασμένα υποστιρίζετε, αλλά ήταν ευθύς εξ’ αρχής ένα ολιγαρχικό αμερικανικής εμπνεύσεως κατασκεύασμα.

  2. Αμφότεροι οι σχολιαστές -αλλά ιδίως εσείς κυρία Μαρία -ξεχάσατε ότι το πρωθυπουργικό μοντέλο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας μας -καθώς τη λένε- το καθιέρωσε ο -και Αμερικανός υπήκοος- Ανδρέας Παπανδρέου το 1986 ,με την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος του 1975 , που την ψήφισε το όλον ΠΑΣΟΚ και όλες οι ”Δημοκρατικές” Δυνάμεις , που έκτοτε ”λουφάζουν ” για το θέμα αυτό.
    Όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί – και ο όντως καλά αμερικανοσπουδαγμένος κ. Μητσοτάκης -αυτό αξιοποίησαν και αξιοποιούν .
    ΟΜΩΣ αν δεν είχε γίνει εκείνη η τροποποίηση δεν θα είχαμε τώρα να λέμε ,λέτε για την πρωθυπουργική οργάνωσή του ,πρώτα σοσιαλιστική , μετά τα σημιτική ,τώρα επιτελική κ. ο. κ.
    ΕΑΥΤΟΥΣ ΑΣ ΑΙΤΙΩΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ ”ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα