ΥΠΕΞ Αιγύπτου από Αθήνα: Συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής, στη βάση του διεθνούς δικαίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μήνυμα προς Τουρκία από τον Σάμεχ Σούκρι, ΥΠΕΞ Αιγύπτου

Την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με βάση το διεθνές δίκαιο, για την ευημερία και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης ΥΠΕΞ του Φόρουμ Φιλίας, στην Αθήνα.

Οι αρχές αυτές συμπίπτουν με τον Χάρτη του ΟΗΕ, επισήμανε από του βήματος της κοινής συνέντευξης Τύπου του Φόρουμ Φιλίας ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και ανέδειξε πως πρέπει να υπάρχει κοινός σεβασμός και ότι δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική επιλογή των κοινών αξιών. «Εργαζόμαστε όλοι μαζί και θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη σχέση προς το συμφέρον των λαών μας σε όλους τους τομείς, στον πολιτικό, οικονομικό, στην πανδημία του κορονοϊού κά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάμεχ Σούκρι. Εκτίμησε μάλιστα, πως «οι δυνατότητες είναι πολύ καλές όταν συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

Παράλληλα, σημείωσε πως η συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ δεν εναντιώνεται σε όποιον δουλεύει και σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί να συνεργαστεί με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, του αραβικού κόσμου, του Κόλπου και της ΕΕ. Προσέθεσε πως «με όλες αυτές τις χώρες προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένες σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό προκειμένου να σταματήσουν οι κρίσεις και να μην προσφύγουμε στη βία και στη στρατιωτική επέμβαση για να επιβάλλουμε τη δύναμή μας».

Αυτά, υπογράμμισε, ανήκουν στο παρελθόν. Είμαστε στον 21ο αιώνα, διαμήνυσε με σαφήνεια. Συμπλήρωσε πως αν βρεθεί κάποιος που θέλει να επεκταθεί και να αντιβεί το διεθνές δίκαιο και τις κοινές αρχές, πρέπει να αναλάβουν όσοι έχουν την ευθύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θυμίζουν τις αρχές του σεβασμού και της σταθερότητας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας τη δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αναφέροντας πως η χώρα του εκτιμά πάρα πολύ αυτή τη σχέση. Εξίσου, αναφέρθηκε και στην πολύ καλή σχέση της Αιγύπτου με τις «αδελφικές αραβικές χώρες, και ειδικά τις χώρες του Κόλπου».

Τέλος, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, τον ευχαρίστησε θερμά για τη διοργάνωση, ευχήθηκε καλή ευημερία στον ελληνικό λαό και στις χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον φίλο ελληνικό λαό για την «πολύ καλή φιλοξενία και την υποδοχή» και ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, που διοργάνωσε η Ελλάδα, συμμετείχαν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα