ΥΠΕΝ: Αναστέλλονται οι οικονομικές δραστηριότητες στις καμένες περιοχές του Εβρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με αφορμή δημοσιεύματα για ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων στην πρόσφατα καμένη δασική περιοχή στον Εβρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες.

Αναφερόμενο σε ρεπορτάζ για δραστηριότητες σε περιοχές του «εξωτερικού περιγράμματος» των καμμένων δασών, το υπουργείο τονίζει πως λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, «απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος. Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ να υιοθετήσει την προβλεπόμενη και από το ευρωπαϊκό δίκαιο αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Εβρος: Ζητούν «πάγωμα» των αιολικών

Με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.

«Σε ό,τι αφορά στη βόσκηση, η οποία δεν είναι δυνατή στα αναγεννώμενα δάση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ), θα ενισχυθούν, άμεσα, οι πληττόμενοι για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους εκτός της υπό αναδάσωση περιοχής».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Η αρχή της προφύλαξης είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική ή δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και εάν δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική ή δράση. Ωστόσο, η πολιτική ή η δράση μπορεί να επανεξεταστεί όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ) – Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης», καταλήγει το ΥΠΕΝ.

Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αρκαλοχώρι: Νέες Κατασχέσεις Στην Επέτειο Του Φονικού Σεισμού

    Ήταν σαν σήμερα, πρωί, πριν δύο χρόνια. Δύσκολα ξεχνά κανείς τέτοιον σεισμό, καίτοι στην Κρήτη ο Εγκέλαδος μάς έχει συνηθίσει στην παρουσία του. Ο τόπος εξακολουθεί να έχει τα χάλια του, αλλά η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους Ουκρανούς να ξανακτίσει την Μαριούπολη! Πώς να πάρεις στα σοβαρά τέτοιους μεγαλόστομους φανφαρώνους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα