Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο χάρτης με τις συντεταγμένες της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου.

Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν και υπέγραψαν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους κατά τη διάρκεια της μυστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” η οποία επικαλείται το Reuters

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ έκανε τη συγκεκριμένη δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο, ενώ είχε προηγηθεί ολονύχτιο παζάρι και το πρωί απέμεναν ελάχιστες εκκρεμότητες.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Σκοπός της ελληνικής πλευράς να ακυρωθεί στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία ρυθμίστηκε μια εκκρεμότητα 43 ετών με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρακτικά, στις 9 Ιουνίου υπεγράφη η επέκταση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα του 1977, στη θαλάσσια στήλη ύδατος από τον βυθό έως την επιφάνεια του Ιονίου πελάγους.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε τον Νίκο Δένδια στο Κάιρο προκειμένου να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και τον συντονισμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υπογραφή συμφωνίας. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αιγυπτιακών-ελληνικών διαβουλεύσεων για να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή. Η τελευταία επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο έγινε στις 18 Ιουνίου.
Μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας, η οποία έρχεται εν μέσω εντάσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, λόγω των παράνομων τουρκικών κινήσεων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Σαμέχ Σούκρι επισήμανε πως οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο.

Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Η σχέση μας με την Ελλάδα σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας
Ο Σούκρι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το skynewsarabia, μετά την υπογραφή, ότι η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές». «Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η σχέση με την Ελλάδα είναι «παλιά και πολύ σημαντική για την Αίγυπτο».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο Σούκρι.

Δένδιας: Με την Αίγυπτο θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις

Από την άλλη πλευρά, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών».

Οπως επισήμανε, η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων «δεν είναι νόμιμη».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις στην περιοχή σε συνεργασία με την Αίγυπτο».

Σύμφωνα με το “Βήμα”

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών

Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ενός μηνός, η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν οριστικά σε – μερική – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους κατά τη διάρκεια της μυστικής επίσκεψης – αστραπή την οποία πραγματοποίησε σήμερα, στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα».

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών | tovima.gr

Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ενός μηνός, η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν οριστικά σε – μερική – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους κατά τη διάρκεια της μυστικής επίσκεψης – αστραπή την οποία πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα».

Τον έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καϊρου είχαν επανεκκινήσει δυναμικά από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αίγυπτο και τις εκτενείς συνομιλίες του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ αλ – Σούκρι, η οποία είχε ακολουθήσει την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία στις αρχές Ιουνίου. Είχε ακολουθήσει νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και στη συνέχεια είχε υπάρξει ανταλλαγή εγγράφων και χαρτών.

Η ελληνική πλευρά ανέμενε την αιγυπτιακή απάντηση που έφθασε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι προέκυψε η νέα επίσκεψη Δένδια.

Αν και οι συνομιλίες έχουν λάβει χώρα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους (δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) με το όριο του 28ου μεσημβρινού να αποτελεί το σημείο – κλειδί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Η ύπαρξη του Μνημονίου Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης έχει επιδράσει καταλυτικά στην ελληνική σκέψη σε σχέση με προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα