ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
του Παντελή Σαββίδη
 
Υπάρχει “ελεύθερος κόσμος” αλλά υπάρχει και “ελεύθερο φυσικό αέριο”.
Αν προμηθευτείτε φυσικό αέριο απο την Ρωσία ενισχύετε μια αυταρχική χώρα και κινδυνεύετε να πέσετε θύματα εκβιασμού ενός διαβολικού ηγέτη.
Αν, όμως, το προμηθευτείτε απο τις ΗΠΑ μπορεί να πληρώσετε κάτι παραπάνω αλλά ανήκετε στον ελεύθερο κόσμο και οι εκβιασμοί είναι πιο σύνθετοι. Δεν τους καταλαβαίνετε, επομένως, είναι σαν να μην σας ασκούνται.
Ποιό είναι το ζητούμενο; Ή, μια άλλη ανάγνωση της ουκρανικής κρίσης.
Η οποία δεν είναι ουκρανική. Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τον πόνο ενός, ακόμη, λαού για να τον καταστρέψουν. Να τον ρίξουν σε έναν πόλεμο φθοράς με τους αντιπάλους τους, όχι για ιδεολογικούς λόγους, όπως ψευδώς υποστηρίζουν. Εκμεταλλεύονται τον πόθο των λαών για ελευθερία και ευημερία.
Οι ΗΠΑ είναι απο τις πιο αυταρχικές, κρυφά, χώρες του κόσμου.
Θέλουν να ρίξουν, λοιπόν, την Ουκρανία σε έναν διαρκή πόλεμο φθοράς με την Ρωσία για να έχουν στο στόχαστρο μια ενεργειακή δύναμη την οποία αισθάνονται ανταγωνιστική. Και είναι. Αν και οι ίδιες οι ΗΠΑ προμηθεύονται για τις ανάγκες τους φυσικό αέριο απο την Ρωσία αλλά πωλούν το δικό τους ακριβότερα. Οπότε, και πάλι κερδίζουν. Δεν επιτρέπεται, όμως, να αγοράσουν πετρέλαιο και αέριο απο την Ρωσία οι άλλοι.
Οι ΗΠΑ απο τις αρχές του αιώνα παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο με εντελώς αντιοικολογικό τρόπο. Ενώ, υποτίθεται, πρωταγωνιστούν στα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Και αυτήν την στιγμή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως.
Τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά, οι εξαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη υπερέβησαν την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Και όλα αυτά συνέβησαν, δήθεν, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Βεβαίως, αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει.
Οι ΗΠΑ για να προωθήσουν το δικό τους σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο κοστίζει ακριβότερα απο το ρωσικό ή των άλλων ανταγωνιστών τους, έπρεπε απο τη μια να δαιμονοποιήσουν τους ανταγωνιστές τους (Ρωσια, Ιράν) και απο τη άλλη να απειλήσουν όποιον προμηθευτεί απο τις χώρες αυτές, και όχι απο τις ΗΠΑ, με κυρώσεις.
Στο μεν Ιράν επέβαλαν τις γνωστές κυρώσεις και έτσι, εύκολα, “καθάρισαν” με αυτό. Και κέρδισαν τις αγορές του Ιράν.
Η Ρωσία είναι πιο σύνθετη περίπτωση. Για να την περιθωριοποιήσουν στις αγορές, δημιούργησαν την ουκρανική κρίση, την δαιμονοποίησαν ότι απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και εν ονόματι αυτής της απειλής της ειρήνης, μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όποια χώρα, ακόμη και ευρωπαϊκή, ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της (απο τώρα και στο εξής) απο τη Ρωσία.
Ποια είναι η απειλή;
Οι εξωεδαφικοί αμερικανικοί νόμοι που επιτρέπουν στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία οποιωνδήποτε κρατών και εταιρειών στον κόσμο (με «πρόστιμα» που φτάνουν τα δισεκατομμύρια δολάρια) που κατηγορούνται για συναλλαγές με «αδίστακτα κράτη» με κυρώσεις. Στην πραγματικότητα, τα ενεργειακά συμφέροντα των κρατών αυτών (Ιράν, Ρωσία κ.λπ.) διαταράσσουν αυτά των αμερικανικών εταιρειών και τις στρατηγικές περιορισμού του Αμερικανικού Βαθέως Κράτους.
Νομίζω αυτό έγινε σαφές.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής τους που είναι η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων τους και δεν έχει να κάνει ουτε με ασφάλεια, ούτε με δημοκρατία, οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στην Γερμανία ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις αν λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2, ένας αγωγός απο την Ρωσία, μέσω των βαλτικών χωρών προς την Γερμανία για να ικανοποιήσει η Γερμανία τις ενεργειακές ανάγκες της.
Και ενώ έτσι, ουσιαστικά, “παίζεται” το παιχνίδι, η ανύπρακτη Ευρώπη κάνει πως δεν καταλαβαίνει και συντάσσεται με τις ΗΠΑ, απειλώντας με κυρώσεις την Ρωσία, κυρώσεις που θα βλάψουν την ίδια.
Το ίδιο κάνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα μπορούσε να συνταχθεί με την ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις. Αλλά πρέπει να δηλώνει, δημοσίως, απο καιρού εις καιρόν την δουλικότητά του. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του.
Αυτήν την δουλικότητα το ελληνικό πολιτικό σύστημα εκδηλώνει σε όλες τις περιστάσεις.
Ουσιαστικά, η χώρα, είναι μια υποβαθμισμένη αμερικανική αποικία. Διοικείται απο τον εκάστοτε αμερικανό πρέσβη.
Οι ΗΠΑ υπαγορεύουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα την βούλησή τους και απαιτούν την υλοποίησή της. Ακόμη και στα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα.
Μπορεί να πάρουν την πιο εχθρική πολιτική στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά το σύστημα και οι αναπαραγωγοί της πολιτικής του πρέπει να διαχειριστούν την αποδοχή της απο την κοινωνία. Εκεί κρίνεται η επάρκειά τους.
Σε όλη την Ελλάδα είναι εγκατεστημένοι Αμερικανοί. Και αν απο αυτήν την εγκατάσταση είχε κάποιο όφελος η χώρα και ο λαός της, καλώς. Θα μπορούσε να αντισταθμιστεί. Η Αμερικανική πολιτική βρίσκεται σε αντίθεση με ό,τι συνιστά ελληνικό εθνικό συμφέρον. Τελευταία απόδειξη η υπόθεση του EastMed και όσα έρχονται σιγά σιγά στη δημοσιότητα.
Η Ελλάδα πρέπει να αποστασιοποιηθεί απο την φιλοπόλεμη πολιτική των Δημοκρατικών της Αμερικής. Αποδεικνύονται χειρότεροι των Ρεπουμπλικανών, ακόμη και του Τραμπ. Σε αντίθεση με τον Τράμπ, οι Δημοκρατικοί είναι διατεθειμένοι να ρίξουν την ανθρωπότητα σε πολεμικές περιπέτειες για οικονομικά οφέλη της χώρας τους. Είναι μια επικίνδυνη πολιτική που ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αν δεν θέλει να μπει σε νέες περιπέτειες για “μια χούφτα δολλάρια”.
ΥΓ: Διαφαίνεται μια σύγκλιση Ισραήλ- Τουρκίας. Επειδή τα καλά παιδιά στο τέλος πληρώνουν την νύφη, ας ξεσκονιστούν οι φάκελλοι “Ιράν”. Απλώς προς μελέτη. Για να βοηθήσει η Ελλάδα το Ισραήλ. 
Άλλο η πολιτική του ισραηλινού κράτους και άλλο η στάση μας απέναντι στην ιστορία και στα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι. Εντέχνως, το ισραηλινό κράτος τα ταύτισε. Αλλά, πλέον κανείς δεν τα ταυτίζει. Τελικά αποδείχθηκε ότι η αποστασιοποίηση του Ισραήλ απο την Τουρκία ήταν υπόθεση του Νετανιάχου. Η νέα κυβέρνηση θέλει να καταστήσει το Ισραήλ παρακολούθημα της Τουρκίας. Ελπιζουμε να υπάρχουν δυνάμεις που δεν θα της το επιτρέψουν. Με την πειθώ. 
spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρ’ότι το άρθρο ”μας νταουνιάρει” με τις διαπιστώσεις του ,η ζώσα πραγματικότητα ,ιδίως στα διεθνή θέματα -που πάντα είναι σαν την κινούμενη άμμο-μας ενθαρρύνει για συνέχιση των προσπαθειών στα εκκρεμή διεθνή και εθνικά μας θέματα.
  -Ας ξεκινήσουμε από το τέλος να αμφιβάλλουμε ότι η πολιτική της τελευταίας 10ετίας στο Ισραήλ ήταν προσωπική πολιτική έναντι της Τουρκίας (που εμφανέστατα βοηθούσε τους Παλαιστίνιους )του πρωθυπουργού της κ.Νεντανιάχου -στο Ισραήλ ,που από της ιδρύσεώς του έχει την διαρκέστερηκαι ίδια εξωτερική πολιτική (και πολλοί Έλληνες την θαυμάζουμε) . Η ιδιαιτερότητα είναι απλώς ο κ.Ντετανιάχου ”τα βρήκε με τον ”διάβολο” κ.Τραμπ.
  -Η κρίση είναι μόνον Ουκρανική -εκτός αν είναι συμπαιγνία των ΗΠΑ με τον νεοεκλεγέντα Ουκρανό Προέδρο , ο οποίος ρητά και κατηγορηματικά ζήτησε την ταχεία ένταξή της Ουκρανίας -χωρίς δημοψήφισμα- στο ΝΑΤΟ και χωρίς να προσμετρήσει τις βέβαιες αντιδράσεις της Ρωσίας, με την οποίαν η Ουκρανία έχει σοβαρές εκκρεμότητες από την κατάληψη της Κριμαίας το 2014.
  -”Οι ΗΠΑ είναι από τις πιο αυταρχικές -κρυφά- χώρες του κόσμου” ,αλλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι αυτό που εδώ και 200+ χρόνια υποστηρίζει τις ελευθερίες των ατόμων και τις ανεξαρτησίες των κρατών ,με πρώτη την Ελληνική από το 1821 και συνετέλεσε τα μέγιστα στην ήττα και κατάρρευση των δύο αυταρχικών και απανθρώπων μονοκομματικών καθεστώτων του 20ου αιώνος (Ναζισμού-Κομμουνισμού).
  -Η Ευρώπη , η Ελλάδα και άλλες χώρες φαίνονται και είναι ανύπαρκτες ,επειδή απουσιάζουν οι ανώτεροι των σημερινών μετριοτήτων ηγέτες τους -που πάντα γράφουν την Ιστορία της ανορθώσεώς τους-.
  -Στην Ελλάδα μας που από το 1827 επέλεξε να ανήκει στην Δύση – μάλλον επειδή αυτή την διεμόρφωσε με τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό της- αντιδυτικοί -στα λόγια-είναι όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί μέχρι να γίνουν κυβερνήσεις, στην θητεία των οποίων υπογράφονται οι περισσότερες φιλοδυτικές -μερικές και καθ’υπαγόρευση-Συμφωνίες (ΝΑΤΟ το 1952, Ενδιάμεση Συμφωνία με Σκόπια το 1995 και Πρεσπών το 2018). Αντιθέτως οι δεδομένοι φιλοδυτικοί κυβερνήτες μας ,υποδέχονται τον” αντιαμερικανό” Ντε Γκωλ το 1963 , μας βγάζουν από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974 για την εγκατάλειψή μας από το ΝΑΤΟ στην Κύπρο ,φέρνουν επενδύσεις από Ρωσία και Κίνα και το 2008 στο Βουκουρέστι σταματούν την ”φιέστα’ εισόδου της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ.
  Και πάντοτε -και τώρα-δεν θα δεχθούν πιέσεις-με πιέζουν ,αλλά εγώ γνωρίζουν καλά ότι δεν πιέζομαι είπε ο αείμνηστος Καραμανλής- ”να τα βρούμε με την Τουρκία” εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. ΞΑΝΑΕΙΠΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΟ ”ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ” .

 2. Οι ΗΠΑ μοιάζουν με την αρχαία Αθήνα, η οποία στο εσωτερικό της διατηρούσε την ελευθερία και δημοκρατία(*), αλλά στο εξωτερικό ήταν ένας σατράπης για τους συμμάχους της. Πριν 200 χρόνια η χώρα αυτή ήταν ο φάρος τής ελπίδας κάθε καταπιεσμένου, αλλά αυτά πέρασαν κυρίως από τον Β’ΠΠ και μετά. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Ρωσία, μέσα σε οκτώ μόλις χρόνια (2000-2008)(**), μπόρεσε να στηθεί ξανά στα πόδια της και να τούς στερήσουν την βέβαιη πλανηταρχία-ασυδοσία, που απελάμβαναν μετά την διάλυση τής ΕΣΣΔ.

  Σωστά αυτά που γράφετε, κ. Σαββίδη, με πάντα σπουδαιότερο (για μένα) το χάλι τής πειθήνιας αποικίας, που λέγεται Ελλάς. Και ναι, οι εθελόδουλοι που την κυβερνούν, δεν αρκούνται να το κάνουν σιωπηλά, αλλά το φωνάζουν κιόλας. Εξαιρετική αυτή η παρατήρησή σας. Έχομε υποθαλάσσιο πλούτο και η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα τον εκμεταλλευθεί. Ποιος άραγε την εντόλευσε να κάνει τέτοιες δηλώσεις, χωρίς την έγκριση τού ελληνικού λαού; Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι βέβαια δεσμευτικές, δείχνουν όμως την νοοτροπία των πολιτκάντηδών μας, που θεωρούν την χώρα τσιφλίκι τού μπαμπά τους.

  (*) Η δημοκρατικότητα των Αθηνών αμφισβητείται πολύ. Το βιβλίο τού Κ. Πλεύρη “Ο διωγμός των αρίστων” είναι πολύ διαφωτιστικό.

  (**) Το 2008, οι ΗΠΑ έκαμαν μέσω Γεωργίας το πρώτο crash test στην Ρωσία, για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά της. Κι έμειναν έκπληκτες.

 3. Το πρωΐ διάβαζα στα blogs ότι ο Μακρόν θα κανονίσει Σύνοδο κορυφής για να βρεθεί λύση. Διθυραμβικό άρθρο μάλιστα.

  Τελικά αποδείχθηκε ότι ο KGB τους δουλεύει όλους ψιλό γαζί. Όπως θα ‘λεγε και ο συγχωρεμένος ο Αλέφας: “τους παίζει μεγάλη μπαλίτσα ο κοντός”.

  • Κάπου διάβαζα ένα άρθρο -έχομε πήξει από δαύτα κι επί παντός επιστητού-, το οποίο ισχυριζόταν ότι ο Πούτιν είναι περίπτωση … Χίτλερ και ότι ως … βάρβαρος (sic), εκλαμβάνει την υποχωρητικότητα τής Δύσης σαν αδυναμία και αποθρασύνεται. Ο ανεγκέφαλος που το έγραψε δεν έλαβε υπ’ όψιν του την εξής ειδοποιό διαφορά: Ο Χίτλερ κατακτούσε, εκμεταλλευόμενος την ατολμία των Αγγλογάλλων. Αν ο Πούτιν έκανε αυτό, αν είχε επεκτατικές βλέψεις, θα μπορούσε το 2008 να κατακτήσει και προσαρτήσει την Γεωργία, η οποία, με αμερικανική παρότρυνση, βομβάρισε την Ν. Οσσετία σκοτώνοντας αμάχους. Δεν το έκαμε όμως. Αρκέστηκε να στηρίξει πολιτικά και στρατιωτικά την ανεξαρτησία τής Ν. Οσετίας και τής Αμπχαζίας, όπως έκαμε και χθες (χωρίς στρατιωτική επέμβαση) με τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουσάγκ. Μετά από 14 χρόνια, μάρτυρες στην ίδια ιστορία και οι Αμερικανοί ακόμη να μάθουν. Μεσολάβησε και το 2014, με την Ιστορία που άνοιξαν στην Ουκρανία και τής οποίας ο πρώτος γύρος έληξε με την επαναφορά, μετά από 60 χρόνια, τής Κριμαίας στην Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι σ’ αυτούς τους αμερικανικούς τυχοδιωκτισμούς, ακολουθεί και το πολιτικά ανύπαρκτο τσίρκο τής ΕΕ, βλάπτοντας τα συμφέροντά του, αφού δεν μπόρεσε ακόμη και ούτε βέβαια θα μπορέσει ποτέ να απογαλακτισθεί από τις ΗΠΑ.

 4. Το Ουκρανικό έχει καλύψει τελείως την επικαιρότητα και δεν μάς αφήνει, τους Έλληνες, να ασχοληθούμε με τα τού οίκου μας. Σήμερα ξεκινά στην Αθήνα ο … 64ος (να τους εκατοστίσομε!) γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας κι εγώ διερωτώμαι τι ακριβώς πάνε να … διερευνήσουν (sic). Όταν βλέπεις το φείδι, ψάχνεις για τα ίχνη του; Οι εθελόδουλοι των Αθηνών, για να συμπληρώσω το παραπάνω σχόλιό μου, δέχονται να καθίσουν στο τραπέζι με τον κλέφτη και να διαπραγματευτούν το πόσα και προπαντός το πώς θα τού τα δώσουν, για να μην τυχόν έχουν και τίποτε φασαρίες από τον ελληνικό λαό. Ετοιμάζουν τις Πρέσπες τού Αιγαίου, αλλά θέλουν και να φύγουν, ει δυνατόν, αλώβητοι απ’ αυτήν την ιστορία, ώστε να απολαύσουν τα τριάκοντα αργύρια, μην καταλήξουν σε κανέναν … αγρό Κεραμέως. Το δυστύχημα είναι ότι ο ελληνικός λαός, ούτε παρακολουθεί, ούτε ενδιαφέρεται και πολύ-πολύ για τα τεκταινόμενα. Ελπίζω να κάνω λάθος.

  Ενόψει διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας

 5. “Ανύπαρκτο τσίρκο της ΕΕ.”

  Πολύ εύστοχη φράση. Θα προτιμούσα να τα χώνεις περισσότερους σε αυτούς τους κλόουν όπως η πολύτεκνη μαντάμ που την κάνουν ρόμπα όπου την βρουν (ο τελευταίος αν θυμάμαι καλά ήταν απ’ την Ουγκάντα), παρά στους δικούς μας.

  “Το δυστύχημα είναι ότι ο ελληνικός λαός, ούτε παρακολουθεί, ούτε ενδιαφέρεται και πολύ-πολύ για τα τεκταινόμενα. Ελπίζω να κάνω λάθος.”

  Δεν κάνεις λάθος. Δεκάρα δεν δίνει κανείς. Για να μην μιλήσουμε για 20άρηδες και 30άρηδες, διότι είναι για να μας κλαίνε οι ρέγκες.

  • Δυστυχώς, όμως, οι δικοί μας στέκονται κλαρίνο μπροστά σ’ αυτούς τους κλόουν, γι αυτό τους τα χώνω εξίσου. Δεν έχουν το θάρρος να σηκώσουν κεφάλι, όπως κάνει ο Όρμπαν και να απαιτήσουν το δίκιο μας. Όχι κυρώσεις στην Ρωσία, αν δεν μπουν πρώτα στην Τουρκία. Ένα παράδειγμα, μόνο. Όσον αφορά στην πολύτεκνη μαντάμ, δεν ξέρω πού την βρήκαν και την διόρισαν επικεφαλής μας, πάντως μάλλον δεν είναι κελεπούρι. Κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργεί αυτό το ιερατείο των Βρυξελλών, που τώρα είναι παραμάγαζο τού Βερολίνου.

 6. ΤΕΛΙΚΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΦΩΝΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥ Κ.ΟΡΜΠΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ,ΠΟΥ ΩΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΤΑΝΚΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΤΟ 1956;;;. .
  ΔΕΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΣΤΑΘΗΚΕ ΚΛΑΡΙΝΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΤΟΥ 2008.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,737ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα