ΤΩΡΑ ΠΟΥ…

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

ΤΩΡΑ ΠΟΥ:
-Η οικονομία της Τουρκίας δεν πάει καλά.
-Η Τουρκία έχει υπερεπεκταθεί στρατιωτικά και η υπερεπέκταση είναι η κύρια αιτία κατάρρευσης των δυνάμεων.
-Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στη Συρία, άρα στη Μέση Ανατολή.
-Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί οικονομικοστρατηγική επιλογή ως παράκαμψη των Στενών και των δυσκολιών που προκαλούσε η Τουρκία.
-Υπάρχει μια αρνητική εικόνα για τον Ερντογάν στη διεθνή κοινή γνώμη
-Ο αμερικανός φίλος του τούρκου προέδρου Ντόναλντ Τράμπ μάλλον θα χάσει
-Το Καταρ και η Λιβύη δεν μπορεί να πληρώνουν εσαεί τις τουρκικές περιπέτειες.
ΤΩΡΑ, ΛΟΙΠΟΝ, Η ΕΛΛΑΔΑ
-Θα ήταν λάθος να κάνει παραχωρήσεις στις συνομιλίες στην Άγκυρα
-Θα πρέπει η Αθήνα να σκεφτεί την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Χρειάζεται διεθνή νομιμοποίηση για την ενέργειά της (δυστυχώς, μόνο σε μας ισχύει αυτό) αλλά να επιδιώξει να την πάρει.
-Να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο.
-Να ορίσει μια ικανή προσωπικότητα να παρακολουθεί το Λιβυκό.
– Να ορίσει τη γνωστή προσωπικότητα (όλοι καταλαβαίνουν) να κρατήσει τις επαφές με τους Κούρδους. Μπορεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ επαφής που θα έχει τα επίσημα χαρακτηριστικά και της αποφυγής έκθεσης. Ο νοών νοείτω.
-Να δώσει στην Αλβανία να καταλάβει πως the game is over. Τα φιλοτουρκικά παιχνιδάκια των Τιράνων θα έχουν κόστος.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το ραχάτι τελείωσε. Ή αναπτύσσουμε πολιτική στο τρίγωνο Βαλκάνια- Ανατολική Μεσόγειος- Κεντρική Ασία ως ευρωπαϊκή δύναμη, βεβαίως, ή θα περιθωριοποιηθούμε.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μία ερώτηση/επιφύλαξη ως προς την παρότρυνση για διμερή οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο:
  Από την στιγμή που και η Αίγυπτος ενίσταται ως προς την επήρεια του συμπλέγματος Μεγίστης, πόσο σώφρων θα ήταν να την περιφρονήσουμε και να δώσουμε αφορμή να συγκλίνουν τα συμφέροντά της με αυτά της Τουρκίας, μετατρέποντάς την από εν δυνάμει σύμμαχο σε δυνητικό αντίπαλο;

 2. Αν ενίσταται, σύμμαχος σε τι είναι; Τα δικά της νησια στην Ερυθρά γιατί έχουν πλήρη επήρεια; Η Αίγυπτος ενίσταται για το Καστελόρριζο. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία για τα 12 μίλια, η Αλβανία έχει τις δικές της απόψεις για τις θαλάσσιες ζώνες. Όλοι ενίστανται σε βάρος μας. Και εμείς;

 3. Έχετε απόλυτο δίκαιο ως προς την διαχρονική υποχωρητική μας νοοτροπία, που πρέπει να αποβάλλουμε κάποτε.

  Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο, των ακρίτων, επιθετικών διεκδικήσεων.

  Γνωρίζετε καλύτερα εμού ότι οι συμμαχίες δεν προκύπτουν από φιλικές σχέσεις, αλλά από (πρόσκαιρες ή σταθερές) ταυτίσεις συμφερόντων. Η συμμαχία μας με την Αίγυπτο εδράζεται στον κοινό εχθρό, και όχι τόσο σε γεωπολιτικά δεδομένα (η Αίγυπτος του Μόρσι και των “αδελφών Μουσουλμάνων” θα ήταν αναφανδόν εναντίον μας).

  Βάσει αυτών, διερωτήθηκα πόσο σώφρον θα ήταν, σε ένα πολύπλοκο ζήτημα, που εμπλέκονται αμέσως τέσσερα μέρη (αγνοώντας, για την οικονομία της συζητήσεως, τους εμμέσως ενδιαφερομένους) και τα τρία έχουν ήδη περιθωριοποιήσει το ένα, να κινηθούμε διμερώς, ωθώντας την Αίγυπτο σε σύγκλιση με την Τουρκία.

  Μια τέτοια ενέργεια, φαντάζει στην σκέψη μου ανάλογη των μεγαλομανών, αλλά αβεβαίων, κινήσεων της Τουρκίας, που έχει καταφέρει να αντιστρέψει πλήρως το δόγμα “μηδενικών προβλημάτων” με τους γείτονές της, του Νταβούτογλου.

  Καταλήγοντας, είμαι επιφυλακτικός στην διμερή οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο, αλλά υπερθεματίζω στην κατεύθυνση της τριμερούς διευθετήσεως, με την συμμετοχή της Αιγύπτου, που θα φέρει την Τουρκία προ τετελεσμένων. Προκειμένου να επιτευχθεί ο ύψιστος στρατηγικός στόχος του αποκλεισμού της Τουρκίας, θα αποδεχόμουν, προσωπικώς, (τακτικές) υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου.

  ΥΓ: Σε πρόσφατο άρθρο του, στην “Σημερινή” Κύπρου, ο κ. Γιάννος Χαραλαμπίδης, αναφέρει ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να δελεάσουν την Αίγυπτο, παραχωρώντας της διαφιλονικούμενη ΑΟΖ, προκειμένου να την προσεταιρισθούν και να την πείσουν να εγκαταλείψει την “τριμερή”.
  https://simerini.sigmalive.com/article/2020/6/21/gordios-desmos-kai-gkrizes-zones-tes-aoz-me-ten-aigupto/
  Πόσο φρόνιμο θα ήταν να τους διευκολύνουμε, στην προσπάθεια τους αυτήν;

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα