Τσαβούσογλου: «Παράθυρο» για κοινή προσφυγή Ελλάδας- Τουρκίας στη Χάγη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ»

ΚΟΣΜΟΣ22|12|2019 | 09:50


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου/ Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινή προσφυγή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βήμα», ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η επιλογή να αχθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητήθηκε ανοικτά στη συνάντηση του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά μεταγενέστερο στάδιο. Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Ωστόσο παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντα στα ελληνικά ΜΜΕ και ότι οι θέσεις της Αγκυρας παρουσιάζονται ηθελημένα ως εχθρικές, επιθετικές ή παράλογες. «Ωστόσο, στην Τουρκία, δεν τρέφουμε αρνητικά αισθήματα για την Ελλάδα και η τουρκική κοινή γνώμη, όπως και ο Τύπος εστιάζουν σε γεγονότα παρά στην προπαγάνδιση αρνητικών απόψεων», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Τσαβούσογλου για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για περίπλοκα προβλήματα της περιοχής, για τα οποία κάθε πλευρά έχει τη δική της ερμηνεία. «Από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε πάντοτε μια πολιτική, επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων. Η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας, ότι δεν είναι αυτόματο το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, αλλά αυτό υπόκειται σε περιορισμούς, με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία. Μάλιστα, δεν αποκλείει την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που οριοθετήθηκε με τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/tsaboysogloy-parathyro-prosfygi-elladas-toyrkias-hagi

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα