Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει να επισκιαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας ενός “κακομαθημένου παιδιού”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι “είναι ένα άτομο που ζει μέσα σε κόμπλεξ”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι μπορεί η Ελλάδα να τον διαχειρίζεται αλλά για την Τουρκία “η υπομονή έχει και τα όριά της”. Ο Τούρκος Υπουργός δεν κατονομάζει τον Πάνο Καμμένο αλλά αναφέρεται σε αυτόν ως “ο έταιρος της κυβέρνησής σας”. “Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη δύναμης. Ο τουρκικός στρατός γνωρίζει πολύ καλά τί θα κάνει αν χρειαστεί. Καλύτερα γνωρίζει η κυβέρνηση”, είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στην Αττάλεια, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία ως μία χώρα που εμπιστεύεται τον εαυτό της τέτοιες δηλώσεις κάποιες φορές τις αντιμετωπίζει με υπομονή και κάποιες άλλες δείχνει ωριμότητα και δεν λαμβάνει σοβαρά πάντα ένα άτομο που ζει μέσα σε κόμπλεξ.

“Ωστόσο, όταν υπάρχουν πρωτοβουλίες σε ευαίσθητα για τους πολίτες θέματα, κάνει τα απαραιτητητα. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, όπως στο θέμα των νησιών του Αιγαίου, στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου, σκεφτόμαστε διαφορετικά. Και σε σχέση με αυτό έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί και γίνονται διερευνητικές επαφές”, ανέφερε.

“Για να μην αυξάνεται η ένταση, γι’ αυτό τα κάνουμε αυτά. Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησής σας συνεχώς κάνει βήματα που καταστρέφουν αυτή την αντίληψή μας, κάνει δηλώσεις και προκαλεί”, πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε “μέχρι ποιο σημείο θα τον διαχειριστείτε” και πρόσθεσε: “Δηλαδή, τον πήρατε συναίτερο, ήσασταν υποχρεωμένοι, εσύ τον διαχειρίζεσαι, αλλά έχω κι εγώ μια υπομονή και αυτή η υπομονή έχει τα όριά της. Δεν είναι ατέλειωτη. Εντάξει, δείχνουμε ωριμότητα. Γι’ αυτό δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποια πράγματα, πολιτικά πράγματα, επειδή είναι ανάμεσά μας. Βασικά γνωρίζουμε και την ανυσυχία που προκαλεί στην τωρινή κυβέρνηση αυτό το κακομαθημένο παιδί, που είναι και Υπουργός”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε σε “κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης”, “κακομαθημένο παιδί της κυβερνητικής συμμαχίας” και σημείωσε: “Τί δηλαδή; Θα διαχειριστούμε αυτές τις αταξίες; Είναι δουλειά μας να χάνουμε το χρόνο μας με τέτοια; Ελλάδα-Τουρκία είναι δύο γείτονες κι αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Υπάρχουν και προβλήματα. Και υπάρχει η θέληση να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα.

“Στην ιστορία μας έγιναν πόλεμοι, δόθηκε ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας. Αλλά μεταξύ των λαών μας τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία προσέγγιση. Ο λαός μας πάει στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά. Οι Έλληνες έρχονται στην Τουρκία. Ουσιαστικά έχουμε πολλές ομοιότητες, αλλά εξαιτίας ενός κακομαθημένου παιδιού η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει όλα αυτά τα κοινά μεταξύ μας να επισκιαστούν”, ανέφερε.

“Ας μην μπούμε σε μία νοοτροπία ανταγωνισμού. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη δύναμης. Ο τουρκικός στρατός γνωρίζει πολύ καλά τί θα κάνει αν χρειαστεί. Καλύτερα γνωρίζει η κυβέρνηση. Ας το εξηγήσουν και στο κακομαθημένο παιδί. Μην εκβιάζουν την υπομονή μας”, κατέληξε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ