Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη -Τα φαγητά μας έμοιαζαν με τα τουρκικά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
«ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ»

Στο τουρκικό δίκτυο TGRT Haber και τη δημοσιογράφο Ασλιγκιούλ Ατάσαγκουν Τσέμπι παραχώρησε συνέντευξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν φύγει από την Κωνσταντινούπολη.

Με χαλαρή διάθεση, όρθιος, πλάι σε ένα πιάνο, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ μίλησε και για τον παππού του, όπως αναφέρει σε προδημοσίευσή του το κανάλι, μιας και η συνέντευξη του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής, επανέλαβε την ανάγκη στήριξης της Τουρκίας και της Ελλάδας από την ΕΕ στο προσφυγικό, μίλησε για κοινά σημεία Ελλήνων και Τούρκων και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης, ενώ αποκάλυψε ότι ένας από τους παππούδες του γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνέντευξη του Αλέξη ΤΣίπρα στο τουρκικό κανάλι θα μεταδοθει την ΚυριακήΗ συνέντευξη του Αλέξη ΤΣίπρα στο τουρκικό κανάλι θα μεταδοθει την Κυριακή

«Πρέπει να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης»

«Νομίζω σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί το οποίο βρίσκεται η Σχολή.  Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχθηκαν φιλικά, αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα πως χωρίς να υπάρχει φόβος και μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε. Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί», υπογράμμισε.

«Κρίσιμη η κατάσταση στα νησιά μας»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. «Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και  τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Κυρίως η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό σε επίπεδο ΕΕ κάνω πολλές προσπάθειες», σημείωσε. «Προσπαθώ», συμπλήρωσε, «σε επίπεδο ΕΕ από τους ομολόγους μου να βρω στήριξη  για το θέμα αυτό, και για μας, αλλά και για την Τουρκία».

«Έχουμε κοινά σημεία, να ζήσουμε ειρηνικά»

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα κοινά σημεία Ελλήνων και Τούρκων, αποκαλύπτοντας ότι ο παππούς του είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. «Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα φαγητά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Δηλαδή πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον», ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη δημοσιογράφο Ασλιγκιούλ Ατάσαγκουν ΤσέμπιΟ Αλέξης Τσίπρας με τη δημοσιογράφο Ασλιγκιούλ Ατάσαγκουν Τσέμπι

«Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να προκαλούμε θέματα. Δεν έχει νόημα να υπάρχει εχθρική προσέγγιση. Αν πάτε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, στην Αθήνα, στην Κομοτηνή, βλέπετε τη φιλική προσέγγιση», συμπλήρωσε.

«Τα λέει σωστά, είμαστε γείτονες και πρέπει να ζούμε μαζί φιλικά και ειρηνικά», σχολίασε από την πλευρά της η δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την Τουρκάλα δημοσιογράφο
Πηγή:  iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτην την Ελληνοτουρκικη φιλια , που ο κ. Τσιπρας ονειρευεται την πιστεψαν- και εβαλαν να την πιστεψουν οι Ελληνες- οι στρατιωτικοι ηγετες του στρατιωτικου κινηματος της 21ης Απριλιου 1967 ,-πριν ακομη γεννηθει ο ιδιος – και οι οποιοι ”ενεπνευσαν” και τον αειμνηστο Πυθαγορα να γραψει τα 12 τραγουδια του , που μοναδικα τραγουδησε ο εξαιρετος κ. Γιωργος Νταλαρας το 1972 , με τον γενικο τιτλο Μ.Ασια , ενα τραγουδι των οποιων ακουγαν απο φαλτσο Ελληνα τραγουδιστη οταν κατεβροχθιζαν τα πλουσαια εδεσματα της τουρκικης κουζινας στο δειπνο τους μετα την συναντηση οι κ.κ. Ερντογαν και Τσιπρας ,με τους αλλους επισημους .
    Ας θυμηθουμε λιγα απο το τραγουδι αυτο . ”Με λιγη αγαπη και κρασι μεθαω εγω , μεθας και εσυ , εγω Χριστο και εσυ Αλαχ , ομως και οι δυο μας αχ και βαχ”.
    Θα μπορουσε ομως ο κ. Τσιπρας να ζητουσε και το τραγουδι εκεινου του μοναδικου δισκου ” Η Σμυρνη μανα καιγεται , καιγεται κι το βιος μας και ο πονος μας δεν λεγεται….”
    Ολα αυτα ομως τα θελει ο εκαστοτε Ελλην διαπραγματευτης οταν εκπροσωπει την Ελλαδα των 3000 χρονων και οταν βυζαξε γαλα και μεγαλωσε με την Ελληνορθοδοξια .
    Αλλοιως ειναι ενας ηττημενος ρεαλιστης, που δεν μπορεσε να κανει το ευκταιον του Εθνους σε εφικτο.
    Αλλα τοιουτος επρεπεν ημιν Αρχιερευς . Ας οψονται οι μεχρι τωρα ”βασταζοι” του.
    Φυσικα δεν ειναι μονος στην μακραιωνη Ελληνικη Ιστορια , η οποια αργα-γρηγορα ΟΛΟΥΣ τους ”περιποιηθηκε δεοντως ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα