Τσίπρας: Πρώτα επίλυση του αλυτρωτισμού – Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο

24/1/18 | 1 | 0 | 1,084 εμφανίσεις

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», υπογράμμισε ο  Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους διαρκείας περίπου δυόμιση ωρών.

Επισήμανε ότι ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, τον ενημέρωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ειλικρινή συζήτηση που είχε με τον ομόλογό του και διαβεβαίωσε τους πολίτες των δυο χωρών που παρακολουθούν, είτε με σκεπτικισμό, είτε με ειλικρινή ελπίδα όπως είπε, ότι και οι δυο τους έχουν την επιθυμία να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές διαφορές τους με ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ωστόσο, σημείωσε ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, «πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων». Ιδιαίτερα δε, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, αντάλλαξαν ιδέες και “συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ”.

Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ζόραν Ζάεφ για τις σημερινές τους συνομιλίες: «Είμαστε δυο άνθρωποι που ανήκουμε σε μια νέα γενιά, δυο προοδευτικοί πολιτικοί σε μια εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά και πιστεύω ότι αγωνιζόμαστε κι οι δύο για να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν».

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι», είπε, «ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι, να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, να παει η περιοχή μπροστά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στην οικονομία, την ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα».

«Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων σε διμερές τριμερές και τετατραμερές επίπεδο», σημείωσε.

«Γνωρίζω πολύ καλά, ότι σήμερα και τους δυο μας, μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δύο χώρες, άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό, και άλλοι με ειλικρινή ελπίδα», συνέχισε, για να τονίσει: «Θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας, με ρεαλισμό αλλά και με υπευθυνότητα. Και το λέω αυτό, γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός είπε πως ο κ. Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης τον ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. «Και εγώ από πλευράς μου του ανακοίνωσα, ότι στο πλαίσιο αυτό είμαι διατεθειμένος, διαδικασίες που είχε αναστείλει και η δική μου κυβέρνηση, να τις προωθήσουμε. Όπως για παράδειγμα την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο».

«Προκειμένου όμως να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Ιδιαίτερα δε, κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Και στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

«Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον Ζόραν ότι οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αρχίσαμε με πρωτοβουλία της Ελλάδας το 2016, θα εντατικοποιηθούν – μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών, με σημαντικότερο το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών», το οποίο επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή.
Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τη σημερινή ειλικρινή συζήτηση και συνάντηση» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η σημερινή συνάντηση πρωθυπουργών, η πρώτη μετά από σχεδόν  επτά χρόνια, «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών».

Αλλαγή στην ονομασία του αεροδρομίου προανήγγειλε ο Ζάεφ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ δήλωσε έτοιμος να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές σκέψεις ενώ δημοσιοποίησε εκ νέου την πρόθεση της χώρας του αν αλλάξει ονομασία σε αεροδρόμια και λεωφόρους με προκλητικό για την Ελλάδα ονοματολογικό περιεχόμενο.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο κ. Ζάεφ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», είπε και πρόσθεσε ότι «ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο κ. Ζάεφ επεσήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ενώ όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».

Ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουν μια γειτονιά ευημερούσα σε όλα τα Βαλκάνια. «Μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», επεσήμανε.

«Οι δράσεις μας δείχνουν την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας.Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» προσέθεσε ο κ. Ζάεφ και κατέληξε λέγοντας πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

Σε Αθήνα και Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς

Την Αθήνα και τα Σκόπια θα επισκεφθεί στα τέλη του μηνός ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς. Συγκεκριμένα ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ στις 31 Ιανουαρίου θα ταξιδέψει στα Σκόπια όπου την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

kathimerini.gr

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    ΣΑΝ says:

    Συνηθιζεται και δεν βλαπτει( εξ’αλλου τα γενομενα ουκ απογιγνονται) και ο σχολιασμος της λεγομενης ”γλωσσας του σωματος” αμφοτερων των κ.κ. πρωθυπουργων κατα την ενημερωση των ”λειτουργων” του τυπου και της τηλεορασεως. ΕΝ ΑΡΧΗν . Η ομοιομορφος ενδυμασια τους -ανευ γραβατας- δημιουργησε την εντυπωση περισσοτερης -της ανεκτης για την πρωτη και δυσκολη συναντηση- προσωπικης σχεσεως τους .ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ . Η κουραση αμφοτερων μετα την 2ωρη και πλεον δυσκολη και στενοχωρη συνομιλια τους ηταν εμφανης( του κ. Τσιπρα ειχαν στεγνωσει τα χειλη και μετα απο καθε φραση του επινε νερο), η δε συνολικη εμφανιση του κατεδεικνυε οτι δεν εκπροσωπουσε (11) εκατομυρια Ελλαδιτων και αλλα τοσα Ελληνων της Διασπορας, πληγωμενων επι (74 )χρονια απο τους πλαστογραφους της Ελληνικης Ιστοριας Σλαβοσκοπιανους. ΚΑΤΑ ΤΡΙΤΟΝ . Χωρις οιηση ( μια δοση επεβαλλετο , για αναπτερωση του ηθικου των υπερηφανων Ελληνων ,ιδιαιτερα μετα το συλλαλητηριο και την σημερινη θεση της Ν.Δημοκρατιας) ,αλλα με ”σπαθατες” δηλωσεις-απαντησεις προς τον ικετη πρωθυπουργο του κρατιδιου ,εκπροσωπο το πολυ (1) εκατομυριου Σλαβοσκοπιανων( οι υπολοιποι ειναι Αλβανοι, Ελληνες -που ζουν εκει προ και μετα το 1949- Βουλγαροι, Σερβοι, Τουρκοι και Ρομα) . ΚΑΤΑ ΤΕΤΑΡΤΟΝ . Οπως ηταν ομοιομορφα ντυμενοι και του ιδιου υψους και υφους, εδειχναν συναντηση δυο πρωθυπουργων μικρων κρατιδιων. Και ομως παλαιοτερα οι Ελληνες πρωθυπουργοι στις λιγες ,αλλα επιβαλλομενες συναντησεις τους , υπερειχαν και του πολυδιαφημισμενου Προεδρου των Αδεσμευτων με την μεγαλη Γιουγκοσλαβια και την ”τεχνογνωσια” του τριτου δρομου για τον σοσιαλισμο μακαριτη ΤΙΤΟ . Η εικονα τους ,εν τελει -που ειναι χιλιες λεξεις- πικρανε αναμφοβολως τους Ελληνες και τους προβληματισε για την επαρκεια της σημερινης εκπροσωπησεως τους σαυτην την συναντηση , που φανηκε οτι ηταν-και ετσι επρεπε να περασει στον κοσμο – συναντηση γνωριμιας ,χωρις συζητησεις επι ουδενος ουσιωδους θεματος. ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ. Υπογραμμιζεται οτι ετηρηθη ”με θρησκευτικη ευλαβεια” η αποφυγη αναφορας των ονομασιων των Χωρων , που εκπροσωπουσαν, προφανως , για να μη του”ξεφυγει” του ηγετισκου κ. Ζαεφ το σκετο Μακεδονια και γιαυτο μαλλον απαιτησε να μη ονομασουμε και εμεις την χωρα μας Ελλαδα. Οι παλαιοι και οι φιλιστορες θα ενθυμουνται οτι, και στην ενδιαμεση Συμφωνια του Χολμπρουκ το 1995, που την υπεγραψαν μαζι του και οι τοτε ΥΠΕΞ των Χωρων κ.κ. Παπουλιας και Τσεβερνκοφσκι, δεν ανεφεροντο τα ονοματα των συμβληθεντων Χωρων , αλλα ανεφεροντο ως το Α’Μερος (Ελλας) και το Β΄Μερος (π.ΓΔΜ,η μπορει και σκετο ΜΚ).ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ . ΜΗΔΕΝ αποτελεσμα αυτης της επι ανωτατου επιπεδου συναντησεως, για την Ελλαδα, που εδωσε πολλες -εστω αφηρημενες υποσχεσεις- και δεχθηκε με ευχαριστηση τα ”λαφυρα” της μετονομασιας -αν και ποτε θα γινει- του Διεθνους Αεροδρομιου και του αυτοκινητοδρομου, που ενωνει τις δυο Χωρες , που οι αδιστακτοι και προβοκατορες Σλαβοσκοπιανοι του Γκρουεφσκι -με χειροκροτηματα και του Ζαεφ- τα ειχαν ονομασει με το μοναδικο παγκοσμιως ονομα του Ελληνος Μακεδονος Στρατηλατου Μ.Αλεξανδρου , δολοφονωντας της Ιστορια (23) αιωνων. Τελικως ολα τα υπολοιπα ,που μας οφειλουν- και που ειναι αναριθμητα- μετα απο ποια συναντηση θα τα δωσουν οι Σλαβοσκοπιανοι ;;;. Μηπως μετα την συναντηση των Προεδρων των Δημοκρατιων-του δικου μας που στερειται μετα το 1986 καθε αρμοδιοτητος-,η, σε κανενα Κραν Μοντανα-οπως το Κυπριακο- με την παρουσια του Γ.Γ. του ΟΗΕ , του ”Διεθνους παραγοντος” και του Προεδρου της Ευρωπαικης Ενωσεως, αν δεν ”παρεξηγηθουν”και ζητησουν να ειναι παρουσες και η Κινα και Ρωσια, ισως και η Τουρκια, ως προστατις των Σκοπιων και συμμαχος στο ΝΑΤΟ;;;. Υ.Γ. Μετα χαρας και αγαλιασεως επισημαινουμε οτι ο κ. Τσιπρας επανελαβε αυτο ,που ”καρφωθηκε” στην Ομοφωνη αποφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστι το 2008 οτι ” η Ελλας δεχεται συνθετη ονομασια εναντι ολων ,( χωρις αλυτρωτισμους και σφετερισμο εθνους και γλωσσης , που δεν υπηρξαν, ουτε υπαρχουν”) και φυσικα χωρις να επαναλαβει την φραση ” συνθετη ονομασια ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ προσδιορισμο”, που ”τσαμπουνουσαν” αντιδικωντας νυχθημερον εδω και (3) μηνες κυβερνητικοι, αντιπολιτευομενοι ,δημοσιογραφοι ,μπλοκερς -παπαγαλακια και συμπας ο προδομενος και ευκολοπιστος λαο-τζικος . Μαλλον φοβηθηκε ο κ. Τσιπρας ,μηπως ”βρυχηθει” το σιωπηλο ”λιονταρι ” , που επεβαλε αυτην τη Αποφασαη του ΝΑΤΟ το 2008. Αραγε τι θα ”σκαρφιστει” να λεει απο αυριο ο κατηγορηματικος και ευρηματικος κυβερνητικος εκπροσωπος τυπου, που σημερα ”τον αδειασε” -επιτελους και ορθως -ο πρωθυπουργος του κ. Τσιπρας ;;;.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Πίστευα ότι τα χρήματα που θα έπαιρνε το κράτος πίσω απο περιπτώσεις όπως του βοσκού των Ιμίων στον οποίο κατέβαλε την βενζίνη για να πηγαίνει στα Ίμια, να ταϊζει τις κατσίκες του και να επικαλείται η Αθήνα διεθνώς ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο