Τρικυμία στο Λευκό Οίκο για τον Ερντογάν: Ο κ. Τραμπ έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Hellas Journal

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ φιλοξένησαν στο Λευκό Οίκο αθλητές και αθλήτριες των Special Olympics. EPA, Olivier Douliery / POOL

JULY 19, 2019

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είναι φανερό πια από τις αντιδράσεις του, πως βρίσκεται εν μέσω τρικυμίας, που δημιούργησε ο ίδιος, υμνώντας τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας και υποσχόμενος ότι δεν θα επέβαλλε κυρώσεις στην κατοχική δύναμη εάν παραλάμβανε, όπως και έπραξε, το ρωσικό σύστημα S-400.

Η διστακτικότητα του να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αποδεικνύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ορθώς τα έλεγε στην Οσάκα, αλλά και στην Άγκυρα, ότι δηλαδή ο κ. Τραμπ τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πρόβλημα με την αγορά του ρωσικού υπερόπλου. Και εμείς τον βγάλαμε …τρελό τον Ερντογάν!

Η υπόσχεση αυτή παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους και ο κ. Τραμπ δεν έχει κανένα, μα κανένα δικαίωμα, να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Χθες, όπως θα διαβάσετε σε άλλες στήλες (ΕΔΩ), τα έκανε σαλάτα. Αρχικά είπε ότι η κυβέρνησή του δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος. ‘Ηταν σε πλήρη σύγχυση διότι κάτι τέτοιο προφανώς δεν συζητείται καν στο Λευκό Οίκο. Άλλο η επιθυμία του, άλλο η πραγματικότητα.

Οι κυρώσεις είναι αναπόφευκτες. Και αν επιχειρήσει να τις αναβάλει, θα δεχθεί την οργή του Κογκρέσου, ακόμα και φιλικών του βουλευτών και γερουσιαστών.

Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι άλλο εννοούσε ο Πρόεδρος της Αμερικής. Του υποβλήθηκε η ερώτηση αν θα επιβάλετε κυρώσεις στην Τουρκία. Και απάντησε ως εξής: «Εξετάζουμε το θέμα, το βλέπουμε, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε κάποια πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και ήταν πολύ άσχημο. Οπότε το βλέπουμε. Και βλέπουμε τι κάνουμε. Δεν έχουμε κάνει ανακοινώσεις ακόμα“.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι βασικοί του συνεργάτες, εκτός ίσως του γαμπρού του, υποστηρίζουν με πάθος τις κυρώσεις: ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, οι κ. Μαικ Πομπέο, Μαρκ Έσπερ και Στίβεν Μνούτσιν.

Ο τελευταίος ετοίμασε τρία πακέτα κυρώσεων και τα άφησε πάνω στο γραφείο του Αμερικανού προέδρου, στο Όβαλ Όφις. Πρέπει να επιλέξει το ένα από τα τρία… Τα ψέματα τελείωσαν και το ξέρει. Δεν μπορεί, ως πρόεδρος της υπερδύναμης, να εναντιώνεται στα συμφέροντά της και να υποστηρίζει ένα ηγέτη, τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προτίμησε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα και όχι τους αμερικανικούς Patriot.

Και δεν είναι καν δικαιολογία αυτή που προτάσσει ότι ευθύνεται δήθεν ο Μπάρακ Ομπάμα. Ο πρώην πρόεδρος δεν έδωσε τους Patriot στην Τουρκία επειδή αρνήθηκε να της παραχωρήσει την αμερικανική τεχνολογία. Το ίδιο έκανε και η δική του κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Τραμπ βρίσκεται σε ένα κλουβί, διότι μπήκε μέσα και το κλείδωσε απ’ έξω. Υπάρχει τρόπος να βγει και να τιμήσει τα συμφέροντα της Αμερικής. Οι κυρώσεις είναι μονόδρομος και πρέπει να τον ακολουθήσει. Διαφορετικά θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που εξυπηρέτησε τα συμφέροντα μίας άλλης χώρας, της Τουρκίας, και μέσω αυτής της Ρωσίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της Αμερικής.

Στην Ουάσιγκτον κυκλοφορούν πολλά και διάφορα για την ακατανόητη στάση του κ. Τραμπ, που δεν μπορούμε να τα πιστέψουμε. Διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας πρόεδρος της Αμερικής σκέφτεται τα επιχειρηματικά και οικονομικά του συμφέροντα, αν υπάρχουν τέτοια, διότι αποδείξεις δεν έχουμε…

Πηγή: Τρικυμία στο Λευκό Οίκο για τον Ερντογάν: Ο κ. Τραμπ έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια https://hellasjournal.com/2019/07/trikymia-sto-leyko-oiko-gia-ton-erntogan-o-k-tramp-echei-chasei-ta-ayga-kai-ta-paschalia/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα