Τρεις “λεπτομέρειες” για την κρίση στα Ίμια

30/1/21 | 5 | 0 | 612 εμφανίσεις

Καπούτσης Χρήστος

Κάποιες “λεπτομέρειες” από τη νύχτα των Ιμίων (30-31 Ιανουαρίου 1996), που παρότι έχουν παρέλθει 25 χρόνια παραμένουν εγκλωβισμένες στο σκοτάδι και στην αχλύ του μυστήριου, αλλά και της αμφισβήτησης, για να μην εκτεθούν οι πρωταγωνιστές.

Πρώτον, ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλακόπουλος, τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, είχε μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητούσε να ενημερώσει επειγόντως τον πρωθυπουργό, για μια πολύ σοβαρή πληροφορία, σχετικά με τα Ίμια. Ο Σημίτης δεν του επέτρεψε να μπει στην Αίθουσα και τον παρέπεμψε, να ενημερώσει τον Τάσο Μαντέλη. Ο τελευταίος απάντησε στον Βασιλακόπουλο “αργότερα”, διότι ήταν πολύ απασχολημένος, ναι καλά διάβασατε ο Μαντέλης!

Ο Αρχηγός της ΕΥΠ είχε την πληροφορία, ότι επίκειται η απόβαση στη μία από τις δυο βραχονησίδες των Ιμίων, τουλάχιστον μία ώρα πριν να πραγματοποιηθεί η απόβαση των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων! Την ίδια στιγμή έμπαιναν στον χώρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ διάφοροι κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, από περιέργεια, έτσι για να μάθουν τι γίνεται “ρε σύντροφε”.

Δεύτερον, θα πρέπει κάποτε να απαντηθεί, επισήμως, το εξής καίριο ερώτημα: Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου, η τουρκική φρεγάτα “Γιαβούζ” προσεγγίζει την αφύλαχτη Δυτική Ίμια σε απόσταση 100 μ. από την ακτή. Απονηώεται από την τουρκική φρεγάτα ελικόπτερο και κατευθύνεται προς την ελληνική βραχονησίδα. Η πληροφορία μεταφέρεται αμέσως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Επειδή ο Α/ΓΕΕΘΑ με εντολή του πρωθυπουργού βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου(!), ο αντικαταστάτης του, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταμπουλής, δίνει αμέσως εντολή κατάρριψης του τουρκικού ελικοπτέρου.

Η εντολή είναι προς τους Κυβερνήτες της Φρεγάτας “Ναυαρίνο” και “Έλλη”. Η εντολή δεν εκτελείται! Γιατί; Και το “απίστευτο”; Το περιστατικό αυτό (αν αληθεύει), το πληροφορήθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ την επόμενη μέρα! Μετά την βεβαιωμένη κατάληψη της βραχονησίδας Ίμια από Τούρκους κομάντος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, πρότεινε στην Κυβέρνηση τον βομβαρδισμό της νησίδας, πρόταση που είχε απορρίψει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Η Ελλάδα μίκρυνε μετά τα Ίμια

Τρίτον, ενδεικτικό της κωμικοτραγικής συνεδρίασης του “ΚΥΣΕΑ” υπό τον Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, ότι κείνο το βράδυ έγινε μερική επιστράτευση τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εν αγνοία του πρωθυπουργού και των υπουργών που μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ, με εξαίρεση του ΥΠΕΘΑ Γεράσιμου Αρσένη που είχε συναινέσει προφορικά(!) στην πρόταση του υφυπουργού και πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου ε.α. Νίκου Κουρή, αλλά “ξέχασε” ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να ενημερώσει τον πανικόβλητο Πρωθυπουργό!

Παρόλα αυτά, εκείνο το βράδυ, Μονάδες Τεθωρακισμένων, Πεζικού και Πυροβολικού στον Έβρο και τα Νησιά του Αιγαίου, είχαν μετακινηθεί στις θέσεις Μάχης και οι Διοικητές τους είχαν λάβει πολεμική αποστολή και πάλι εν αγνοία του ΚΥΣΕΑ! Για να είμαστε ειλικρινείς το ΚΥΣΕΑ δεν συνεκλήθη εκείνη τη νύχτα!! Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο. Ο Σημίτης επιχείρησε να επιρρίψει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής του στις Ένοπλες Δυνάμεις! Πράξη ανέντιμη, ανήθικη και σπιθαμιαίου πολιτικού διαμετρήματος.

Τέταρτον,  Συνέχεια στο slpress.gr

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 5 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Η Ελλάδα μίκρυνε μετά τα Ίμια

  Σύνταγμα, ‘Αρθρο 27: (Μεταβολή στα όρια της Επικράτειας), παρ. 1: “Kαμία μεταβολή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών”.

  Νόμος τέτοιος ποτέ δεν ψηφίστηκε. Ο Σημίτης και οι περί αυτόν μετέβαλαν τα όρια τής Επικρατείας εντελώς αντισυνταγματικά. Είχε η Ελλάδα το 1996 εισεγγελέις και αν ναι, τι έκαναν;

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  Μία άλλη παρουσίαση των γεγονότων από τον τότε λιμενάρχη Καλύμνου, ο οποίος “Έζησε τα γεγονότα πιο κοντά από τον καθένα, θυμάται τα ψέματα και την παραποίηση των γεγονότων και τονίζει τον ρόλο της διπλωματίας και της ψυχραιμίας που επέδειξαν κάποιοι πριν 25 χρόνια”(!) Εμείς φταίμε, οι Έλληνες, που πήγαμε και βάλαμε την Σημαία μας στα Ίμια, λέει ο νυν απόσταρατος αντιναύαρχος τού ΛΣ. ΚΙ εμείς πάλι, οι Έλληνες, δείξαμε ψυχραιμία και αποτρέψαμε τα … χειρότερα! Τα αποτρέψαμε, ή ανοίξαμε τον Ασκό τού Αιόλου, κ. Χουχουρέλο;

 3. 3
  Grantaire says:

  O κύριος Καπούτσης διακρίνεται για τον νηφάλιο και σοβαρό τρόπο που εκθέτει τις απόψεις του. Επί του προκειμένου: Και μόνο το γεγονός ότι ο διοικητής της ΕΥΠ παρακάλαγε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, (ενώ μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε περίοδο κρίσης είναι οι στενότεροι συνεργάτες και σύμβουλοί του), δείχνει το μπάχαλο που επικρατούσε αλλά και την πλήρη ανεπάρκεια του τότε πρωθυπουργού. Και την ανεπάρκειά του αυτή όπως όλοι οι μικροί άνθρωποι θέλησε να την κρύψει μεταβιβάζοντας την ευθύνη στην στρατιωτική ηγεσία.

 4. 4
  Ελατος says:

  ΄Εχει καταστεί κανόνας διαχρονικής ισχύος ισχύος το γεγονός οι «μικροί »πολιτικοί Ηγέτες σε υπεύθυνες θέσεις σε δύσκολες περιόδους στρατιωτικών απειλών δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα ομόγνωμα με την Στρατιωτική Ηγεσία επιδιώκουν την απαξίωσή της όπως στην αναφερόμενη περίπτωση, πέραν των περιπτώσεων που αναφέρονται να προσθέσω τη μη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ στην αίθουσα Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ, αλλά στου Μαξίμου, Να πούμε ότι την σημαία την πήρε ο ΄αέρας και ένας διπλωμάτης ισούται με ένα Σύνταγμα κλπ.Αποτέλεσμα όλων αυτών η απώλεια μέρους της κυριαρχίας του Κράτους και απαλλαγή από κάθε ευθύνη της πολιτικής και στρατιωτικής Ηγεσίας. Όλοι μικροί και ολίγιστοι. Υπερισχύει η άποψη της πολιτικής Ηγεσίας ότι πταίει η Στρατιωτική Ηγεσία και τα πάντα τελειώσανε.
  Το δίδαγμα το πήραν και οι επόμενες γενεές το κατέστησαν δόγμα και ο περήφανος ελληνικός λαός πάντα προδομένος και πάντα αφελής.

 5. 5
  Επισκέπτης says:

  Η επίρριψη τής ευθύνης στην στρατιωτική ηγεσία από έναν πρωθυπουργό, υπήρξε φαινόμενο μοναδικό ακόμη και για την Ελλάδα. Παντού στον κόσμο, στα σοβαρά κράτη εννοείται, ακόμη και αν για κάτι ευθύνεται η στρατιωτική ηγεσία, η πολιτική την καλύπτει, για ευνοήτους λόγους. Ο Σημίτης υπήρξε μικρός το δέμας και την ψυχή, ένας ολίγιστιος ανθρωπάκος, ο οποίος δεν ενδιαφερόταν και ούτε είχε τα κότσια ν’ αντιμετωπίσει στρατιωτικά την Τουρκία.

  Ο αείμνηστος ναύαρχος Βασιλικόπουλος (όχι Βασιλακόπουλος) είχε παραμερισθεί από το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ, έστω και αν ήταν επικεφαλής τής ΕΥΠ. Ήταν αρχηγός στόλου στην κρίση τού 1987, όταν βεβαίως είχε εντελώς διαφορετικές και προπαντός σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάμει. Ήταν ίσως η τελευταία φορά, που η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Ο EastMed δεν είναι, απλώς, ένας αγωγός. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία συσπείρωσης δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ως εναλλακτική πρόταση (αντίβαρο, αν θέλετε) στον τουρκικό σοβινισμό και επεκτατισμό. Έχει ως παράμετρό του και το ενεργειακό. Και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας