Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικων Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σουηδή ομόλογό του Ανν Λίντε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τυπου στην Άγκυρα.
Η Υπουργος Εξωτερικών της Σουηδίας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης ότι «η Κύπρος έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο» για να δεχθεί σφοδρή επίθεση από τον Τσαβούσογλου ο οποίος την κατηγόρησε γιατί «δεν μιλάει για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Δεν δικαιούνται πόρους υδρογονανθράκων;
Γιατί δεν δίνετε έμφαση στη δίκαιη κοινή χρήση; Γιατί αυτό? Τονίσατε επίσης λόγω της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ. Η αλληλεγγύη τυφλώνει την ΕΕ όπου είναι άδικο και την απομακρύνει από τη δικαιοσύνη. Ας μην είμαστε αλληλέγγυοι σε άδικα μέρη. Η κατανόηση στο ό, τι κάνει η ελληνική πλευρά δεν είναι σωστή» τόνισε προκλητικά ο Τσαβούσογλου .

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε μάλιστα την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας γιατί «δεν ασκεί κριτική στην Ελλάδα όταν βυθίζει βάρκες με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους τόσοι πολλοί μετανάστες; Γιατί η Ελλάδα επειδή είναι μέλος της ΕΕ και δεν μπορούμε να την επικρίνουμε λόγω του πνεύματος αλληλεγγύης;» ισχυρίστηκε σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας ο Τσαβούσογλου καλώντας την Ανν Λίντε να απαλλαγεί από αυτές τις …προκαταλήψεις.

Αντιπαράθεση μεταξύ των δυο υπουργών ξέσπασε επίσης οταν η Ανν Λιντε τόνισε την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων απο τη Συρία. Ο Τσαβούσογλου αφήνοντας στην άκρη κάθε διπλωματική αβρότητα είπε: «Υπάρχουν κάποιες εκφράσεις που χρησιμοποίησε η συνάδελφός μου και πρέπει να της απαντήσω .
Για παράδειγμα, μας προειδοποίησε ότι η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί από τη Συρία. Η χρήση της λέξης «προειδοποίηση » στη διπλωματία είναι μια προσέγγιση που δεν είναι σωστή, αυτή η λέξη είναι λάθος.

Με ποια εξουσία Θέλετε να αποσυρθεί η Τουρκία απο τη Συρία; Το καθεστώς στη Συρία έδωσε τέτοια εξουσία στη Σουηδία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί υποστηρίζετε το PKK και τους ανταρτες του YPG;» ειπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στην κα Λιντε: «Θέλετε να αποχωρήσουμε από τη Συρία ,με ποια εξουσία το ζητάτε;”
Οι δυο υπουργοί διαφώνησαν δημοσίως και σε αλλά θέματα οπως στη σύγκρουση Αζερμπαιτζάν -Αρμενίας με τον Τσαβούσογλου να στηρίζει τη δράση της κυβέρνησης του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Σουηδή υπουργό Εξωτερικών να τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης μέσω της διαδικασίας του Μινσκ .

https://www.militaire.gr/trampoykos-tsavoysogloy-epitethike-stin-ypex-tis-soyidias-epeidi-ypostirixe-tin-kypro/