Τραγωδία στα Τέμπη: «Επί 45 ολόκληρα λεπτά έψαχναν να βρουν σε ποιο κομμάτι της διαδρομής βρίσκεται το τρένο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Βασίλης Ζαβογιάννης σημειώνει μιλώντας στην «Κ» πως το σύστημα της τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δεν λειτουργούσε στη συγκεκριμένη γραμμή

Για «παροπλισμό» των βασικών μέσων ασφαλείας που προλαμβάνουν ένα ατύχημα με τρένο μίλησε στην «Κ» με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη ο Βασίλης Ζαβογιάννης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν δουλεύει ούτε η σηματοδότηση, ούτε η τηλεδιοίκηση ενώ τα τρένα λειτουργούν όπως ακριβώς πριν από 30 χρόνια.

«Το βασικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη γραμμή Αθήνας- Θεσσαλονίκης είναι πως δεν λειτουργεί η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση, τα βασικά μέσα ασφαλείας δηλαδή που προστατεύουν τα τρένα από ατυχήματα. Στην ουσία, αυτή η νευραλγική σιδηροδρομική γραμμή για τη χώρα, όσον αφορά στο κομμάτι της ασφάλειας και προστασίας της, εν έτει 2023, κρίνεται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα. Τα τρένα μας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν από 30 χρόνια. Για να σας το πω μεταφορικά, είναι σαν να έχουμε μια λακούβα μπροστά από το σπίτι μας. Ξέρουμε που βρίσκεται και την αποφεύγουμε πάντα, αλλά κάποια στιγμή πέφτουμε μέσα. Αυτό συνέβη και σε αυτή την περίπτωση».

Ειδικά για το σύστημα της τηλεδιοίκησης ο κ. Ζαβογιάννης, σημειώνει ότι ναι μεν υπάρχει, εντούτοις, δεν λειτούργησε ποτέ. «Είναι κάτι για το οποίο τα συνδικάτα των εργαζομένων φωνάζουμε από το 2018 ήδη, όταν και το δρομολόγιο ξεκίνησε να περνά από τη σήραγγα του Καλλίδρομου, μετά την Τιθορέα, προς το Λιανοκλάδι, αντί του δρομολογίου που περνούσε μέχρι τότε από Αμφίκλεια, Λιλαία και Μπράλο. Η τηλεδιοίκηση και σήμανση ήταν ένα σημαντικό κομμάτι του εκσυγχρονισμού της γραμμής που κόλλησε όμως».

Ο κ. Ζαβογιάννης θεωρεί ως επικρατέστερο το σενάριο του ανθρώπινου λάθους όσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η εικόνα για την πορεία των δρομολογίων δεν ήταν ξεκάθαρη. «Σκεφτείτε πως χθες, επί 45 ολόκληρα λεπτά έψαχναν να βρουν σε ποιο κομμάτι της διαδρομής βρίσκεται το τρένο. Είναι συγκλονιστικό αυτό που συνέβη. Μαζί με όλους τους νεκρούς οι σιδηροδρομικοί χάσαμε απ’ ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα και εννέα συναδέλφους μας σε αυτό το δυστύχημα».
Καθημερινή
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα