Το Reuters ομιλεί για παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ: Η Υπηρεσία του παρακολουθούσε Έλληνα δημοσιογράφο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για παραδοχή του επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει έναν δημοσιογράφο, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, (κείμενο George Georgiopoulos) επικαλούμενο δύο πηγές.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω αποκάλυψη συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μετά την καταγγελία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης – προσθέτει το δημοσίευμα – προέβη στην καταγγελία του εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τους εμπόρους λογισμικού κατασκοπείας και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης.

 Όπως ειδικότερα επισημαίνεται, δύο βουλευτές που ήταν παρόντες στην ακρόαση της 29ης Ιουλίου ανέφεραν στο Reuters ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της ΕΥΠ, παραδέχτηκε ενώπιον της επιτροπής θεσμικών οργάνων και διαφάνειας του ελληνικού κοινοβουλίου ότι η υπηρεσία του κατασκόπευσε τον Θανάση Κουκάκη, οικονομικό δημοσιογράφο που εργάζεται για το CNN Greece.

«Παραδέχτηκε την παρακολούθηση χωρίς περιστροφές», ανέφερε στο Reuters την Τετάρτη ένας από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στην ακρόαση, αρνούμενος να κατονομαστεί επειδή η συνάντηση ήταν ιδιωτική.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το spyware που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στο χακάρισμα του Κουκάκη και δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το πωλούν.

«Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και κάλεσε τη δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις», υπογράμμισε. «Χωρίς να περάσουμε στα άκρα της τεχνοφοβίας, τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό αποτελεί απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τον ισχυρισμό του Κουκάκη ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης.

Ωστόσο, αφού ο Ανδρουλάκης προέβη στην καταγγελία του στα τέλη Ιουλίου, το αίτημα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση της επιτροπής έγινε δεκτό και ακολούθησε ακρόαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επισήμως από τον πρωθυπουργό να ρίξει φως και στις δύο περιπτώσεις που, όπως λέει, αφορούν τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης Predator, επικαλούμενος σημαντικά ζητήματα για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Επισημαίνεται ότι στην ακρόαση, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Κοντολέων, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η ΕΥΠ εκτελεί το έργο της όχι μόνο με βάση τις δικές της πληροφορίες αλλά κατά καιρούς μετά από συμβουλές ή αιτήματα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν οι δύο πηγές.

Ο δημοσιογράφος Κουκάκης, του οποίου η δραστηριότητα περιελάμβανε ερευνητικά ρεπορτάζ για οικονομικά εγκλήματα, εκφράζει πάντως απορία για το λόγο που αποτέλεσε στόχο παρακολούθησης.

«Με εκπλήσσει που τομείς που καλύπτω ως ρεπόρτερ, η οικονομική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα, μπορεί να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο δημοσιογραφος Θανάσης Κουκάκης στην έδρα του ΔΝΤ. Φωτογραφία από το CNN Greece

ΠΗΓΗ: Reuters, George Georgiopoulos – Greek intelligence service admits spying on journalist – sources

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα