Καζάνι που βράζει και εάν εκραγεί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τους εργαζόμενους και φυσικά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, θυμίζει πλέον η ΕΡΤ3.

Τα όσα ειπώθηκαν στην συνέλευση των εργαζομένων στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ ήταν άκρως αποκαλυπτικά για την πραγματική κατάσταση και το σχέδιο των ιθυνόντων, επιβεβαιώνοντας τα όσα έγραψε την περασμένη εβδομάδα η «ΜτΚ» και με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες.

Το αθηναϊκής έμπνευσης βασικό σχέδιο κινείται γύρω από το εγχείρημα του περίφημου ErtNews. Το νέο κανάλι που ξεφύτρωσε ξαφνικά στους δέκτες μας χωρίς καν να προηγηθεί ανακοίνωση της εταιρίας και την πρώτη του μέρα έκανε και κατάληψη της συχνότητας της ΕΡΤ3, φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Και επειδή, η Αθήνα βασίζει πολλά σε αυτό, είναι αυτονόητο πως χρειάζεται συχνότητα «ψηλά» στη λίστα του τηλεκοντρόλ των τηλεθεατών και ταυτόχρονα παρουσία στις ψηφιακές-συνδρομητικές πλατφόρμες, με όλες τις πληροφορίες να δείχνουν πως θα καταλάβει τη θέση της ΕΡΤ2.

Όμως, το κανάλι… φαντομάς, το ErtNews χρειάζεται και προσωπικό και αυτό θα προκύψει από ένα άθροισμα νέων συμβάσεων έργου δημοσιογράφων και τεχνικών της ΕΡΤ1 της οποίας το ενημερωτικό πρόγραμμα ήδη συρρικνώνεται και σχεδόν το σύνολο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3!

Ανταποκριτές διά της… διολισθήσεως

Όλα τα παραπάνω και φυσικά όλοι οι φόβοι που εκφράστηκαν στην εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3, δεν επιβεβαιώνονται με κάτι επίσημο ή χειροπιαστό από τους επικεφαλής. Όμως, πέραν του γεγονότος πως οι εργαζόμενοι είναι δημοσιογράφοι, δηλαδή η ίδια τους η δουλειά είναι να έχουν πληροφορίες, υπάρχει και το προφανές που εντείνει την ανησυχία. Πώς δηλαδή ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει (επιτέλους) και το ολοκαίνουριο κανάλι κάπως θα πρέπει να γεμίσει τις ώρες του.

Αυτό που τρέμουν οι άνθρωποι της ΕΡΤ3 αλλά και όσοι εργάστηκαν γι’ αυτήν και την ανεξαρτησία της είναι πως το μοναδικό περιφερειακό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας θα απομείνει με το ρόλο του ανταποκριτικού γραφείου των Αθηνών. Όχι μέσω επίσημων ανακοινώσεων ή κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά… δια της διολισθήσεως. Λίγο – λίγο, κάθε μήνα περισσότερο, τα ρεπορτάζ των ανθρώπων της ΕΡΤ3 και των περιφερειακών ΕΡΑ θα τα παρακολουθούμε από το ErtNews και όχι από τη συχνότητα του καναλιού της Θεσσαλονίκης. Όσο για το πώς θα γεμίσει το πρόγραμμα του Τρίτου Καναλιού εάν ευοδωθεί και στην πράξη η κατάργηση της οντότητάς του ως αυτόνομο και «κανονικό» κανάλι; Εύκολο, μιας και το μισθωμένο πρόγραμμα της ΕΡΤ2 είναι πλούσιο και μπορεί κάλλιστα να παίζει από την συχνότητα της ΕΡΤ3, η οποία σ’ αυτή την περίπτωση θα χάσει τον όποιο τοπικό της χαρακτήρα.

Οι πληροφορίες της «ΜτΚ» επιμένουν πως το όλο σχέδιο θα τύχει άμεσης εφαρμογής και θα λάβει μορφή από… τσουνάμι. Εξάλλου, τα προεόρτια άρχισαν ήδη. Έπεσαν τα πρώτα τηλεφωνήματα από αρχισυντάκτες των Αθηνών σε τοπικούς ρεπόρτερ, ζητώντας τους να καλύψουν θέματα για αποκλειστική χρήση του ErtNews, χωρίς να έχουν καμιά σχέση με τον προγραμματισμό της εδώ διεύθυνσης Ειδήσεων. Ακόμη και αν κάποιος δε θέλει να πιστέψει πως μπορεί να υπάρχει τέτοιο σχέδιο το οποίο θα εξαφανίσει στην πράξη (και μάλιστα χωρίς να ανοίξει… ρουθούνι, μιας και όπως είπαμε θα γίνει διά της διολισθήσεως), οι ενέργειες αυτές των Αθηναίων αρχισυντακτών –προφανώς με παρότρυνση, άδεια ή απόφαση του Ραδιομεγάρου, αποδεικνύουν πως η διοίκηση της Αγγελάκη δεν έχει και μεγάλο λόγο στα πράγματα ή ακόμη χειρότερα, γνωρίζει και σιωπά.

Αυτό ακριβώς φοβούνται και οι δεκάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 μετά βέβαια και τα όσα τραγελαφικά έχουν προηγηθεί και τα οποία κατέγραψε η «ΜτΚ» και το makthes.gr. Πως δηλαδή οι εδώ διοικούντες δύσκολα θα αντισταθούν στο σχέδιο που φαίνεται να μπήκε ήδη σε εφαρμογή.

Τα σενάρια αυτά επιβεβαίωσαν επί της ουσίας και διευθυντικά στελέχη της τηλεόρασης που εξέφρασαν τους φόβους τους στη συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και προφανώς εκ της θέσεώς τους προκύπτει μια καλύτερη πληροφόρηση των σχεδιασμών.

Όσο για την ΕΣΗΕΜ-Θ, το διοικητικό συμβούλιο άκουσε τους εργαζόμενους οι οποίοι ζήτησαν να εκδοθεί μια σκληρή ανακοίνωση εναντίωσης στο σχέδιο με κάποιους μάλιστα να προτείνουν άμεσες κινητοποιήσεις και δεσμεύτηκε σε εγρήγορση και ανάληψη πρωτοβουλιών. Πάντως, οι συνδικαλιστές προέκριναν ως πρώτη κίνηση την κλήση του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3, Φίλιου Στάγκου για εξηγήσεις, σε ένα ραντεβού που έχει οριστεί για αύριο Δευτέρα.

Το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο σίγουρα γνωρίζει της προθέσεις της ΑΕ, προς το παρόν τα αφήνει όλα αυτά να συμβαίνουν. Κι ας αντιλαμβάνεται ότι το πολιτικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη είναι βαρύ για την κυβερνώσα παράταξη και δεν χρειάζεται να βαρύνει κι άλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» οι νεοδημοκράτες βουλευτές είναι οργισμένοι, βλέποντας και τον δικό τους χρόνο στην τηλεόραση να μειώνεται, ειδικά ενόψει εκλογών, όμως προς το παρόν αρκούνται σε εσωτερική γκρίνια, διστάζοντας να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους ή να κάνουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση που θα τους εκθέσει.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η σιγή από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προφανώς και έχουν ακούσει και πληροφορηθεί τα όσα συμβαίνουν καιρό τώρα στη Λεωφόρο Στρατού. Τέσσερις τοπικοί βουλευτές προέρχονται από την ΕΡΤ3 και δεν έχουν κάνει ούτε μία ερώτηση για τα σενάρια που δεν είναι σημερινά, αλλά τα απεργάζονται οι διοικούντες εδώ και δύο χρόνια. Η στάση τους σχολιάζεται έντονα τόσο στην ΕΡΤ όσο και στους δημοσιογραφικούς κύκλους με κάποιους να υποστηρίζουν πως επειδή η επαναφορά από το μαύρο δεν συνοδεύτηκε από κανόνες και ασφαλιστικές δικλείδες, ίσως να αισθάνονται άβολα ή να ψάχνουν τρόπους να βγουν μπροστά, χωρίς όμως να χρειαστεί να απαντήσουν στις εύλογες αιτιάσεις για την δική τους κυβέρνηση.

Από την πλευρά των τοπικών φορέων σιγή ιχθύος. Μοιάζουν εδώ και πολύ καιρό να έχουν αποδεχτεί την υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μάλλον απίθανο να ασχοληθούν τώρα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αν και σίγουρα αντιλαμβάνονται πως η έλλειψη ειδησεογραφίας από κανάλι που θα μάχεται για τα τοπικά συμφέροντα είναι καταστροφική για την πόλη την περιφέρεια και, τελικά, τις δικές τους βλέψεις.

Όπως φαίνεται τον χορό της αντίδρασης στις ζοφερές επιδιώξεις θα σύρουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι, ελπίζοντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και, στην πορεία, όποιον αρμόδιο θέλει να ευαισθητοποιηθεί.

* Δημοσιεύτηκε στη “ΜτΚ” στις 03.04.2022