Το Brexit έφερε τις πρώτες εντάσεις για την βρετανο-κοινοτική αλιεία

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Η διαδήλωση Γάλλων ψαράδων έξω από το νησί Τζέρσεϋ προκάλεσε την αποστολή αγγλικών πολεμικών πλοίων και δημιουργήθηκε τεταμένο κλίμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αρκετές δεκάδες γαλλικών αλιευτικών σκαφών συγκεντρώθηκαν μπροστά από το λιμάνι της νήσου Τζέρσεϋ την Πέμπτη 6-5-2021 για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους όρους αλιείας που επιβλήθηκαν μετά το Brexit. Μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, η ένταση αυξάνεται επί του θέματος. Πράγματι η ένταση μεγάλωσε στο νησί του Τζέρσεϋ. Την Πέμπτη το πρωί, περίπου πενήντα γαλλικά αλιευτικά σκάφη πήγαν στο λιμάνι του SaintHélier, την πρωτεύουσα του νησιού, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις συνθήκες αλιείας μετά το Brexit. Μια επιθυμία να «σηματοδοτήσει το εγχείρημα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιείας της Νορμανδίας Dimitri Rogoff  που διαβεβαίωσε ότι το κίνημα ήταν «ειρηνικό». Σε απάντηση, το βρετανικό ναυτικό ανέπτυξε δύο πολεμικά πλοία στο νησί. «Ένα αυστηρά προληπτικό μέτρο, σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Τζέρσεϋ», διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.

Αποστολή γαλλικών περιπολικών πλοίων

Αυτοί οι βρετανικοί «ελιγμοί»  «δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζουν», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clément Beaune στο γαλλικό πρακτορείο (AFP), ενώ δύο γαλλικά περιπολικά σκάφη στάλθηκαν επίσης κοντά στους διαδηλωτές. Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, η κατάσταση εκεί είναι ήρεμη. Γάλλοι ψαράδες, που προέρχονται από τη Βρετάνη και τη Νορμανδία, αναμένονταν να επιστρέψουν στα λιμάνια τους το απόγευμα. Ωστόσο, αυτή η επίδειξη δύναμης απεικονίζει τις εντάσεις που παραμένουν στο θέμα της αλιείας, παρά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Brexit την 1η Ιανουαρίου 2021.

Τι προβλέπει το κείμενο του Brexit

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει μια μεταβατική περίοδο έως το 2026, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ψαράδες μπορούν, με άδεια, να έχουν πρόσβαση στις ήρεμες και ιχθυόπλουτες περιοχές μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τις βρετανικές ακτές. Για να λάβουν μια άδεια, τα σκάφη πρέπει να αποδείξουν ότι αλίευαν ήδη  στην περιοχή κατά την χρονική περίοδο 2012-2016.

Βραδύτητα  και εντάσεις.

Ορισμένοι ψαράδες είχαν ήδη καταγγείλει τη βραδύτητα της βρετανικής διοίκησης κατά την έκδοση των αδειών. Αλλά η ενόχληση κλιμακώθηκε περαιτέρω την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με το Παρίσι, οι βρετανικές αρχές έχουν δημοσιεύσει έναν κατάλογο 41 γαλλικών σκαφών, από τα 344 αιτήματα, τα οποία επιτρέπεται να αλιεύουν στα ύδατα του Τζέρσεϋ, απαιτώντας νέους όρους. Οι τελευταίοι όροι δεν είχαν «συζητηθεί, διαβουλευθεί ή κοινοποιηθεί από τα πριν», καταγγέλλουν οι γαλλικές αρχές. Καταγγελία που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Τζέρσεϋ, σε ένα δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη, και η οποία ισχυρίζεται ότι «χορήγησε άδειες αλιείας σύμφωνα με την εμπορική συμφωνία» που συνήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

Η Annick Girardin ανεβάζει τους τόνους

Αντιμέτωποι με αυτούς τους περιορισμούς στην πρόσβαση στα ύδατα του Τζέρσεϋ, ενός εδάφους υπό την εξουσία του βρετανικού θρόνου, η υπουργός της θάλασσας, Annick Girardin διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να καταφύγει σε «αντίποινα». Ανέφερε ιδιαίτερα τις πιθανές επιπτώσεις στην «μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με υποβρύχιο καλώδιο» που τροφοδοτεί το αγγλο-νορμανδικό νησί. Ζητήθηκαν επίσης «διευκρινίσεις» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι απειλές δεν περνάνε

Ο υπουργός Εξωτερικών του Τζέρσεϊ, Ian Gorst, δήλωσε ότι θα ήταν «δυσανάλογο να διακόψουν το ρεύμα μόνο και μόνο επειδή πρέπει να παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες, ώστε να μπορέσουμε να χορηγούμε» τις άδειες αλιείας. Την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε επίσης, δείχνοντας ότι ο αποκλεισμός των λιμένων του Τζέρσεϋ από Γάλλους ψαράδες θα ήταν «εντελώς αδικαιολόγητος», ζητώντας «αποκλιμάκωση των εντάσεων».

Γιατί το θέμα είναι σημαντικό;

Η κατάσταση στο Τζέρσεϋ είναι μια νέα δοκιμασία και για τις δύο κυβερνήσεις, ενώ το θέμα της πρόσβασης στις ζώνες αλιείας υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία έντασης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αυτό το περιστατικό θα μπορούσε επίσης να διακόψει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για την έγκριση των ποσοστώσεων αλιείας για τα αποθέματα που μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών για το έτος 2021.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα