Το φαινόμενο της πεταλούδας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Μαρία Μαγγιώρου

Το «φαινόμενο της πεταλούδας» σε κοινωνικά θέματα είναι ακριβώς η έννοια της (Αυτό)Δημιουργίας κατά τον Κορνήλιο Καστοριάδη: «η ανθρώπινη ιστορία είναι δημιουργία»

Κάποιες σκέψεις για τα καθ’ ημάς με τους όρους του Καστοριάδη:
1. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση νέων κοινωνικο- ιστορικών μορφών. Οι κοινωνίες δημιουργούν χωρίς αιτίες, χωρίς προϋποθέσεις. Μάλιστα, την ίδια ώρα που αλλάζει η κοινωνία αλλάζουν και τα άτομα. Όπως άλλαξαν όλα προς το κακό, έτσι και ένα συλλογικό κίνημα μπορεί να αναδυθεί από το πουθενά και να μεταμορφώσει τα άτομα ή να αλλάξουν τα άτομα και από αυτό να προκύψει ένα συλλογικό κίνημα.

2. Σημασία δεν έχει η δημιουργία ενός μη αμαρτωλού πολιτικού φορέα αλλά το να βρίσκονται οι πολλοί έξω από την παθητική στάση του «να περνάμε καλά» των λογής οπαδών. Είναι ενθαρρυντικό ότι πολλοί Έλληνες έχουν ανάγκη και ικανότητα την κοινωνική αυτονομία-αυτοκυβέρνηση (προπάντων στα εθνικά θέματα). Και μόνο το ξεκαθάρισμα σε δυο στρατόπεδα με αφορμή την Επιτροπή Αγγελοπούλου δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή αντίσταση στην πλύση εγκεφάλου.

3. Η στόφα του ελληνικού πολιτικού ανθρώπου δεν αλλάζει παρά τους αιώνες υποταγής σε ξένες ή ξενόδουλες κυβερνήσεις. Ο Έλληνας παραμένει Αυτόνομος/Αυτεξούσιος (=ικανός στο άρχειν και άρχεσθαι) επειδή παραμένει τόσο «ένθυμος» όσο και «διανοητικός». Οι Δυτικοί, ανίκανοι για αυτοκυβέρνηση, πέρασαν χωρίς πρόβλημα από το «ένθυμοι στο «άθυμοι».
Οι Έλληνες δεν αντέχουν τέτοια παρακμή και είναι ικανοί για κοινωνικό μετασχηματισμό. Μάλλον δε υπάρχει και η επίγνωση ότι τις αλλαγές δεν τις φέρνουν τα κόμματα και εκλογές. Σιγά-σιγά ανακτάται και η Μνήμη των καθαρά ελληνικών Σημασιών και η συνείδηση της κακοποίησής τους από την δήθεν «κληρονόμο» Δύση.

4. Προτού κλείσει το τρέχον επετειακό έτος, μπορεί να έχει αναγεννηθεί η Ελευθερία των αγωνιστών του ’21. Ακριβώς επειδή δεν έχει καμιά σχέση με τις δυτικότροπες παρερμηνείες της, αλλά έχει σχέση με την Αυτονομία, με την ατομική και κοινωνική Αυτεξουσιότητα. Για τους Έλληνες, ποτέ δεν ήταν ακατάλυτος ο χαρακτήρας του Νοήματος και της Σημασίας. Οι Έλληνες δεν γίνεται να υποκύψουν στον εθνομηδενισμό επειδή διαθέτουν Νόημα που αφορά την αυτοπαράσταση της κοινωνίας τους: την Πατρίδα. Και το μεθέξιμο αυτό νόημα επιτρέπει στους Έλληνες να δημιουργούν το δικό τους νόημα για τον κόσμο, τον Κόσμο-Κάλλος-Αλήθεια, τον ωραίο-μεγάλο-αληθινό τρόπο ζωής του κοινωνείν. Οι Έλληνες ξέρουν ότι δεν έγινε η Επανάσταση υπό την επήρεια των ιδεών του Διαφωτισμού (=του φιλελευθερισμού/ατομικισμού του «ένθυμου» χαρακτήρα). Αναγνωρίζουν επίσης ότι ο σημερινός ατομικισμός ανήκει στον «άθυμο» χαρακτήρα, είναι το αντίθετο του «ένθυμου» ατομικισμού, είναι ο γενικευμένος κομφορμισμός. Οι Έλληνες ξέρουν ότι η «αθυμία» θεσμοθετείται με την κατάργηση των ταυτοτήτων, καθώς επίσης ότι θεσμοποιημένη «αθυμία» καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση ενός στέρεου και σημαντικού πυρήνα ταυτότητας.

5. Μια αυτοθεσμιζόμενη κοινωνία δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να αναδημιουργείται πλήρως και εξαρχής κάθε τρεις και λίγο. Ο σκοπός είναι να επέλθει μια θετική αλλαγή στην ισορροπία ανάμεσα στην ενεργό θέσμιση της κοινωνίας και την αδρανή υποταγή στους παγιωμένους θεσμούς∙ να επιτευχθεί μια διαφορετική σχέση ανάμεσα στη θεσμίζουσα κοινωνία και τη θεσμισμένη κοινωνία, τη συλλογική δύναμη δημιουργίας των κοινωνικών θεσμών και συνθηκών και τις αντικειμενικές συνθήκες, τις επαναλαμβανόμενες πρακτικές και τις παραδοσιακές τάξεις πραγμάτων. Με δυο λόγια, να υπάρχει αφενός συνείδηση του ΕΜΕΙΣ και αφετέρου αναστοχαστικότητα και διαβούλευση τύπου Ανιχνεύσεων.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα