Το τολμηρό «πείραμα» του Μακρόν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Ρωμαίου. 22 Μαϊου 2017 12:00

Η σύνθεση της νέα κυβέρνησης της Γαλλίας, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», είναι ένα τολμηρό «πείραμα» του νέου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μικρό το κυβερνητικό σχήμα για το μέγεθος της χώρας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην Ευρώπη και όχι μόνο. Μόνο 18 υπουργοί και 4 υφυπουργοί. (Η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει 48 υπουργούς και υφυπουργούς!).

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και 3 υπουργοί προέρχονται από τους Ρεπουμπλικάνους.Τέσσερις από τους Σοσιαλιστές. Τρεις από το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού. Ενδεκα προέρχονται από την Κοινωνία των Πολιτών. Τηρώντας και την υπόσχεση του για ίση εκπροσώπηση ένδεκα είναι άνδρες και ένδεκα γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι όλοι έχουν εμπειρία και γνώση των θεμάτων των υπουργείων στα οποία έχουν επιλεγεί.

Δύο χαρακτηριστικές επιλογές. Υπουργείο Υγείας. Η Ανιές Μπιζέν, 48 ετών, καθηγήτρια αιματολογίας, Διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο, πρώην Διευθύντρια της Ανωτάτης Αρχής Υγείας. Δυνατή προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης στον ιατρικό χώρο και γνωρίζει καλά τη λειτουργία των διαφόρων οργανισμών υγείας.

Υπουργείο Εργασίας. Η Μιριέλ Πενικό πρώην διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας Danone και διευθύντρια του οργανισμού Business France για την διεθνή προβολή των γαλλικών επιχειρήσεων.

Η επιτυχία του τολμηρού πειράματος του Μακρόν θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη. Ισως δεν είναι τυχαία η μετονομασία του υπουργείου Εξωτερικών σε υπουργείο «Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων» με υπουργό τον Σοσιαλιστή Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, πρώην υπουργό Αμυνας του Ολάντ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα