Το τολμηρό «πείραμα» του Μακρόν

22/5/17 | 0 | 0 | 603 εμφανίσεις

του Γιώργου Ρωμαίου. 22 Μαϊου 2017 12:00

Η σύνθεση της νέα κυβέρνησης της Γαλλίας, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», είναι ένα τολμηρό «πείραμα» του νέου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μικρό το κυβερνητικό σχήμα για το μέγεθος της χώρας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην Ευρώπη και όχι μόνο. Μόνο 18 υπουργοί και 4 υφυπουργοί. (Η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει 48 υπουργούς και υφυπουργούς!).

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και 3 υπουργοί προέρχονται από τους Ρεπουμπλικάνους.Τέσσερις από τους Σοσιαλιστές. Τρεις από το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού. Ενδεκα προέρχονται από την Κοινωνία των Πολιτών. Τηρώντας και την υπόσχεση του για ίση εκπροσώπηση ένδεκα είναι άνδρες και ένδεκα γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι όλοι έχουν εμπειρία και γνώση των θεμάτων των υπουργείων στα οποία έχουν επιλεγεί.

Δύο χαρακτηριστικές επιλογές. Υπουργείο Υγείας. Η Ανιές Μπιζέν, 48 ετών, καθηγήτρια αιματολογίας, Διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο, πρώην Διευθύντρια της Ανωτάτης Αρχής Υγείας. Δυνατή προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης στον ιατρικό χώρο και γνωρίζει καλά τη λειτουργία των διαφόρων οργανισμών υγείας.

Υπουργείο Εργασίας. Η Μιριέλ Πενικό πρώην διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας Danone και διευθύντρια του οργανισμού Business France για την διεθνή προβολή των γαλλικών επιχειρήσεων.

Η επιτυχία του τολμηρού πειράματος του Μακρόν θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη. Ισως δεν είναι τυχαία η μετονομασία του υπουργείου Εξωτερικών σε υπουργείο «Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων» με υπουργό τον Σοσιαλιστή Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, πρώην υπουργό Αμυνας του Ολάντ.

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας