Το τμήμα της Μικτής Επιτροπής των Σκοπίων είναι έτοιμο- περιμένει το ελληνικό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα μέλη της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από την πλευρά των Σκοπίων, είναι έτοιμα να συνεχίσουν  τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά, όταν σχηματισθεί το ελληνικό τμήμα της Επιτροπής, αφού όπως έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα μέλη του, σύμφωνα με τον πρέσβη Βίκτορ Γκάμπερ- μέρος της Επιτροπής που συστάθηκε βάσει των υποχρεώσεων της Συνθήκης των Πρεσπών.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει γρήγορα, οι επαφές είναι τακτικές αλλά όχι επίσημες και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένα συμπεράσματα, ωστόσο, μετατρέπονται σε συστάσεις προς τις κυβερνήσεις, προκειμένου  να ολοκληρωθεί το έργο μας», δήλωσε ο Γκάμπερ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν περιμένει καθυστέρηση λόγω των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα, καθώς και δυσκολίες σε ορισμένα από τα θέματα στα οποία η Επιτροπή επεξεργάζεται, όπως αυτά που παρουσιάζονται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας.

Κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία επικυρώθηκε και στα δύο κοινοβούλια και υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

»Αυτό σημαίνει ότι κάθε κυβέρνηση που εκλέγεται σε αμφότερες χώρες πρέπει να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία επειδή αποτελεί ένα σοβαρό διεθνές θέμα.

»Έχουμε πολύ πιο αυστηρές υποχρεώσεις σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών και πιστεύω ότι στις επόμενες συνεδρίες θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, που θα μετατραπούν σε συστάσεις και στις δύο κυβερνήσεις, για την εφαρμογή αυτών των συστάσεων στο εσωτερικό εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε ο Γκάμπερ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι «η Επιτροπή θα εξετάσει και ενδεχομένως θα επανεξετάσει όλα τα εγχειρίδια και τα βοηθητικά διδακτικά υλικά όπως χάρτες, ιστορικοί άτλαντες, κατευθυντήριες γραμμές για τη διδασκαλία που χρησιμοποιούνται σε κάθε μέρος».

Για το σκοπό αυτόν, όπως αναφέρεται στη συμφωνία, «η επιτροπή καθορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να εξασφαλίσει ότι κανένα βιβλίο ή βοηθητικό υλικό που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του έτους που ακολουθεί την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας δεν περιέχει οποιαδήποτε αλυτρωτικές/ ρεβιζιονιστικές αναφορές».

» Η επιτροπή συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, και υποβάλλει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της, καθώς και συστάσεις που εγκρίνονται από το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου».

Η επιτροπή για τα εμπορικά σήματα

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Σκοπίων, στη Διεθνή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και ονόματα, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών, Γκιόργκι Φιλίπποφ, δήλωσε χθες ότι η δεύτερη συνάντηση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς στην Αθήνα.

Κάλεσε τις επιχειρηματικές κοινότητες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές τις συζητήσεις, καθώς εναπόκειται σε αυτούς να εγκαταστήσουν εμπορικά σήματα βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή η Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2019, θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο εντός τριών ετών, δηλαδή έως το 2022.

mkd.mk

http://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα