Το τελευταίο «επίτευγμα» Ράμα σε βάρος του Ελληνισμού της Αλβανίας

Oι εφαρμοστικές αποφάσεις για τον αυτοπροσδιορισμότο τελευταίο μεγάλο «επίτευγμα» της κυβέρνησης Ράμα σε βάρος του Ελληνισμού

Αντώνης Μπέζας

Η συνέντευξη που πριν από λίγες ημέρες παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι ο Έντι Ράμα, προσπαθεί να σύρει στους δικούς του ρυθμούς τις διμερείς σχέσεις αποφεύγοντας πραγματικά προβλήματα, όπως η ΑΟΖ και κατασκευάζοντας νέα όπως η άρση του εμπόλεμου. Η στάση του αυτή, αφενός μεν ικανοποιεί την Άγκυρα, αφετέρου αποτελεί παραλλαγή του μοντέλου που εφάρμοζαν τα Τίρανα από την εποχή του κομμουνισμού. Ο ίδιος εξ άλλου ο κ. Ράμα, που δήλωσε ότι διαφωνεί με τον όρο «Βόρεια Ήπειρος», παρά το μανδύα του εκκεντρικού σύγχρονου πολιτικού και ανήσυχου καλλιτέχνη –εάν κριθεί από τις πράξεις του στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων– «ξανασερβίρει», με φρέσκο περιτύλιγμα, τον ανθελληνισμό του παλιού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Την ίδια ώρα στην Αλβανία ο Ελληνισμός βάλλεται, πολλές φορές ανοιχτά και απροκάλυπτα. Τα Τίρανα δουλεύουν διαχρονικά με υπόγειες πολιτικές «ήπιου διωγμού» των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών προκειμένου αυτοί να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Οι καταπατήσεις των ιδιοκτησιών των μοναστηριών και των ελληνικών μειονοτικών κοινοτήτων της παράκτιας περιοχής, αλλά και των ιδιωτών, είναι καθημερινότητα. Ειδικά με τον σκανδαλώδη νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. Τα περισσότερα ελληνικά χωριά παραμένουν χωρίς υποτυπώδεις οδικές και άλλες υποδομές. Η αλβανική δημόσια διοίκηση είναι απέναντι στους ομογενείς. Η πολιτιστική τους κληρονομιά δεν προστατεύεται. Τα σχολεία τους εγκαταλείπονται αφού δεν έχει διασφαλιστεί η υποχρεωτική 12ετής ελληνική εκπαίδευση στις αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές. Τέλος, η νόθα απογραφή του 2023, που τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν επτά μήνες από την ολοκλήρωσή της, πραγματοποιήθηκε χωρίς διαφάνεια και συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δίνοντας τελειωτικό «χτύπημα» στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την απογραφή, παρά τον δακρύβρεχτο επικήδειο του κ. Ράμα στην κηδεία του Αρχιεπίσκοπου Αναστάσιου, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον αριθμό των Ορθοδόξων ακόμη και η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο μεγάλο «επίτευγμα» της κυβέρνησης Ράμα σε βάρος του Ελληνισμού είναι οι εφαρμοστικές αποφάσεις για τον αυτοπροσδιορισμό. Σε εφαρμογή του ν. 96/2017 «Για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας» (βασισμένου στη σύμβαση- πλαίσιο για την προστασία των μειονοτήτων στην Ευρώπη που αναγκαστικά αποδέχθηκε η Αλβανία), ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπέγραψε μετά από 8 χρόνια καθυστέρησης, στις 26/12/2024, τρείς αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στον καθορισμό κριτηρίων και τη συλλογή δεδομένων για την ταυτοποίηση προσώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, η δεύτερη αφορά στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για την αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων ενώ η τρίτη αφορά στην τοποθέτηση ονομάτων οδών και γεωγραφικών προσδιορισμών και τη χρήση μειονοτικών γλωσσών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την πρώτη πρωθυπουργική απόφαση, τα πρόσωπα που «ισχυρίζονται» ότι ανήκουν σε εθνική μειονότητα και ζητούν να αναγνωριστούν ως τέτοια πρέπει να υποβάλλουν έντυπο αυτοπροσδιορισμού. Η έννοια του «ισχυρισμού», όμως, παραπέμπει σε δικαστική αντιδικία και οδηγεί σε μια χρονοβόρα και πλήρως ελεγχόμενη από τις αλβανικές αρχές διαδικασία κατά την οποία η αμφισβήτηση του αυτοπροσδιορισμού από την Επιτροπή του άρθρου 2, για άτομα που δεν ανήκουν στις επίσημα μειονοτικές ζώνες, αναγκάζει τον αιτούντα στην κατάθεση πλήθους στοιχείων που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Έτσι, χιλιάδες γηγενείς Έλληνες από το Αργυρόκαστρο, την Πρεμετή, τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, τη Χιμάρα, την Κορυτσά, τον Αυλώνα, την Κλεισούρα, την Κολώνια, το Βεράτι, το Ελμπασάν και το Λεσκοβίκι, τις εύρωστες και πολυπληθείς δηλαδή αλβανόφωνες και βλαχόφωνες ελληνικές κοινότητες, που για να επιβιώσουν από τη δικτατορία του Χότζα αλλά και μεταγενέστερα – υπό την απειλή προστίμων λόγω μη ταυτοποίησης με τους δημοτικούς καταλόγους κατά την επίσης νόθα απογραφή του 2011- είχαν καταγραφεί με αλβανική εθνικότητα αλλά επιθυμούν τώρα να ενταχθούν στην ελληνική μειονότητα, θα είναι αποκλεισμένοι.

Από πότε ο αυτοπροσδιορισμός τεκμηριώνεται με έγγραφα και υπόκειται σε νομική αμφισβήτηση; Αυτοπροσδιορισμός είναι η προσωπική επιλογή ιδιοτήτων και ο υποκειμενικός προσδιορισμός του εαυτού μας. Δεν πρόκειται για αναγνώριση υπηκοότητας που αποτελεί τυπική διοικητική πράξη με αποδεικτικά στοιχεία αλλά μια αυτόβουλη δήλωση «του ανήκειν» σε συγκεκριμένη εθνική ομάδα.

Στη δεύτερη πρωθυπουργική απόφαση η επίσημη αναγνώριση εθνικής μειονότητας υπόκειται στο όριο του 1% επί του συνολικού πληθυσμού πάνω από το οποίο πρέπει να βρίσκεται, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2023, μια ομάδα πολιτών για να υποβάλλει αίτημα στην επίσης πλήρως ελεγχόμενη Επιτροπή για τις Εθνικές Μειονότητες (άρθρο 1) και την Τεχνική Γραμματεία που την υποστηρίζει (άρθρο 4) ενώ την τελική απόφαση λαμβάνει ο αρμόδιος υπουργός. Το συγκεκριμένο όριο δίνει τη δυνατότητα στην Αλβανία να αμφισβητήσει ακόμη και την ύπαρξη Ελληνικής Μειονότητας αφού στην τελευταία απογραφή οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της Αλβανίας ήταν 23.485 σε σύνολο πληθυσμού 2.402.113, δηλαδή ποσοστό 0,98%. Δυστυχώς, μέχρι εκεί έφθασε η δημογραφική αφαίμαξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού…

 

Αλλά και στην τρίτη πρωθυπουργική απόφαση για τη χρήση μειονοτικής γλώσσας και την τοποθέτηση ονομάτων οδών και άλλων τοπογραφικών δεικτών στις βασικές μονάδες Αυτοδιοίκησης, (εννοεί τους Δήμους), υπάρχουν εξίσου σοβαροί περιορισμοί. Για το πρώτο απαιτείται να υποβληθεί αίτηση από άτομα που ανήκουν σε εθνοτικές ομάδες που «κατοικούν παραδοσιακά» ή αποτελούν πάνω από το 20% του συνολικού πληθυσμού ενώ το δεύτερο επιτρέπεται μόνο όταν συγκεντρώνεται μειονοτικός πληθυσμός πάνω από το 20% (άρθρο 1). Το όριο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί στους Δήμους Δρόπολης και Φοινικαίων (στους άλλους Δήμους που υπάρχουν αμιγώς μειονοτικά χωριά δεν συγκεντρώνεται το 20%) ενώ η διατύπωση «κατοικούν παραδοσιακά» παραπέμπει σε υποκειμενική κρίση αφού η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπόκειται στον έλεγχο νομιμότητας και την έγκριση του διορισμένου από το αλβανικό κράτος νομάρχη.

Τέλος, ο ίδιος ο αλβανικός ν. 96/2017 ανοίγει και ένα άλλο θέμα σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Με το άρθρο 3, η Αλβανία αναγνωρίζει Αρωμανική (Βλαχική) μειονότητα, επιχειρεί δηλαδή κατασκευάζοντας μια νέα εθνική ταυτότητα να αποκόψει τους βλαχόφωνους Έλληνες, με παρελθόν προσφοράς και αγώνων για την εθνική παλιγγενεσία, από την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Όπως έχει παρουσιαστεί από μερίδα του τύπου, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε τις εφαρμοστικές αποφάσεις του Αλβανού πρωθυπουργού ως σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Τόσο σημαντικό, που η Αθήνα αποφάσισε να συναινέσει στο σχετικό κεφάλαιο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων που είχε ανοίξει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Τιράνων με την Ε.Ε. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσον η ελληνική πλευρά διασφάλισε τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Μιας Μειονότητας που καθώς βρίσκεται σε ρευστό βαλκανικό περιβάλλον, έχει σήμερα ζωτική ιστορική και αριθμητική σημασία. Όχι μόνο για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού αλλά και για λόγους γεωστρατηγικούς, η Ελλάδα οφείλει να φροντίζει για τη συνέχιση της παρουσίας της στη γειτονική χώρα.

* Ο Αντώνης Μπέζας είναι πρώην υφυπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα