ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Όταν αγανακτισμένοι από την κακιά μας μοίρα θέλουμε να ρίξουμε τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας κάπου, λέμε ότι φταίει το Σύστημα.
Το ίδιο όταν βλέπουμε να χειραγωγείται η κοινωνία και η πολιτική ζωή.
Τι είναι το Σύστημα; Είναι, μάλλον, ένα δίκτυο (με τη θεωρία δικτύων) στο οποίο τα hubs αλληλοεπηρεάζονται διαλεκτικά και έχουν διαφορετικό βαθμό επιρροής το καθένα.
Αυτό το αδιόρατο μόρφωμα λειτουργεί ως σύστημα.
Αναλόγως της ποιότητας των hubs το δίκτυο λειτουργεί καλά ή άσχημα.
Το Σύστημα, δηλαδή, εξαρτάται από τους κόμβους του (τα hubs) τους ανθρώπους ή τους θεσμούς που τα συγκροτούν.
Υπάρχει σύστημα στην Ελλάδα; Ως ένα βαθμό ναι. Αλλά οι κόμβοι του είναι χαμηλής ποιότητας. Άρα και το σύστημα υποβαθμισμένο. Γι αυτό, βλέπετε να προσπαθεί να φέρει τα πάντα στα μέτρα του. Απο τον πρωθυπουργό μέχρι οτιδήποτε το συγκροτεί.
Τα έφερα όλα αυτά στο μυαλό μου καθώς διάβασα την είδηση με τον κ. Μαρινάκη και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε σε έναν διαιτητή. Δεν με ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και όταν ασχολούμαι μαζί του το κάνω απο πλάκα. Άρα δεν τα γράφω αυτά απο οπαδική, όπως λένε, οπτική.
Ο κ. Μαρινάκης ανήκει στο Σύστημα και λειτουργεί ως σημαντικό hub. Όχι, μόνο διότι είναι ένας εύπορος άνθρωπος, ιδιοκτήτης σημαντικών ΜΜΕ αλλά και διότι έχει προνομιακή σχέση με τον σημερινό πρωθυπουργό. Και να μην είχε θα αρκούσαν τα άλλα για να τον καταστήσουν σημαντικό παράγοντα του Συστήματος.
Δεν μπορεί ένας σημαντικός παράγοντας του Συστήματος να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και, πολύ περισσότερο να αναλώνει τόσες δυνάμεις στο ποδόσφαιρο.
Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτικό υποσύστημα στη χώρα. Η κυβέρνηση άρχισε να φθείρεται, ο Συριζα είναι αναξιόπιστος και το τρίτο κόμμα δίνει, περισσότερο, την εντύπωση μιας παρέας περί την πρόεδρο παρά πολιτικού σχηματισμού.
Ας φροντίσουν, λοιπόν, όσοι έχουν τη δύναμη και την επιρροή να αναδιαμορφώσουν το πολιτικό σύστημα.
Και μη μου πείτε αυτό θα το κάνει ο λαός. Ο λαός βρίσκεται στο περιθώριο εδώ και καιρό. Μακάρι να μπει στο παιχνίδι και να διαμορφώσει τις εξελίξεις αλλά αυτή η εκδοχή ανήκει στη σφαίρα της ουτοπίας.
Χρειαζόμαστε, όμως, ένα κράτος ή μια πολιτεία, πιο εύηχα που να λειτουργεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά μέχρι να γίνει ο λαός κυρίαρχος. (Δεν θα γίνει ποτέ, αλλά νάχαμε να λέγαμε).
Και εδώ, ο ρόλος του Συστήματος είναι καταλυτικός.
Αν μείνει, χρόνος, λοιπόν, απο την ποδοσφαιρική ενασχόληση, ας ασχοληθούν τα hubs του Συστήματος και με το ίδιο. γιατί αν καταρρεύσει δεν θα σωθούν ούτε οι ίδιοι, αν έχουν αυτήν την ψευδαίσθηση.
Ανδρέας Νικολόπουλος
Μου αρέσει!

Σχόλιο
Κοινοποίηση
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η πολιτεία δεν μια πιο εύηχη λέξη για το κράτος, όπως αναφέρεται στο κείμενο.
  Είναι το αντίθετό του, είναι οργάνωση της εξουσίας με όρους κοινωνικής αυτονομίας. Το κράτος είναι η πολιτική εξουσία με όρους ετερονομίας.

  Το κράτος είναι μια μισητή λέξη για τους πολιτισμικά κυρίαρχους (τους πρώην βάρβαρους) επειδή έχουν κόλλημα με τα “ατομικά δικαιώματα” και εχθρεύονται το Δημόσιο. Το αποκαλούν Διοίκηση /Administration για να νοιώθουν καλύτερα (στρουθοκαμηλίζοντας).

  Το κράτος δεν ταυτίζεται με το Σύστημα, που είναι μια αφηρημένη έννοια που κρύβει την κρυμμένη ολιγαρχία του κράτους και τη διαπλοκή της Δημόσιας με την Ιδιωτική σφαίρα. Οι μεν Δυτικοί χαίρονται να βλέπουν την Ιδιωτική σφαίρα να κατατροπώνει την Δημόσια, οι δε Έλληνες λυπούνται η Πολιτεία θεωρείται ανεφάρμοστη και κάνουν τα πάντα για να είναι ανεφάρμοστο στην Ελλάδα ένα αποτελεσματικό Σύστημα. Ευτυχώς.

 2. Ο σοφιστικός μηδενισμός…! ή κάνουμε το κρέας ψάρι!

  ΣΕΚΕΘΕΑ 01/02/2019 Αρθρογραφία

  https://sekethea.files.wordpress.com/2019/02/decatance.jpg

  Μια διδακτική ιστορία για μοντέρνους καιρούς…!

  Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους,
  ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, αναγγέλλει ότι φθάνει στην Αθήνα
  και λέει στους άρχοντες της Πόλης ότι επείγεται να μυηθεί στα Ελευσίνια μυστήρια.
  Οι Αθηναίοι αιφνιδιάστηκαν, αλλά η κληρονομιά της πόλης, παρηκμασμένη πια,
  τους ωθεί να κάνουν εκκλησία και να συζητήσουν το αίτημα του βασιλιά. Τρόμαξαν!
  Πως θα γίνουν τώρα τα Μυστήρια, αφού δεν είναι η εποχή τους;
  Ο καιρός των πρώτων μικρών Μυστηρίων ήταν τον μήνα του Ανθεστηριώνα (όγδοος μήνας
  στο αττικό ημερολόγιο), αλλά είχε ήδη περάσει.
  Ο Δημήτριος, απαιτούσε και τα δυο Μυστήρια να γίνουν μαζί για να μυηθεί.
  Ο δικός του «άνθρωπος» στην εκκλησία των Αθηναίων, παίρνει το λόγο και λέει:
  «δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα. Ελεύθεροι δεν είμαστε; Δημοκρατία δεν έχουμε;
  Εμείς δεν αποφασίζουμε; Θα αλλάξουμε το ημερολόγιο! Ακούστε:
  θα κάνουμε ένα ψήφισμα με το οποίο θα λέμε ότι είναι ο Ανθεστηριώνας,
  θα μυήσουμε τον Δημήτριο στο πρώτο βαθμό και μετά θα βγάλουμε ένα ψήφισμα
  που θα λέει ότι είναι Βοηδρομιών (ο τρίτος μήνας στο αττικό ημερολόγιο)
  και θα τον μυήσουμε και πάλι στα Μεγάλα μυστήρια. Έπειτα θα βγάλουμε νέο ψήφισμα
  και θα επαναφέρουμε το ημερολόγιο εκεί που ήταν και όλα θα τελειώσουν καλά!
  ».
  Κι έτσι έκαναν! αλλά δεν πέρασαν καλύτερα, επειδή
  η παρακμή προχώρησε ακόμα περισσότερο
  μέχρι την τελική κατάρρευση του ελληνιστικού κόσμου…

  Δημήτρης Γιαννάτος
  Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

  https://unionkethea.org/2019/02/01/ο-σοφιστικός-μηδενισμός-ή-κάνουμε-τ/

 3. ῾Ο πατέρας μου ἔλεγε ὅτι στήν ῾Ελλάδα χρειάζεται ἕνας νόμος πού νά ὑποχρεώνει νά ἐφαρμόζονται οἱ νόμοι. ᾿Αλλά τώρα χρειάζεται μία ἀρχή πού νά ὑποχρεώνει νά σέβονται τήν πραγματικότητα. Καί ἡ πρώτη ὑποχρέωση εἶναι νά σέβονται τήν ἀνθρώπινη ὑπόσταση, τόν κάθε ἄνθρωπο ὅπως ἔχει γεννηθεῖ, ἀπό τούς γονεῖς πού τόν ἔχουν γεννήσει. ῾Ολόκληρη ἡ ῾Ελληνική ἱστορία νά ἀφεθεί ὅπως εἶναι καί ὄχι ὅπως γουστάρει ὁ καθένας. Ὑπάρχουν οἱ θεοί, ἔχουν τούς ναούς τους, Δίας, Ποσειδώνας, Θεά Ἀθηνᾶ καί οἱ ἄλλοι. Ψάχνουμε νά βροῦμε τήν μάνα καί τόν πατέρα τοῦ Αἰγέα, ἀποκάλεσε ὁ ᾿Ερντογάν τό Αἰγαῖο ´θάλασσα των νησιών´. Πόσο ἐπίκαιρο ἀκόμα τό
  ´ Γιατί τα σπάσαμε τ’ αγάλματά των,
  γιατί τους διώξαμε απ’ τους ναούς των,
  διόλου δεν πέθαναν γι’ αυτό οι θεοί. ´
  Τά ἀρχαῖα μυστήρια προϋπέθεταν νά προχωρᾶς φτιάχνοντας τόν ἑαυτό σου καί ὄχι ἀλλοιώνοντας τά γεγονότα. Δέν εἴμαστε πάντα παιδιά. ᾿Απαραίτητη προϋπόθεση ἡ γνώση τῆς γεωμετρίας. Γι αὐτό, γιά νά γίνει κράτος καί πολιτεία, εἶναι ἀπαραίτητο νά ξαναμποῦν οἱ βάσεις στήν Παιδεία, μαθηματικά, μουσική, ἑλληνική γλώσσα. Γιά νά πᾶς στό Β ξεκινᾶς ἀπό τό Α. Καί τί γίνεται ὅταν 5-6 ´πραγματικότητες ´ γύρω γύρω, βλέπουν καί προσπαθοῦν διαφορετικά στό ἴδιο σημεῖο;
  Ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι διαφορετική ἀπό τόν Καθολικισμό, ὑπάρχει τό Ἅγιον Ὄρος. Ὁ σεβασμός στήν διαφορετικότητα σημαίνει Ὀντολογία καί ὄχι ἀνακάτεμα.
  Προφανῶς δέν εἶναι λύση ἡ κατάργηση τῶν ὁσίων καί τῶν ἱερῶν, ἐπειδή ὑστερεῖ ἡ προσπάθεια γιά ἐμβάθυνση, ὁ σεβασμός στόν κόπο κάποιου ἄλλου, ἡ ἐκπαίδευση μιᾶς κοινωνίας στήν προσπάθεια καί στήν ἀνταμοιβή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα