Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “άδειασε” τον Τσαβούσογλου για το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ: Τα δικαιώματα τα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπου ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν ανακαλύψει αποθέματα φυσικού αερίου.

Ακόμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέουν το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ με τη δέσμευση της Ουάσιγκτον, των Συμμάχων και των εταίρων της στην «προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη Hellas Journal, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσe και τις δηλώσεις του ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, και τις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας TOTAL-ENI, η αμερικανική πολιτική δεν αλλάζει. Aναγνωρίζει μόνο τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και φυσικά δεν αναγνωρίζει κανένα “δικαίωμα” της Τουρκίας, η οποία κρατεί όμηρο την Κύπρο μέσα στις θαλάσσιες ζώνες της.

Έχει επίσης σημασία ότι ο εκπρόσωπος, στη βάση συγκεκριμένων ερωτήσεων, υπογραμμίζει ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Είναι κάτι που φυσικά αρνείται να αντιληφθεί η Τουρκία, η οποία ενώ δεν διαθέτει η ίδια πόρους, επιχειρεί να κλέψει από τις γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ δημιουργεί προβλήματα και στην Αίγυπτο και στο Λίβανο, στον οποίο στην ουσία δεν επιτρέπει να υπογράψει τον αμερικανικό συμβιβασμό με το Ισραήλ.

Η αμερικανική θέση, θα μπορούσε βεβαίως να είναι πιο ισχυρή, αλλά αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ευαίσθητη για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ουσιαστικά, με έωλες υποσχέσεις, η Τουρκία κρατεί όμηρο τη Δύση, η οποία κακώς ελπίζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα πείσει τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και θα εισέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Ο ισλαμιστης πρόεδρος της Τουρκίας κερδίζει χρόνο για να έχει κέρδη στην προσπάθεια του να διασώσει την τουρκική οικονομία, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, σπάζοντας το δυτικό εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας. Ήδη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στεγνή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές επιχειρήσεις και θεσμούς, εάν δεν σταματήσουν να ερωτοτροπούν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Οι ερωτήσειςτης Hellas Journal και η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθούν:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για το υπ’ αριθμόν 6 τεμάχιο στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε στο τουρκικό δίκτυο Haber Global ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται σε αυτά τα τεμάχια, αλλά το σημείο όπου γίνονται γεωτρήσεις είναι παραπέρα, νότια από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας», δήλωσε.

Όμως, η Total και η ENI ανακοίνωσαν ότι το τεμάχιο που αγόρασαν από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δικό τους.

Μπορείτε να σχολιάσετε (τα παραπάνω); Ποια είναι η δική σας θέση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας στη δέσμευσή μας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο.

Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια (equitably) μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “άδειασε” τον Τσαβούσογλου για το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ: Τα δικαιώματα τα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα