Το ρωσικό αέριο δοκιμάζει την ενότητα της Ευρώπης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Πούτιν γνωρίζει ότι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο δεν είναι εύκολη υπόθεση

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέβη τον Ρουβίκωνα. Με τη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ο Ρώσος πρόεδρος αναγκάζει τις άλλες χώρες να επιλέξουν αν θα υποκύψουν στις απαιτήσεις του για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια ή θα αποδεχθούν ένα επιζήμιο ενεργειακό εμπάργκο. Ούτως ειπείν, σπρώχνει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μια κρίσιμη δοκιμασία για την ενότητά της. Αφ’ ης στιγμής ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ρωσία συνέχισε να εξάγει το ετήσιο ισοδύναμο περίπου 100 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η Δύση απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας. Είναι προφανές το γιατί. Οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου πέρυσι ανέρχονταν σε 54 δισ. δολάρια. Η Ε.Ε., εν τω μεταξύ, βασίζεται στη Ρωσία για πολύ περισσότερο από το ένα τρίτο του ετήσιου εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο. Κατά κάποιον τρόπο, το επόμενο βήμα των Βρυξελλών θα πρέπει να είναι προφανές. Η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 100% του φυσικού αερίου της και η αποφασιστικότητα του Πούτιν να εκπληρώσει την απειλή του να αποκόψει τα κράτη που δεν πληρώνουν σε ρούβλια –κάτι που κάποιοι φοβούνται ότι είναι ένας τρόπος να παρακάμψουν τις κυρώσεις– υποδηλώνει ότι άλλα κράτη θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος στόχος.

Τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος. Ο Πούτιν γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Πολωνία εξαρτάται λιγότερο από το 50% από το ρωσικό αέριο με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, οι οποίες είναι γεμάτες κατά 75% και η σύμβαση προμήθειας αερίου λήγει σύντομα. Ομως το ισοδύναμο επίπεδο αποθήκευσης για την Ε.Ε. είναι μόνο 32%. Το να φθάσει στο 80% που χρειάζεται μέχρι φέτος το φθινόπωρο θα κόστιζε 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews. Θα απαιτούσε, επίσης, 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου ΗΠΑ να κατευθυνθούν στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, η χώρα του οποίου βασίζεται στη Μόσχα για πάνω από το ήμισυ του φυσικού αερίου της, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναμειχθούν. Η Uniper, μια γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας, εκτιμά ότι το διάταγμα Πούτιν για την πληρωμή σε ρούβλια μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση χωρίς να παραβιαστούν οι κυρώσεις, ενώ ορισμένες μεγάλες εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρωσικό νόμισμα, λέει το Bloomberg. Πολύ πιο δύσκολη θα ήταν μια συντονισμένη απάντηση από το σύνολο της Ε.Ε., που θα περιλαμβάνει δελτίο στην ενέργεια και ένα κοινό ταμείο για τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο. Ωστόσο, εάν η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει αυτού του είδους τα βήματα σε μια κρίση, θα ήταν θεμιτό να αναρωτηθεί κανείς σε τι ακριβώς χρησιμεύει.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα