βίντεο- εκπομπή Ανιχνεύσεις]ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Η ιστορία μιας παράξενης εκπομπής.

Αναρτώ σήμερα μια εκπομπή των «Ανιχνεύσεων» της ΕΡΤ3, που έγινε τρείς ημέρες πριν τις εκλογές του 2000.

Την αναρτώ για δύο λόγους. Ο ένας είναι να πω το παρασκήνιο της πρόσκλησης και της εξέλιξης της συζήτησης με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, μιας σημαντικής πολιτικής προσωπικότητας που αποσύρθηκε άδοξα.

Ο δεύτερος λόγος είναι για να δείτε τα διακυβεύματα της χώρας λίγο πριν μπει στην ΟΝΕ.

Η εκπομπή κρατούσε το πολύ 1.30 ώρα. Για λόγους που θα αντιληφθείτε από την εξέλιξη του κειμένου πήγε κοντά στις 2 ώρες γεγονός που προκάλεσε δικαιολογημένη δυσφορία σε διοίκηση και εργαζόμενους.

Επειδή γνώριζα ότι το σημητικό μπλόκ δεν έβλεπε με καλό μάτι την παρουσία μου στην ΕΡΤ3, ( η πρώτη του κίνηση στη Θεσσαλονίκη ήταν να με καθαιρέσει από την θέση του Διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ3 και, μάλιστα ενώ βρισκόμουν σε υπηρεσιακή αποστολή στις ΗΠΑ),  απέφευγα τις εκπομπές εσωτερικού πολιτικού περιεχομένου. Είχα επιλέξει τρείς τομείς που με ενδιέφεραν κιόλας αλλά είχαν και μικρές πιθανότητες ρίσκου.  Γεωπολιτικής και εξωτερικής πολιτικής, ταυτότητας και φιλοσοφίας και επιστημονικά.

Επειδή ήταν προεκλογική περίοδος και η ΕΡΤ3 ως κρατικό κανάλι έπρεπε να συμμορφωθεί με το νόμο για το πώς θα γινόταν η προεκλογική αντιπαράθεση, η διοίκηση έκανε μια κατανομή των υποχρεώσεών της στο σύνολο των εκπομπών που έβγαιναν στον αέρα εκείνη την περίοδο.

Σε μένα, στις «Ανιχνεύσεις» δηλαδή, έπεσε ένα πάνελ με τη συμμετοχή των : Παρασκευά Παρασκευόπουλου (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρη Δημητριάδη (ΝΔ), Γιάννη Κατσαρού (ΚΚΕ) και Στέργιου Πιτσιόρλα (Συνασπισμός).

Καλό πάνελ, θα το διαχειριζόμουν στο πνεύμα των «Ανιχνεύσεων» και πίστευα πως θα γινόταν μια αξιοπρεπής εκπομπή. Για να της δώσω και λίγο περισσότερο βάθος περιόδευσα και στους νομούς από τον Έβρο ως τη Δυτική Μακεδονία και πήρα σύντομες συνεντεύξεις από υποψηφίους ώστε να αναδειχθεί σε κεντρικό επίπεδο η περιφερειακή Ελλάδα.

Στην Ξάνθη και στον Εχίνο, μάλιστα, πέτυχα και τον Λεωνίδα Κύρκο και μίλησα μαζί του. Έχω και ένα πλάνο από μπαλκόνι του Εχίνου που απευθύνεται στην πομακική μειονότητα.

Καθώς, λοιπόν, τα ετοίμασα όλα αυτά δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από το Μιχάλη Χαραλαμπίδη που μου ζήτησε να τον βγάλω στην εκπομπή.

Αν και δεν συμμετείχα, συνήθως, ως εκπομπή στον προγραμματισμό προεκλογικών συζητήσεων, λειτούργησε το ένστικτό μου και είπα στον Χαραλαμπίδη πως θα του απαντήσω σε λίγο, ώστε να ρωτήσω ποιο είναι το νομικό πλαίσιο των υποχρεώσεών μας.

Για να μην σας πολυλογώ, ο Χαραλαμπίδης με το κόμμα που κατέβαινε στις εκλογές δεν εδικαιούτο, σύμφωνα με το νόμο, να βγει στην τηλεόραση της ΕΡΤ3.

Κακώς, πολύ κακώς, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις τα κρατικά κανάλια δεν μπορούν παρά να συμμορφωθούν με το νόμο. Διαφορετικά υφίστανται συνέπειες και μπορεί να κατηγορηθούν ως υπεύθυνα για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Νομίζω υπήρχαν και νομικές συνέπειες.

Το λέω στο Χαραλαμπίδη και η απάντησή του ήταν «δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο νόμος, θα με βγάλεις».

Τώρα από πού και ως που ο Χαραλαμπίδης θα με έκανε να παρανομήσω στο πλαίσιο της εργασίας μου στην ΕΡΤ3 είναι μια άλλη υπόθεση.

Επειδή τον καιρό της δικτατορίας έκανα και εγώ στην Ιταλία, με τη ομάδα των Χαραλαμπιδικών, ή καλύτερα των Ιταλών είχα μια πολύ καλή σχέση. Όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές θα θυμούνται πόσο τους βοήθησα από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», ακόμη.

Άλλωστε εν ονόματι αυτής της σχέσης ο Χαραλαμπίδης μου τηλεφώνησε.

Με πιάνει το επαναστατικό μου, αποφάσισα να μην ενημερώσω κανένα, συνεπώς, να υποστώ κυρώσεις,  και του λέω: παρά το νόμο, θα σε βγάλω αλλά για πέντε με δέκα λεπτά. Διότι θα σε βγάλω παίρνοντας χρόνο από μια άλλη εκπομπή την οποία η ΕΡΤ3 έχει νομική υποχρέωση να την κάνει». Έπαιζα την εργασία μου.

Η απάντησή του ήταν εντάξει. Το τι συνέπειες θα υπήρχαν για μένα καθόλου δεν τον ενδιέφεραν.

Έρχεται, λοιπόν, ο Χαραλαμπίδης στην εκπομπή και όπως θα δείτε ξεκινά με το δικαιολογημένο παράπονο ότι η κρατική τηλεόραση τον αγνοεί. Είχε δίκαιο αλλά δεν εξέφραζα εγώ την κρατική τηλεόραση. Τα έλεγε, όμως, στον κόσμο. Καλά έκανε αλλά δυσχέραινε τη δική μου θέση διότι δεν εδικαιούτο να βγει και θα τραβούσε το ενδιφέρον των υπευθύνων.

Εν πάση περιπτώσει, η συζήτηση μαζί του αντί να κρατήσει πέντε με δέκα λεπτά, όπως είχαμε συνεννοηθεί, κράτησε μισή ώρα.

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο δεχόμουν την πίεση του control διότι οι «κανονικοί» προσκεκλημένοι της εκπομπής αντιδρούσαν και παραπονιόνταν.

Είναι εκεί που, όπως θα δείτε, ο Χαραλαμπίδης μου λέει «δεν μπορούμε να συζητήσουμε έτσι», καθώς μιλούσα με το control και ζητούσα πίστωση χρόνου.

Και φθάνουμε κοντά στο ημίωρο όπου αφού, όπως θα δείτε, εξαντλήσαμε σχεδόν όλα τα θέματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, ο Χαραλαμπίδης με απειλεί ότι τη Δευτέρα δεν θα βρίσκομαι στη θέση μου. Προσπάθησα να χειριστώ το θέμα με τη μέγιστη δυνατή ψυχραιμία.

Αναρτώ την εκπομπή για να βρίσκεται στο you tube με όλες αυτές τις διευκρινήσεις διότι οι «χαραλαμπιδικοί», ακόμη και σήμερα με ρωτούν γιατί δεν άφησα τον Χαραλμπίδη να μιλήσει. Και μου το κρατούν. Το τελευταίο δεν με ενδιαφέρει όταν πρόκειται για ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για όλα όσα εξιστορώ, προσπάθησα να τους βοηθήσω και αυτοί, όχι, μόνο δεν ενδιαφέρονταν για την εργασία μου αλλά ο επικεφαλής τους με απειλούσε κιόλας.

Ας κρίνουν, όλοι, μόνοι τους, διαβάζοντας τις γραμμές αυτές και βλέποντας την εκπομπή. Για να ικανοποιηθούν οι άλλοι προσκεκλημένοι η εκπομπή τράβηξε μισή ώρα πέραν της κανονικής διάρκειάς της.

Αυτά δεν γίνονται σε σοβαρά ΜΜΕ.

Το τι ακολούθησε στο παρασκήνιο δεν θέλω να το αναφέρω.

«Μα αφού μας ρώτησες και σου είπαμε δεν γίνεται», ήταν η επωδός της διοίκησης.

Κλείνω λέγοντας πως με κίνδυνο να χάσω την εργασία μου έβγαλα τον Χαραλαμπίδη στην εκπομπή και τα άκουσα από όλους.

Πέραν αυτών, ο Χαραλαμπίδης υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, που έβλεπε αρκετά μακρυά απο την εποχή του. Πολλές απο τις προτάσεις που έκανε υλοποιούνται σήμερα.

Υποστήριξα την τάση του όσο μπορούσα. Η παραπάνω εξιστόρηση δεν αναιρεί την πολιτική εκτίμηση που του είχα. Αλλά, πέραν της πολιτικής υπάρχουν και μερικά άλλα.

 

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχω ακούσει την εκδοχή για αυτήν την εκπομπη απο τους “Ιταλούς”
    Δυστυχώς για τον Μιχάλη ισχύει ότι για τον Ανδρέα Παπανδρέοου ο Γ. Καραμπελιάς. “Υψηλή ανάλυση, χαμηλή πτήση”.

  2. Που πήγε το βίντεο κύριε Σαββίδη; Φαίνεται να κατέβηκε. Θα κατέβει και το κείμενο ή να φροντίσω να ανέβει πάλι το βίντεο για να υπάρχει στη διάθεσή των αναγνωστών.

    • Αν θελετε,θα μπορουσατε να το “ανεβασετε”;Αν και το παρακολουθησα,δεν ειχα τον χρονο να το “κατεβασω” και θεωρω πως οι εμφανισεις του κυριου Χαραλαμπιδη ,πρεπει να υπαρχουν στο ιντερνετ και να ειναι ελευθερα διαθεσιμες!

      • Το βίντεο αποδεικνύει ότι όσα γράφει ο κύριος Σαββίδης περί απειλών είναι ψέματα πρακτορικα. Άλλος μπήκε στο πλατό και τον εκφοβισε να κλείσει άμεσα το Μιχάλη, αλλά φαίνεται φοβάται να τα πει ο κύριος Σαββίδης, αντί αυτού κατέβασε το βίντεο για να μην ξεφτιλίσει τον εαυτό του περισσότερο και άφησε το παρον κείμενο.

        Το βίντεο υπαρχει και θα ανέβει αλλά πρώτα προηγούνται άλλα… Το κείμενο του κυρίου Σαββίδη σε συνδυασμό με το βίντεο ήταν ένας αυτοεξευτελισμός (αναφαίρετο δικαίωμά του). Το κείμενο χωρίς το βίντεο είναι συκοφαντική δυσφήμιση και έχει νομικές συνέπειες. Θα χρησιμοποιηθεί πρώτα όπως πρέπει και μετά θα αναρτηθεί (εκτός κι αν το ξανά ανεβάσει στο YouTube οπότε εκεί δεν στοιχειοθετειται συκοφαντία).

  3. Παρατηρηση και ευλογη ερωτηση ….Γιατι τωρα, γιατι 20χρονια μετα (εγω τις απαντησεις τις εχω αλλα θελω να ακουσω κι αλλες)

    Θυμηση….. θυμαμαι που οσοι ηθελαν να δειχνουν επαναστατες εκεινα τα χρονια συνυπαρχοντας ομως με τους μηχανισμους εξουσιας του Πασοκ σε ολα τα επιπεδα , ηθελαν να ειναι φιλοι με τον Μιχαλη.

    Οσοι δε ησαν Ποντιοι ειχαν και εναν λογο παραπανω μιας και Ο Μιχαλης εβγαλε το ποντιακο απο την αφανεια, την απαγορευση και το φολκλορ και το εκανε διεθνη υποθεση και μαλιστα στα πλαισια του ΟΗΕ.

    Αποσυσρη….Ο μονος “πολιτικος” και διανοουμενος ο οποιος ΔΕΝ εχει αποσυρθει εδω και 45 -50 χρονια ειναι ο Μιχαλης. Και αυτο γιατι συνεχιζει με το συγγραφικο του εργο και τις πολιτικες τους παρεμβασει να γεννα ιδεες ….να ξαναπροτεινει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ.

    Δυο πραγματα συμβαινουν….Πρωτον …οτι δεν διαβαζετε …εχετε μεινει μαλιστα πολυ πισω.
    Δευτερον…οτι θεωρειτε πως η ελλαδα μπορει να παει μπροστα με το υπαρχων ελληνοφωνο πολιτικο προσωπικο (σας καταλαβαινω).

    Η Ιστορια τον δικαιωνει μεχρι σημερα το θεμα ειναι να βγουν απο την κυκλοφορια και οι “παρανομοι” της ιστοριας πριν γινει κι αλλο κακο….

    • Το βίντεο που κατέβηκε τελικά, έδειχνε καθαρά τον κύριο Σαββίδη να παραδέχεται ότι συμφωνήσαμε τουλάχιστον ένα μισάωρο, και το Μιχάλη να λέει στο τέλος “εύχομαι να μην χάσετε τη δουλειά σας που με φέρατε”, και στο κείμενό του ο κύριος αυτός κάθεται και γράφει ότι τον κάλεσε για 5-10 λεπτά (λες και θα πήγαινε ο Μιχάλης για 10 λεπτά) και ότι τον απείλησε ότι θα χάσει τη δουλειά του. Αισχρός.

  4. ο Μιχαλης Χαραλαμπιδης ειναι πραγματικα-εκτος απο τροφη για σκεψη-μια απαντηση στην “αληθεια” των αλλων,εκεινων που στην εικονικη πραγματικοτητα που μας πασαρουν ολα αυτα τα χρονια,”διαπρεπουν” και πρωταγωνιστουν…
    Πιστευω ακραδαντα πως αν ειχε τοποθετηθει ως επιτροπος στην Ε.Ε η σε μια συνθεση ευρωπαικης επιτροπης παραγωγης πολιτικης,η πορεια της χωρας μας θα ηταν αλλη,ισως και η φιλοσοφια της Ε.Ε.Λυπαμαι που τοσο φωτεινα μυαλα,”ποδηγετουνται” πολιτικα απο τυχαρπαστους κι επιτηδιους τυχοδιωκτες πολιτικους ελεω προσωπικων φιλοδοξιων,ζηλιας και αλλων ευτελων συναισθηματων.
    Λυπαμαι πραγματικα για εμας και την χωρα μας που ο ανθρωπος αυτος δεν εισακουστηκε οταν επρεπε..

  5. Ά έστω εδώ είναι το παρασκήνιο της εκπομπής. Το βίντεο στο μεταξύ έχει αποσυρθεί κι από το youtube. Υποπτεύομαι πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα. Επειδή πρόλαβα και είδα μέρος ο Χαραλαμπίδης δε φαίνεται ν’ απειλεί τον Σαββίδη αλλά να τον προειδοποιεί ότι επειδή τον κάλεσε κι επειδή αυτός είναι “κομμένος” από την τηλεόραση κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του κι ο Σαββίδης ν’ απαντάει “δεν υπάρχει τέτοιο θέμα”. Βέβαια όλα αυτά μπροστά από τις κάμερες, τι λεγόταν από πίσω μόνο αυτοί ξέρουν. Όταν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος δε σημαίνει αυτόματα ότι είναι και καλός. Μιλάω για τον Χαραλαμπίδη. Το ίδιο ισχύει και για τον Σαββίδη βέβαια. Δεν γνωρίζω κανέναν από τους δύο για να τους κρίνω σε προσωπικό επίπεδο, σε γενικές γραμμές όμως η εξιστόρηση του Σαββίδη (οι πιέσεις από τη διοίκηση κτλ) μοιάζει αληθινή.

    Τελικά όμως όλα αυτά έχουν ελάχιστη σημασία για το σήμερα. Αυτό που μετράει τώρα είναι ότι η ιστορία απέδειξε με ανατριχιαστικό τρόπο ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Όλο το ζουμί είναι εκεί που ο Σαββίδης λέει ότι φοβόταν για την εργασία του, ότι κινδύνευε η δουλειά του. Ο Χαραλαμπίδης προφανώς είχε κάνει αυτήν την επιλογή γι’ αυτό και πορευόταν αυτόνομα περιθωριοποιημένος από το σύστημα. Είχε σταθμίσει δηλαδή τα πράγματα, από τη μία τη θέση στην ιεραρχία από την άλλη τη συνείδησή του κι είχε επιλέξει το δεύτερο. Επειδή παρακολούθησα και μέρος από τη δεύτερη συνομιλία (όσο άντεξα) το δεύτερο πάνελ απαρτιζόταν από κλασσικούς πολιτευτές. Κρίνοντας από το επίπεδο λόγου μάλλον ο Χαραλαμπίδης θα έπρεπε να μιλήσει μιάμιση ώρα κι οι υπόλοιποι τριάντα λεπτά. Ο Σαββίδης προφανώς δεν είχε το σθένος, ίσως ούτε και την αντίληψη να κάνει εκείνη την επιλογή. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το μόνο που χρειάστηκε για να φτάσουμε στο χάλι που είμαστε σήμερα ήταν καλοί άνθρωποι να κάνουν απλά τη δουλειά τους. Όλη η υπερασπιστική γραμμή του Σαββίδη βέβαια βασίζεται στ’ότι συμμετείχε κι εκείνος στην “αντίσταση” κάνοντας μικροδολιοφθορές τύπου Χαραλαμπίδη. Άραγε αυτό τον κάνει να νιώθει εντάξει με τον εαυτό του;

  6. Σήμερα είδα ότι το video κατέβηκε, μαζί και ένα σχόλιο που είχα παραθέσει στη σελίδα του youtube, το βάζω παρακάτω για να υπάρχει. Ο κύριος Σαββίδης εκτός από ψεύτης αποδεικνύεται και δειλός.

    Κύριε Σαββίδη, βλέποντας το βίντεο και διαβάζοντας το κείμενό σας, νομίζει κανείς ότι υπάρχουν δύο παράλληλοι κόσμοι. Στο σημείο 30:55 του βίντεο παραδέχεστε ότι είχατε συμφωνήσει για ένα ημίωρο και στο κείμενο λέτε για 5-10 λεπτά, στο σημείο 32:26 σάς λέει ελπίζω να μη χάσετε τη δουλειά σας που με φέρατε και στο κείμενο λέτε ότι σας απείλησε. Γιατί ευτελίζετε τον εαυτό σας κατά αυτό τον τρόπο, πόσες τύψεις έχετε άραγε για εκείνη τη μέρα;

    Ερωτήματα:

    1. Τότε φοβόσασταν μήπως χάσετε τη δουλειά σας… Σήμερα φοβάστε κάτι αντίστοιχο ή είστε σε αναζήτηση εργασίας;
    2. Ξέρετε πολλούς πολιτικούς να έχουν σήμερα τη δόξα και τη δικαίωση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη;
    3. Ξέρετε πολλούς ενεργούς πολιτικούς στη χώρα όπως ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης; Διότι πολιτική δεν είναι να φλυαρούμε στα ΜΜΕ.

    ΥΓ: Αλήθεια… από το control σας λέγανε επίσης να πείτε ότι και η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα