Το πλήγμα στη γερμανική οικονομία δεν ήταν βαρύ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 

Η περυσινή άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησε τη Γερμανία σε μια ήπια χειμερινή ύφεση. Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 3,1% τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής χημικών κατά 11,2% και την πτώση κατά 7,6% στον τομέα χαρτιού και χαρτοπολτού σε μηνιαία βάση. Οι υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων αυξάνουν το κόστος για τις εταιρείες και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Το προσωρινό ψύχος στα μέσα Δεκεμβρίου συνέβαλε στα αδύναμα δεδομένα, καθώς η παραγωγή στον κλάδο κατασκευών μειώθηκε κατά 8% από μήνα σε μήνα. Για το τέταρτο τρίμηνο συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,6% σε τριμηνιαία βάση. Αναμένουμε ότι η παραγωγή θα παραμείνει αδύναμη στις αρχές του 2023 με πτώση 0,3% σε τριμηνιαία βάση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, ακολουθούμενη από σταθεροποίηση την άνοιξη και άνοδο που σταδιακά θα αποκτήσει δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Γερμανία και η Ευρωζώνη στο σύνολό της αντεπεξέρχονται καλύτερα στο σοκ του Πούτιν από όσο φοβόνταν. Μέχρι τα τέλη του 2023 η Γερμανία πιθανότατα θα επιστρέψει στον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που επικρατούσε έως ότου η αύξηση του ενεργειακού κόστους διέκοψε την ανάκαμψη μετά τον ιό στα μέσα του 2022.

Ωστόσο, τα στοιχεία λένε δύο μάλλον διαφορετικές ιστορίες. Πρώτον, δείχνουν την ετήσια πτώση κατά 29% στην παραγωγή στον τομέα των χημικών τον Δεκέμβριο. Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει το 7,4% της γερμανικής βιομηχανίας και το 37% της βιομηχανικής χρήσης φυσικού αερίου. Ωστόσο, η συνολική παραγωγή (εξαιρουμένων των κατασκευών και της ενέργειας) μειώθηκε κατά μόλις 2,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Οι απώλειες στα χημικά αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Καθώς οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν μειωθεί και περισσότερα ανταλλακτικά, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, έχουν γίνει διαθέσιμα, ο τομέας των αυτοκινήτων έχει αρχίσει να εργάζεται για να καλύψει τις καθυστερημένες παραγγελίες του.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γερμανία θα παραμείνουν πιθανότατα πολύ πάνω από αυτές στις ΗΠΑ και στη Σ. Αραβία στο άμεσο μέλλον. Η Γερμανία πληρώνει το τίμημα εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα χάσει περίπου το 2%-3% της βιομηχανικής της ικανότητας τα επόμενα χρόνια. Πολλές από τις παραγωγικές διαδικασίες που έχουν κλείσει τους τελευταίους εννέα μήνες πιθανότατα δεν θα ανοίξουν ξανά στη Γερμανία, τουλάχιστον όχι πλήρως.

Ωστόσο, δεν αναμένουμε ότι το σοκ στην τιμή της ενέργειας θα προκαλέσει σημαντική απώλεια της συνολικής βιομηχανικής ικανότητας. Βραχυπρόθεσμα, το πολύ υπερτιμημένο δολάριο ΗΠΑ παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα κόστους σε όλους τους βιομηχανικούς παραγωγούς στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη που δεν είναι πολύ ενεργοβόροι. Εχουν λοιπόν ένα λόγο να μετατοπίσουν κάποια παραγωγή από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα