Το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο. Και γιατί εξαρτώμαστε όλοι από αυτό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένα νησί 24 εκατομμυρίων, 160 χιλιόμετρα από τις κινεζικές ακτές, επί δεκαετίες λειτουργεί ως πεδίο αντιπαράθεσης για την Κίνα και τις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα ωστόσο η Ταϊβάν έχει αποφύγει τον πόλεμο. Στις ΗΠΑ φοβούνται ολοένα και περισσότερο ότι αυτό ίσως αλλάξει. 

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα ως ένα «επαναστατημένο» κομμάτι της. Επί 70 χρόνια ωστόσο, χάρη και στην Αμερική, είναι εντελώς αυτόνομη. Σύμφωνα με τον Economist οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις φοβούνται ότι ίσως δεν είναι πια δυνατό να αποτρέψει την Κίνα από μία βίαιη προσάρτηση της Ταϊβάν. Ήδη από τον Μάρτιο ο στρατηγός Φιλ Ντέιβιντσον είχε προειδοποιήσει για μία επίθεση της Κίνας κατά της Ταϊβάν έως το 2027.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την αιματοχυσία στην Ταϊβάν και την επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις δύο πυρηνικών δυνάμεων. Το νησί και η ευημερία του έχουν καθοριστική σημασία για την παγκόσμια οικονομία. Και τούτο γιατί αποτελεί την καρδιά της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών. Η TSMC, η πιο πολύτιμη εταιρεία ημιαγωγών στον πλανήτη, είναι υπεύθυνη για το 84% των πιο προηγμένων μικροτσιπ. Εάν η παραγωγή της πάγωνε, θα συνέβαινε το ίδιο στην παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών και όχι μόνο.

Τα μικροτσιπ είναι απολύτως αναγκαία και σε άλλους κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και ο ιατρικός εξοπλισμός. Ήδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας το έλλειμμα που παρουσιάστηκε στα μικροτσιπ έπληξε καίρια την παραγωγή μεγάλων επιχειρήσεων και έδωσε μία πρόγευση για τις συνέπειες που θα έφερνε ένα πλήγμα στην TSMC συνολικά στην παγκόσμια οικονομία.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες είναι οι προθέσεις του Σι Τζινπίγνκ. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι θέλει να παρουσιάσει την επανένωση με την Ταϊβάν ως το κύριο στοιχείο της κληρονομιάς του. Άλλοι θεωρούν ότι δεν θα προχωρούσε στην επιλογή του πολέμου. Έως ότου ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί, η Ταϊβάν θα είναι «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο» σημειώνει ο Economist.

moneyreview.gr

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια και σαν Μηχανικός Η/Υ είμαι κοντά σε όλα αυτά, το 84% είναι ένα απολύτως μετριοπαθές νούμερο. Το 92% είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

    Ακόμα και η Intel δεν έχει την τεχνογνωσία (!!!) στον ανταγωνισμό στα advanced nodes που λέμε και ανακοίνωσε πρόσφατα την πιθανότητα του outsourcing στην TSMC. Άκουσον άκουσον!!

    Πράγματι ένα νησί με αβέβαιη πολιτική ταυτότητα, είναι το κέντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας. Συγκεκριμένα 2 είναι η εταιρείες από τις οποίες εξαρτώνται τα πάντα. Η TSMC και η Ολλανδική ASML η οποία παράγει τα lithography tools (τεραστίων διαστάσεων και κόστους), τα οποία χρησιμοποιούν TSMC, Samsung, Intel κλπ.

    Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δύσκολο να επιλυθεί, χωρίς να πέσουν επενδυτικά ποσά στο επίπεδο του τρις δολλαρίων.

  2. Βanned Member, you seem to know your stuff, so why did they ban you ?

    Έχουμε κάποια εξήγηση για τον λόγο που η παραγωγή μικροτσίπ περιορίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στη Ταϊβάν ;
    Φ

    • Couldn’t post for a while, so I figured Mr. Savvides had sort of banned me. XD

      No idea. Πιστεύω η Ταϊβάν επένδυσε στην τεχνολογία από πολύ νωρίς και προδήλως τα Πανεπιστήμιά τους δεν έχουν καμία σχέση όπως αυτά άλλων χωρών. Γκουγ, γκουχ καλά να μιλήσουμε για τα δικά μας της αφίσας, των φοιτητικών εκλογών κλπ.

      Ειδικά στον τομέα μας, αν δεν υπάρχει σύνδεσμος με το industry (μόνο δηλ με θεωρία από το Πανεπιστήμιο), δεν πας πουθενά. Το διαπίστωσα the hard way ο ίδιος πολλά χρόνια πριν, όταν τελείωσα με μεταπτυχιακά, στρατό κλπ και βρήκα την 1η μου δουλειά.

  3. Eυχαριστώ Β.Μ για την απάντηση.
    Ναι, κατανοητή όλη αυτή η εντατικοποίηση στη Ταϊβάν και η σύνδεση εκπαίδευσης και παραγωγής/βιομηχανίας από πολύ νωρίς. Αλλά τώρα που το λες, αυτό δεν μου φαίνεται ότι εξηγεί το γιατί κάτι ανάλογο δεν προέκυψε στις άλλες προηγμένες χώρες – αφού ούτως ή άλλως είχαν εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια και υλοποιήσεις στις βιομηχανίες τους (διαστημική, αυτοκινητική, πολεμική κλπ). Μόνο, ή κυρίως στα μικροτσίπ απέτυχαν ενώ είναι αδύνατον να μην είχαν προβλέψει την χρησιμότητα και αναγκαιότητα των μικροτσίπ. Μου ‘ρχεται συνεπώς η σκέψη ότι ίσως τα μικροτσίπ θεωρήθηκαν ως η “λάντζα” των βιομηχανιών αυτών, γιατί δεν είναι τόσο εντυπωσιακά εκ πρώτης όψεως – κι έτσι ανέλαβε η Ταϊβαν . Όπως δεν δίνει κανείς σημασία στο αντικείμενο εργασίας του υπηρετικού προσωπικού παρά μόνο όταν του λείψουν οι σχετικές υπηρεσίες… Απλά μια προσπάθεια εξήγησης του κατ’ εμέ παραδόξου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα