Το πευκοδάσος Πατέρα κατακαίει η φωτιά στα Βίλια: Πολλές οι διάσπαρτες εστίες, κινδύνεψαν το βράδυ πυροσβέστες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πολλές εστίες φωτιάς στην περίμετρο της πυρκαγιάς στα Βίλια εξακολουθούν να κατακαίουν για άλλη μια μέρα στο πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται κυρίως στην ανατολική πλευρά, στην τοποθεσία του Παλαιοχωρίου.

Επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα.

Το μέτωπο έχει απομακρυνθεί από τα Βίλια που δεν κινδυνεύουν και είναι έντονο στο Παλαιοχώρι και στην Αγία Σωτήρα, και γίνεται αγώνας να περιοριστεί για να μη φτάσει στην Οινόη.

Ξεκίνησαν και οι προσπάθειες της από αέρος πυρόσβεσης από δυο ελικόπτερα και αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev. Τη νύχτα απειλήθηκε ο οικισμός «Θέα» χωρίς ευτυχώς να καούν σπίτια, όπως είπε στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Μάνδρας.

Με δραματικό τόνο περιέγραψε την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η φωτιά εκτείνεται σε μεγάλο μήκος.

Aνέφερε πως τη νύχτα κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας ενώ μια σοβαρή αναζωπύρωση το βράδυ στα Βίλια έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν χωρίς να πάθουν κάτι. Αυτήν την ώρα τα Βίλια είναι ασφαλή η φωτιά είναι μακριά, είπε.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά –  αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε.

«Ελπίζουμε με τα εναέρια να βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να βρουν έδαφος για να πλησιάσουν τη φωτιά. Γι αυτό και δημιουργούνται δρόμοι τώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες» πρόσθεσε.

«Δεν αναμένονται σοβαροί άνεμοι σήμερα που σημαίνει πως απλά θα μεγαλώνει ο κύκλος της φωτιάς», είπε ο κ. Κόκκαλης εξηγώντας ότι όταν υπάρχει άνεμος μπορείς να ξέρεις ότι κινείται προς μια κατεύθυνση, ενώ τώρα κινείται ταυτόχρονα σε όλη της την περίμετρο».

Οσον αφορά στην πυρκαγιά στη Λαυρεωτική αυτή είναι οριοθετημένη, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων, στην περιοχή, παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Φωτιά καίει πεύκα, στο όρος Πατέρας, στην επαρχιακή οδό Οινόης – Πόρτο Γερμενού στη Μάνδρα, καθώς η φωτιά καίει σε δυσπρόσιτα σημεία, Τρίτη 17 Αυγούστου 2021.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Με πληροφορίες απο ΕΡΤ

Το πευκοδάσος Πατέρα κατακαίει η φωτιά στα Βίλια: Πολλές οι διάσπαρτες εστίες, κινδύνεψαν το βράδυ πυροσβέστες

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα