Η είδηση λέει πως το Ιράν εξαπέλυσε 200 βαλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ κατα τη διάρκεια της νύκτας αλλά η ταπεινότητά μου δεν παρακολούθησε το θέαμα. Αρκετό δούλεμα υποστήκαμε, κορεσθήκαμε, δεν χρειάζεται άλλο.
Άκουσα, λίγο πριν τις 10 χθες το βράδυ, στο CNN τον Jake Sallivan, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου να κάνει σχετικές δηλώσεις, κατάλαβα πως τα πράγματα ήταν συνεννοημένα και είπα πως το σενάριο είναι το ίδιο με του περασμένου Απριλίου. Ας πάω για ύπνο.
Εντάξει, το Ιράν εξαπέλυσε 200 βαλλιστικούς πυραύλους. Και τι έγινε;
Ήταν, λέει, τα αντίποινα του Ιράν στις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς Χανίγιε, της Χεζμπολάχ Νασράλα και ενός Φρουρού της Επανάστασης του Ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν.
Απο την μια εξέλειπε η ηγεσία δύο κινημάτων στα οποία βασίζει την στρατηγική του το Ιράν και απο την άλλη άνοιξαν μερικές τρύπες το έδαφος του Ισραήξλ και ακούμε το ρεφρέν διαχειλέων του νέου προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν: η επίθεση των 200 βαλιστικών πυραύλων αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δύναμης της χώρας.
Απο όσα έχω αντιληφθεί (πηροφόρηση δεν μπορεί να έχεις), το Ιράν ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την επίθεση.
Πληροφορίες που αναγκάστηκε να διαψεύσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ υποστήριζαν πως οι ΗΠΑ έχουν αποκασταστήσει επαφές με το ιρανικό καθεστώς μέσω του Ομάν και της Ελβετικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη (νομίζω η Ελβετία εξυπηρετεί τις ΗΠΑ σε πρεσβευτικό επίπεδο στο Ιράν).
‘Ετσι το παραμύθι τελειώνει με τους μουλάδες να φοβούνται όχι, μόνο, την αντιπαράθεση με το Ισραήλ αλλά, κυρίως, την εσωτερική εξέγερση.
Το τέλος του παραμυθιού είναι τραγικό: 50.000 νεκροί και ακόμη οι επιχειρήσεις δεν τελείωσαν.
Τα επόμενα στον επόμενο τόμο.
Λέτε κύριε Σαββίδη να έπαιξαν οι Ιρανοί το παιχνίδι ”κάνουμε ότι πολεμούμε”, ή να πολέμησαν δια αντιπροσώπων;;;.
Στους πολέμους ανέκαθεν δεν μαθαίνεις την αληθινή πραγματικότητα.
“Στους πολέμους ανέκαθεν δεν μαθαίνεις την αληθινή πραγματικότητα”
Πότε θα μάθεις εσύ ελληνικά, για να μην κάνεις σε μία φράση δύο λάθη;
α) Δεν ξέρεις να κάνεις τον αρνητικό τύπο τής γλώσσας μας και “μάς την έδωσαν”, λέει, “ελληνική”. “Στους πολέμους ποτέ (θέλεις προφανώς να πεις) δεν μαθαίνεις την αληθινή πραγματικότητα”
β) “αληθινή πραγματικότητα”; Γιατί, υπάρχει και ψεύτικη ….πραγματικότητα; Πλεονασμός, που αμφισβητεί την πραγματικότητα.
Ο Σιδηρούς Καγκελάριος Otto von Bismarck έλεγε “Τα περισσότερα ψέμματα λέγονται πριν τις εκλογές, κατά την διάρκεια τού πολέμου και μετά το κυνήγι” (“Es wird niemals so viel gelogen wie vor der Wahl, während des Krieges und nach der Jagd.”).
Ωραίος!
Το άρθρο παρέχει μια τρίτη, ενδιαφέρουσα οπτική γωνία στα γεγονότα η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια καλύτερη κατανόηση των συμβάντων και προπαντώς μια εκτίμηση για τις μέλλουσες εξελίξεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι το άσπρο-μαύρο και το κακός-καλός σε καμία αντιπαράθεση δεν προκύπτει από τα γεγονότα, αλλά “βοηθά” τους αποδέκτες να καταπιούν αμάσιτες τις δηλώσεις.