Το Νο.1 επάγγελμα που απειλείται περισσότερο από το ChatGPT

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν πράγματι θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Οι λογιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τις νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον οι μισές λογιστικές εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, το ίδιο ισχύει και για τους μαθηματικούς, τους διερμηνείς, τους συγγραφείς και γενικά σχεδόν το 20% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εφαρμογές που έχουν ενσωματώσει το GPT ανταποκρίνονται καλύτερα σε εργασίες όπως η μετάφραση, η ταξινόμηση, η δημιουργική γραφή και η δημιουργία κώδικα υπολογιστή.

Άλλα επαγγέλματα που θεωρούνται «εκτεθειμένα» είναι οι ειδικοί δημοσίων σχέσεων, οι δικαστικοί ρεπόρτερ καθώς και όσοι ειδικεύονται στην τεχνολογία Blockchain.

Τα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν λιγότερο

Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν λιγότερο από την τεχνολογία είναι οι μάγειρες, οι μηχανικοί μοτοσικλετών και οι εργαζόμενοι σε εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ερευνητές δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν πράγματι οι θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Ματ Μπιν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, ο οποίος μελετά τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Στην έκθεση δεν υπάρχει επίσης ακριβής πρόβλεψη σχετικά με το τι θα αλλάξει και πότε στο εργασιακό περιβάλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπιν επισήμανε πως η πραγματική πρόκληση αφορά τις εταιρείες, τα σχολεία και τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι μελλοντικά θα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν.

Πάντως άλλες πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι ο άνθρωπος.

Σε ένα πείραμα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης που επικεντρώθηκε σε επαγγελματίες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι ερευνητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Από τη μία εργαζόμενοι στο εμπόριο, στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού εργάστηκαν χωρίς τη βοήθεια του ChatGPT και από την άλλη το χρησιμοποιήσαν. Και οι δύο ομάδες έπρεπε να παραδώσουν μία συγκεκριμένη γραπτή εργασία με το ίδιο θέμα.

Εν τέλει όσοι είχαν πρόσβαση στο ChatGPT ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους 10 λεπτά γρηγορότερα. Οι εξωτερικοί αναγνώστες που αξιολόγησαν την ποιότητα αυτών των εργασιών είπαν ότι οι εργαζόμενοι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τα πήγαν καλύτερα από την άλλη ομάδα.

Πηγή: Wall Street Journal/ Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα