Το νούμερο δύο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υμνεί την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η απάντηση της κ. Σέρμαν στη Hellas Journal και στο OPEN

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha

Σε απαράδεκτη τοποθέτηση για την Τουρκία προχώρησε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Γουέντι Σέρμαν, η οποία όμως τοποθετήθηκε και για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την κατοχική δύναμη.

Απαντώντας σε ερώτηση του αρθρογράφου της Hellas Journal και του OPEN, Μιχάλη Ιγνατίου, ύμνησε την Τουρκία λέγοντας ότι «είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, είναι πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ».

Και αυτό ενώ γνωρίζει ότι πλέον η Τουρκία είναι μία εχθρική χώρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, και ότι αποτελεί τον «Δούρειο Ίππο» της Ρωσίας στη Δύση.

«Γνωρίζουμε», είπε, «ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι μπορεί να εξετάσουν και έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν οποιοδήποτε οπλικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του S-400».

Πρόσθεσε πάντως ότι η Αμερική παραμένει εναντίον της αγοράς των S-400 από την Τουρκία. Τόνισε τα εξής

«Προτρέπουμε-παροτρύνουμε την Τουρκία σε κάθε επίπεδο και ευκαιρία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 και να αποφύγει την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Συνεχίζουμε να το κάνουμε σαφές στην Τουρκία, όπως και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ως ΝΑΤΟ [δεν ακούγεται καλά] ότι τέτοια συστήματα δεν είναι συμβατά και δεν λειτουργούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ».΅

Ακολουθεί ο διάλογος της κ. Σέρμαν με τον Μιχάλη Ιγνατίου:

Συντονιστής: Σας ευχαριστώ πολύ. Έχουμε χρόνο για μια τελευταία ερώτηση, και αυτή θα πάει στον Μιχαήλ Ιγνατίου και την Hellas Journal. Παρακαλώ προχωρήστε.

Ερώτηση: Σας ευχαριστώ, κα Sherman. Καλημέρα από την Ουάσινγκτον. Έχω μια ερώτηση σχετικά με τη Ρωσία και τη Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν μόλις επέστρεψε στην Άγκυρα από το Σότσι. Είπε ότι πρόκειται να αγοράσει ένα νέο σύστημα S-400, πολεμικά αεροσκάφη, υποβρύχια και να κατασκευάσει με τη Ρωσία δύο ακόμη πυρηνικούς σταθμούς. Νομίζω ότι ενεργεί και αντιδρά σαν εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν νομίζω ότι θεωρεί τον εαυτό του σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά φίλο της Ρωσίας και του Ιράν. Μπορείτε να μας πείτε, παρακαλώ, έναν λόγο για τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι αυτός ο τύπος είναι σύμμαχος της Αμερικής;

Αναπληρωτής υπουργός Σέρμαν: Πιστεύω – δεν κατάλαβα όλη την ερώτησή σας, αλλά πιστεύω ότι ρωτούσατε για τον Πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία. Αυτό είναι σωστό;

Ερώτηση: Η Τουρκία και η φιλία του με τη Ρωσία.

Αναπληρωτής υπουργός Σέρμαν: Εεεεε.

Ερώτηση: Όπως μπορείτε να ακούσετε, πρόκειται να αγοράσει ένα νέο σετ S-400. Θα αγοράσει και πολεμικά αεροσκάφη.

Αναπληρωτής υπουργός Σέρμαν: Αυτό είπε. Αυτό είπε.

Ερώτηση: Ναι.

Αναπληρωτής υπουργός Σέρμαν: Ναι, το έκανε.

Ερώτηση: Αυτό δεν είναι το –

Αναπληρωτής υπουργός Sherman: Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά εδώ. Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είναι πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας που βοήθησε να διατηρηθεί η Ευρώπη και ο κόσμος ασφαλείς, και πράγματι, το πολύ διάσημο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο λέει ότι η επίθεση σε έναν είναι επίθεση σε όλους, έχει επικαλεστεί μόνο μία φορά, και αυτό έγινε μετά την 11η Σεπτεμβρίου Το ΝΑΤΟ μετέβη στο Αφγανιστάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με όλους τους άλλους.

Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι μπορεί να εξετάσουν και έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν οποιοδήποτε οπλικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του S-400. Αυτό είναι ένα συνεχές ζήτημα. Προτρέπουμε-παροτρύνουμε την Τουρκία σε κάθε επίπεδο και ευκαιρία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 και να αποφύγει την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Συνεχίζουμε να το κάνουμε σαφές στην Τουρκία, όπως και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ως ΝΑΤΟ [δεν ακούγεται καλά] ότι τέτοια συστήματα δεν είναι συμβατά και δεν λειτουργούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι μια πρόκληση μερικές φορές. Είμαι βέβαια ότι βρίσκουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μια πρόκληση κατά καιρούς. Είναι όμως πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Επίσης, φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Έχουν χτίσει μια ισχυρή οικονομία. Όταν πήγαμε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φύγουν, η Τουρκία βοήθησε να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο. Και ναι, έχουν πολύπλοκες σχέσεις με πολλές χώρες, όπως και εμείς. Και είμαστε – δεν διστάζουμε να φωνάζουμε σε χώρες όταν σκεφτόμαστε, είτε είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα [δεν ακούγεται] ποιες επιλογές κάνουν όταν πιστεύουμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον μας ή του συμφέροντος του κόσμου. Αλλά επίσης καλούμε τις χώρες για την αξία που προσφέρουν στη σχέση τους μαζί μας και με τον κόσμο, και η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε αυτή τη σχέση με όλη την πολυπλοκότητά της και μερικές φορές τις προκλήσεις της.

Hellas Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα