Το ΝΑΤΟ σπρώχνει σε νέες περιπέτειες την ΕΕ: Ανοίξτε τώρα μέτωπο με την Κίνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, «θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην ανατολική Ασία».

«Ευρώπη ξύπνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κινεζικές προκλήσεις». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, το Σάββατο, από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο αρχηγός της στρατιωτικής συμμαχίας συνέδεσε άμεσα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με την Κίνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Πεκίνο θα ξεκινήσει πόλεμο στην Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που εξακολουθεί να διεκδικεί το Πεκίνο.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ, «θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην ανατολική Ασία».

Η Μόσχα, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, «θέλει μια διαφορετική Ευρώπη» ενώ το Πεκίνο «παρακολουθεί στενά για να δει το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία — ή την ανταμοιβή που λαμβάνει για την επιθετικότητά της».

«Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει αύριο», πρόσθεσε, «το περιβάλλον ασφαλείας μας αλλάζει μακροπρόθεσμα».

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έρχονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνομιλίας μεταξύ των δυτικών συμμάχων σχετικά με το πώς να προσεγγίσουν την Κίνα καθώς κάνει ρεβανσιστικές στρατιωτικές απειλές προς την Ταϊβάν και ενισχύει τις δικές της βιομηχανίες με τη βοήθεια της κυβέρνησης.

Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν ωθήσει τους συμμάχους να παρακολουθούν πιο προσεκτικά το Πεκίνο και να αποστασιοποιούνται από την οικονομία της Κίνας, άλλες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη μετατροπή της Κίνας σε έναν τόσο ξεκάθαρο εχθρό.

«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος»

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να δράσουν ενωμένοι τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο οικονομικό μέτωπο.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστησε σαφές τον κίνδυνο της υπερβολικής εξάρτησης από αυταρχικά καθεστώτα», σημείωσε.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος με την Κίνα και άλλα αυταρχικά καθεστώτα», είπε, καλώντας τη Δύση να αποφύγει την εξάρτησή της από την Κίνα για τις πρώτες ύλες με τις οποίες τροφοδοτείται από τη χώρα της Άπω Ανατολής. Προειδοποίησε επίσης για την εξαγωγή βασικών τεχνολογιών στη χώρα.

Και ενώ επικεντρωνόταν σε εξωτερικούς αντιπάλους, ο Στόλτενμπεργκ ικέτευσε επίσης τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αποφύγουν τις εσωτερικές διαμάχες.

«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε νέα εμπόδια μεταξύ ελεύθερων και ανοιχτών οικονομιών», τόνισε.

«Το πιο σημαντικό μάθημα από τον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε, «είναι ότι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να σταθούν μαζί».

Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, εκτίμησε δε πως δεν υπάρχει «καμία ένδειξη που να δείχνει» πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «άλλαξε φιλοδοξίες».

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης, είναι απαραίτητο να «δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται προκειμένου να νικήσει και να επιβιώσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος στην Ευρώπη», ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όλων είναι ο Πούτιν να νικήσει. Αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, το μήνυμα για εκείνον και για άλλους αυταρχικούς ηγέτες θα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από Politico και ΑΠΕ-ΜΠΕ 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα